Παρουσιαση συλλογων διηγηματων Αγγελου Ευθ. Αγγελοπουλου, «Η Κλειω φοβοταν τις γατες και αλλα αφηγηματα», εκδοσεις Κοραλλι, Αθηνα 2023 & «Ο δροµος και το ρολοι – 31 αφηγηματα», εκδοσεις Παρατηρητης της Θρακης, Κομοτηνη 2023

Της Τζένης Κατσαρή Βαφειάδη*

Οι συνομιλίες των αναγνωστών των δυο συλλογών διηγημάτων «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» του Λεχαινιώτη Άγγελου Αγγελόπουλου συνεχίζονται και μετατίθενται από τα Λεχαινά στην Αθήνα۰ τόποι ζωής και οι δυο του συγγραφέα, αλλά και τόποι της λογοτεχνίας του. Γιατί η γραφή του Αγγελόπουλου από τον τόπο αφορμάται, τον διπλό τόπο της γενέθλιας γης, των Λεχαινών γενέθλια γη και του σπουδαίου της λογοτεχνίας Ανδρέα Καρκαβίτσααλλά και τον τόπο της παιδικής του ηλικίας.

Τους έρημους και αποσιωπημένους τόπους  της ιστορίας που παρέσυραν  και εξουθένωσαν ο χρόνος και οι κυρίαρχες γραφές. Γιατί μονότροπα συνήθως πορευόμαστε στη χώρα. Ποιος να θεωρήσει εξάλλου αξιομνημόνευτη μια επίσκεψη του Άρη Βελουχιώτη μαζί με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο στην πλατεία του χωριού τον Σεπτέμβριο του 1944, στη σκιά μιας γερμένης σήμερα κουκουναριάς, που ρίζωσε όμως στο νου του συγγραφέα και αναβίωσε τις μνήμες του με αφορμή την επιθυμία των αρχών της πόλεως αυτή να κοπεί; Ή ποιος μνημονεύει σήμερα τον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο και τον καπετάν Ξάνθο, τον Γιάννη Πονήρη, και ξάδελφο του πρώτου;

«Ο συγγραφέας μνημονεύει μορφές που η παρουσία τους στοιχειώνει τον τόπο και τη μνήμη του, αλλ’ όχι μόνον, αφού ο Αγγελόπουλος και από τα αδόκητα της τότε ζωής εμπνέεται, τα ανάποδα, όπως η ιστορία με τον γιατρό Αλιφέρη, ή αυτή με τον Σίμο που παντρεύτηκε “Βουβαρή”. Όπως εμπνέεται και από τους λογοτεχνικούς ήρωες που φαίνεται να ζουν μέσα του και να αναβιώνουν στη σκηνή του νου του. Κι όλα αυτά γιατί ο Αγγελόπουλος έμαθε να ακούει τους ήχους του ρολογιού, διδασκόμενος από το μεγάλο ρολόι που σταθερά ξέρει να χτυπάει  τις ώρες»

Ο συγγραφέας μνημονεύει μορφές που η παρουσία τους στοιχειώνει τον τόπο και τη μνήμη του, αλλ’ όχι μόνον, αφού ο Αγγελόπουλος και από τα αδόκητα της τότε ζωής εμπνέεται, τα ανάποδα, όπως η ιστορία με τον γιατρό Αλιφέρη, ή αυτή με τον Σίμο που παντρεύτηκε «Βουβαρή». Όπως εμπνέεται και από τους λογοτεχνικούς ήρωες που φαίνεται να ζουν μέσα του και να αναβιώνουν στη σκηνή του νου του. Κι όλα αυτά γιατί ο Αγγελόπουλος έμαθε να ακούει τους ήχους του ρολογιού, διδασκόμενος από το μεγάλο ρολόι που σταθερά ξέρει να χτυπάει  τις ώρες.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και θεωρώντας ιδιαίτερα χρήσιμες τις συνομιλίες για το βιβλίο, αφού κάθε μία τους μας ανοίγει νέους δρόμους ανάγνωσης,   επιλέγοντας, να ευχαριστήσουμε θερμά το Βιβλιοπωλείο Επίκεντρον και τον οικοδεσπότη Αριστοτέλη Σαϊνη για τη φιλοξενία, να ευχηθούμε καλή επιτυχία σ’ αυτήν τη δεύτερη παρουσίαση των συλλογών, και να ευχαριστήσουμε από καρδιάς  τους εισηγητές και τους συμμετέχοντες, ήτοι τις συναδέλφους φιλολόγους Σίλια Παπαδέλη και Ελένη Μαστοράκη, τον συγγραφέα  Λουκά Δ. Παπαδάκη και τις κυρίες  Αγγελική-Χριστίνα Αγγελοπούλου και  Μαρία Πουρδαλά που θα διαβάσουν αποσπάσματα από τις συλλογές, κυρίως όμως τον συγγραφέα Άγγελο Αγγελόπουλο για το υπέροχο ταξίδι που μας δώρισε  για τις δικές του «ώρες», μέσω  της γραφής του. Τρυφερά, λιτά, ουσιαστικά, σαν το ζωογόνο αεράκι  που αναπνέει  τη μνήμη τού τότε στο σήμερα. Ευδοκίμως.

Θερμές ευχαριστίες, Καλή επιτυχία.

*Η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη είναι φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων.Το κείμενο είναι ο χαιρετισμός που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης των συλλογών του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023) και «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023), το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Επίκεντρον» και διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο «Επίκεντρον», τις εκδόσεις Κοράλλι και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης. Το κείμενο ανέγνωσε η Πουλχερία-Ιωάννα Παπανικολοπούλου.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.