Τα βιβλια του Αγγελου Αγγελοπουλου συνεχισαν το ταξιδι τους και στην Αθηνα

Η παρουσίαση  των δύο συλλογών διηγημάτων του Άγγελου Αγγελόπουλου «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι) και «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης) συνεχίστηκε  στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου. Έπειτα από την πετυχημένη παρουσίαση των συλλογών στην πατρίδα του συγγραφέα, τα Λεχαινά το περασμένο καλοκαίρι, ήρθε η ώρα τα διηγήματα του Αγγελόπουλου να συστηθούν  επισήμως και στην πρωτεύουσα. Η εκδήλωση παρουσίασής τους συνδιοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον», τις εκδόσεις Κοράλλι και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

Η εκδήλωση άρχισε με τους χαιρετισμούς, αρχικά του εκδότη κ. Γιώργου Γκέλμπεση (εκδόσεις Κοράλλι) (Ολόκληρος ο χαιρετισμός εδώ), ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» ως πολυεπίπεδο, αλλά και ένα βιβλίο από το οποίο ο καθένας μπορεί να τα λάβει τα μηνύματα που θέλει ανεξαρτήτως ηλικίας. Στη συνέχεια αναγνώστηκε από την κ. Πουλχερία-Ιωάννα Παπανικολοπούλου η επιστολή-χαιρετισμός της φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων –επιμελήτριας και του δεύτερου βιβλίου του συγγραφέα– κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης) (Ολόκληρος ο χαιρετισμός εδώ). Για τα έργα του Αγγελόπουλου μίλησαν η φιλόλογος και διευθύντρια Πρόνοιας Δήμου Παπάγου Σίλια Παπαδέλη, η φιλόλογος προϊστάμενη ΚΕΠ Παπάγου Ελένη Μαστοράκη και ο ποιητής ιστορικός και οδοντίατρος Λουκάς Δ. Παπαδάκης. Αποσπάσματα από τα βιβλία του διάβασαν οι μαθήτριες  Μαρία Πουρδαλά και  Αγγελική-Χριστίνα Αγγελοπούλου.

Ελένη Μαστοράκη, «Ο λόγος του και ο τρόπος που γράφει ο Αγγελόπουλος είναι πολύ προσωπικός και αναγνωρίσιμος και αυτό σημαίνει πηγαία, ανεπιτήδευτη και αβίαστη γραφή»

Η φιλόλογος και προϊστάμενη του ΚΕΠ Παπάγου Ελένη Μαστοράκη, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση, μιλώντας για το λογοτεχνικό έργο του φίλου της και πρώην συναδέλφου της Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, φιλοτέχνησε πρώτα για το κοινό το πορτραίτο του συγγραφέα στον εργασιακό του χώρο, επικεντρωνόμενη στην ανθρωποκεντρική συμπεριφορά του και το καθημερινό του ενδιαφέρον για κάθε ένα εκ των συνεργατών του. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι  τους αφηγούνταν ιστορίες για τον τόπο που γεννήθηκε, τα Λεχαινά δηλαδή, αλλά και για τους τόπους στους οποίους έζησε αργότερα, όπως η Πάτρα και η Αθήνα, ενώ πολύ χρήσιμη και διαφωτιστική ήταν η γενικότερη ανάγνωσή της των δυο συλλογών, αλλά και η επισήμανση για τη γραφή του, την οποία θεωρεί αναγνωρίσιμη, λόγω του προσωπικού συγγραφικού του ύφους: (Ολόκληρη η εισήγηση εδώ)

«Θα σας μιλήσω αρχικά για τον συγγραφέα, τον Άγγελο Αγγελόπουλο, όπως τον γνώρισα εγώ στο περιβάλλον της εργασίας μας. Ήταν ο Διευθυντής μας –μέχρι τη συνταξιοδότησή του– στο ΚΕΠ όπου εργαζόμουν, αλλά οπωσδήποτε ένας Συγγραφέας-Διευθυντής. Με τη διττή αυτή λοιπόν ιδιότητα επεδίωκε να αναπτύξει με όλους μας σχέσεις που ήταν περισσότερο φιλίας και ουσιαστικής επικοινωνίας, και σε δεύτερη μοίρα υπηρεσιακές. Καταρχάς κάθε πρωί μας κοίταζε όλους διερευνητικά, ώστε να διαπιστώσει πώς ήμασταν, χαρούμενοι, προβληματισμένοι, κουρασμένοι και ποτέ δεν του ήταν αυτό αδιάφορο. Στις στιγμές δε που ήταν πιο χαλαρές από δουλειά, φώναζε κάποιον από εμάς: “Έλα τώρα, έχω να σου πω κάτι σημαντικό” και αυτό θα ήταν μια ωραία ιστορία από το παρελθόν στην Ηλεία, ένα ενδιαφέρον ιστορικό γεγονός, μια ιστορία για τον Καρκαβίτσα, τον Βουτυρά ή τον Αγγουλέ, για ένα έργο του Τολστόι, ένας προσωπικός του προβληματισμός που τον βασάνιζε με φιλοσοφική διάθεση, κάποιο νέο από την εβδομαδιαία συνάντησή του με τους φίλους του, τους ποιητές, ή κάτι καινούριο που είχε γράψει […].

[…] Αν έχει κάποιος διαβάσει μερικά αφηγήματα του Αγγέλου και κάποια στιγμή διαβάσει και ένα χωρίς να γνωρίζει ότι αυτός είναι ο συγγραφέας του, θα αναγνωρίσει ότι είναι δικό του; Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, είναι “ναι”. Ο λόγος του και ο τρόπος που γράφει είναι πολύ προσωπικός και αυτό σημαίνει πηγαία, ανεπιτήδευτη και αβίαστη γραφή».

Σίλια Παπαδέλη, «Οι ιστορίες γίνονται αφορμή τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη να αναλογιστεί, να τοποθετηθεί και να διατυπώσει γνώμη και θέση»

Η Σίλια Παπαδέλη στην εισήγησή της αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στα διηγήματα που ο συγγραφέας της παρέδιδε  κατά καιρούς για να εκφέρει άποψη ή να τα επιμεληθεί,  και τη διαφορετική πρόσληψή τους όταν τα ξαναδιάβασε συνολικά ως ολοκληρωμένες συλλογές διηγημάτων, προβαίνοντας στη συνέχεια σε μια εμπεριστατωμένη φιλολογική ανάλυση και των δυο συλλογών, αναδεικνύοντας τις αφηγηματικές τεχνικές και τους θεματικούς πυρήνες εκάστης. (Ολόκληρη η εισήγηση εδώ)

«Οι ιστορίες γίνονται αφορμή τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη να αναλογιστεί, να τοποθετηθεί και να διατυπώσει γνώμη και θέση. Μέσα από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του εμφυλίου, αλλά και της πιο πρόσφατης εποχής της πανδημίας, ο αναγνώστης υποβάλλεται σε πάμπολλα ερωτήματα και προβληματισμούς. Ερωτήματα φιλοσοφικά, πολιτικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, κοινωνικοοικονομικά είναι μόνο μερικά από αυτά»[Σίλια Παπαδέλη]

«Τα βιβλία του Άγγελου θα μπορούσαμε να τα κατατάξουμε στην κατηγορία των πεζογραφημάτων καθώς ακολουθούν τη φόρμα του διηγήματος και διαθέτουν μια ολοκληρωμένη ιστορία. Τα γεγονότα που περιγράφονται αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο έστω και αν ξετυλίγονται σε διαφορετικούς τόπους και χρονικές περιόδους. Αφορούν το παρελθόν αλλά και το σήμερα […].

[…] Οι ιστορίες γίνονται αφορμή τόσο για τον συγγραφέα όσο και για τον αναγνώστη να αναλογιστεί, να τοποθετηθεί και να διατυπώσει γνώμη και θέση. Μέσα από το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του εμφυλίου, αλλά και της πιο πρόσφατης εποχής της πανδημίας, ο αναγνώστης υποβάλλεται σε πάμπολλα ερωτήματα και προβληματισμούς. Ερωτήματα φιλοσοφικά, πολιτικά, κοινωνιολογικά, ιστορικά, κοινωνικοοικονομικά είναι μόνο μερικά από αυτά. Η βασανιστική και κοπιώδης προσπάθεια του συγγραφέα να διεισδύσει στην ουσία των πραγμάτων όχι μόνο μέσα από τα δικά του βιώματα, συναισθήματα και προσωπική παρατήρηση, αλλά και μέσα από την προσωπική ματιά των ίδιων των ηρώων του, αποκαλύπτει τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα της αφήγησής του, μη ορατός με την πρώτη ανάγνωση και ματιά»

. Κατάμεστο το βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον» από φίλους της ζωής και της γραφής του συγγραφέα Α. Αγγελόπουλου. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο εκδότης Γιώργος Γκέλμπεσης, η φιλόλογος εισηγήτρια και συντονίστρια της παρουσίασης Ελένη Μαστοράκη, ο εισηγητής συγγραφέας Λουκάς Δ. Παπαδάκης και ο συγγραφέας των παρουσιαζομένων συλλογών διηγημάτων Α. Αγγελόπουλος

Λουκάς Δ. Παπαδάκης, «Η πρώτη μου εντύπωση για τον Άγγελο ήταν ότι πρόκειται για άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια και ήθος»

Ο συγγραφέας Λουκάς Παπαδάκης ξεκίνησε την εισήγησή του αφηγούμενος πώς γνώρισε τον Αγγελόπουλο μέσα από τη λογοτεχνική του συντροφιά στην Αθήνα, με επικεφαλής τον ποιητή Τάσο Γαλάτη, αλλά αναφέρθηκε λεπτομερώς, με τρόπο συγκεκριμένο και αναλυτικό, και στις δυο παρουσιαζόμενες συλλογές. (Ολόκληρη η εισήγηση εδώ)

«Στην “Κλειώ” ο άνθρωπος συναντιέται με τον θάνατο, τη μοναξιά, την άνοια, θαρρείς πως το συναίσθημα της απώλειας κινεί το σύμπαν, ο άνθρωπος συναντιέται με τον άνθρωπο. Βεβαίως το σκηνικό δεν είναι στατικό και αυτό ακριβώς μας τοποθετεί στην πραγματικότητα και όχι απλώς μέσα στα πράγματα»[Λουκάς Δ. Παπαδάκης]

«Γνωριστήκαμε με τον αγαπητό μου Άγγελο Αγγελόπουλο πριν από λίγα χρόνια, όταν ο κοινός μας φίλος, ο ποιητής Τάσος Γαλάτης, από τους σημαντικότερους του καιρού μας, με προσκάλεσε να συναντηθούμε σ’ ένα καφέ στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη στην Αγία Παρασκευή, όπου σύχναζε τότε τα πρωινά του Σαββάτου η λογοτεχνική συντροφιά του. Η πρώτη μου εντύπωση για τον Άγγελο ήταν ότι πρόκειται για άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια και ήθος, για άνθρωπο συγκροτημένο, χαμηλών τόνων, που έχει μάθει να ακούει προσεκτικά και με υπομονή τον συνομιλητή του και να ομιλεί όποτε και όσο πρέπει. Αυτή η πρώτη μου εντύπωση δεν άργησε να επαληθευτεί […].

[…]Στην “Κλειώ” ο άνθρωπος συναντιέται με τον θάνατο, τη μοναξιά, την άνοια, θαρρείς πως το συναίσθημα της απώλειας κινεί το σύμπαν, ο άνθρωπος συναντιέται με τον άνθρωπο. Βεβαίως το σκηνικό δεν είναι στατικό και αυτό ακριβώς μας τοποθετεί στην πραγματικότητα και όχι απλώς μέσα στα πράγματα.[…] Στη συλλογή αφηγημάτων“Ο Δρόμος και το Ρολόι”, ο συγγραφέας με τον λόγο του προβάλλει πρόσωπα που αντέχουν, και μας αντέχουν, και παραμένουν μέσα μας, σε πείσμα αλλά και εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων που μας πλήττουν αδυσώπητα, διατηρούν μάλιστα αυτά τα πρόσωπα τη φρεσκάδα των αγήραντων, ώστε να μας επιστρέφουν πάλι και πάλι στο περιβάλλον τους, δηλαδή στη νεότητά μας και στον τόπο που είδαμε πρώτη φορά το φως τού ήλιου».

« Στη συλλογή αφηγημάτων “Ο Δρόμος και το Ρολόι”, ο συγγραφέας με τον λόγο του προβάλλει πρόσωπα που αντέχουν, και μας αντέχουν, και παραμένουν μέσα μας, σε πείσμα αλλά και εξαιτίας όλων αυτών των καταστάσεων που μας πλήττουν αδυσώπητα, διατηρούν μάλιστα αυτά τα πρόσωπα τη φρεσκάδα των αγήραντων, ώστε να μας επιστρέφουν πάλι και πάλι στο περιβάλλον τους, δηλαδή στη νεότητά μας και στον τόπο που είδαμε πρώτη φορά το φως τού ήλιου» »[Λουκάς Δ. Παπαδάκης]

 Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος, «Ήθελα να αναδειχθεί το ζήτημα της «προστασίας» του εαυτού μας από τις καταπιεστικές κοινωνικές συνθήκες καθώς και το ζήτημα της αναζήτησης  αξιών στον δρόμο της ζωής»

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Άγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και τους εξ αποστάσεως αγαπητούς φίλους του ως εξής: (Ολόκληρη η εισήγηση εδώ)

«Στη σημερινή εκδήλωση επιθυμώ να ευχαριστήσω το βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον», τον κ. Τέλη Σαΐνη, που μας φιλοξενεί, στο ζεστό και οικείο χώρο του. Επίσης, ευχαριστώ τις εκδόσεις «Κοράλλι», τον συμπατριώτη μου, καταγόμενο από την Ηλεία, κ. Γιώργο Γκέλμπεση, που πάντα μας προσφέρει τη θερμή του υποστήριξη. Στέλνω ευχαριστίες στην κ. Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, επιμελήτρια και εκδότρια του βιβλίου «Ο δρόμος και το ρολόι», η οποία στηρίζει από την Κομοτηνή ολόψυχα την σημερινή εκδήλωση κι έχει αποτελέσει προωθητική δύναμη στη μέχρι τώρα συγγραφική μου δραστηριότητα. Επίσης, θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου, Πουλχερία-Ιωάννα Παπανικολοπούλου, η οποία φιλοτέχνησε τα εξώφυλλα των δυο βιβλίων και στάθηκε οδηγός μου στην πρωτόπλαστη σύλληψη και στην αρχική διόρθωση αυτών των κειμένων.

Από καρδιάς εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον εκλεκτό συγγραφέα κ.Λουκά Δ. Παπαδάκη, ο οποίος αμέσως δέχτηκε την πρότασή μου να παρουσιάσει τα βιβλία, ερχόμενος από την Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου διαμένει. Πάντα μου μιλά με ενθουσιασμό για τα κείμενά μου και με ενθαρρύνει με ιδέες και με τα αισθήματά του. Ο Λουκάς Παπαδάκης μελέτησε με επιμέλεια και μας απέδωσε με τρόπο συγκεκριμένο και αναλυτικό, το βαθύτερο περιεχόμενο και τα επίκαιρα σημεία των νοημάτων των βιβλίων.

Σήμερα, τα βιβλία μου παρουσιάστηκαν επίσης από δύο συναδέλφους μου στον Δήμο Παπάγου Χολαργού, την κυρία Σίλια Παπαδέλη και την κυρία Έλενα Μαστοράκη, φιλόλογους. Πολλοί συνάδελφοί μου, δημοτικοί υπάλληλοι, τα προηγούμενα χρόνια με προέτρεπαν να συνεχίσω να γράφω και μου παραστάθηκαν με αγάπη στις προσπάθειές μου.

Αλλά, στο σημείο αυτό, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στα πρόσωπα των δύο ομιλητριών συναδέλφων μου και να εξάρω το πνευματικό επίπεδο και το ήθος τους ως φωτεινό παράδειγμα, καθόσον σήμερα προσδίδουν ιδιαίτερη τιμή στον θεσμό της αυτοδιοίκησης στον οποίο υπηρετούν. Είναι οι συνάδελφοί μου που με βοήθησαν με χαρά στην προσπάθειά μου, στην επιμέλεια, στις διορθώσεις και γενικότερα με τις αξιολογικές τους κρίσεις.

Ευχαριστώ επίσης τις αναγνώστριες, τη νέα γενιά, την Μαρία και την Αγγελική-Χριστίνα, που τόσο γλαφυρά διάβασαν τα κείμενα των βιβλίων».

… στην αμέσως επομένη στην ανάγνωση αφηγημάτων η επίσης μαθήτρια Μαρία Πουρδαλά

Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος  αναφέρθηκε  στα μηνύματα που ήθελε να περάσει μέσω των δυο συλλογών του. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το βιβλίο του «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» ήθελε να αναδείξει το ζήτημα της «προστασίας» του εαυτού μας από τις καταπιεστικές κοινωνικές συνθήκες. Από την άλλη, με το βιβλίο «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» επιθυμούσε να προβάλλει τον άσφαλτο στη ζωή δρόμο της αναζήτησης των αξιών.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι στην εκδήλωση έντονη υπήρξε η παρουσία δημοτικών υπαλλήλων, συναδέλφων του συγγραφέα  από τον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, όπως  του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου  Κων/νου Κωνστάντιου και της  Ιωάννας Κούφη, καθώς και φίλων, συγγενών και συντοπιτών του όπως ο Κων/νος Σπηλιόπουλος, καθηγητής Ε.Μ. Πολυτεχνείου, αλλά και  ο Λεχαινιώτης πρ. καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας και αρθρογράφος του «Βήματος» Δημήτρης Ψυχογιός και πολλοί πολλοί άλλοι.

Ευχόμαστε το ταξίδι των συλλογών διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου να συνεχιστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.