Αγγελος Ευθ. Αγγελοπουλος*, «Με τα κειμενα αυτα προσπαθησα να επικοινωνησω, δινοντας τον δικο μου τροπο προσεγγισης, την προσωπικη οπτικη γωνια απεναντι στο περιβαλλον φυσικο και αστικο»

Παρουσίαση συλλογών Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023 & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023

Για τα αφηγήματαγια τα οποία μίλησαν προηγουμένως οι τρεις ομιλητές, θα πρόσθετα μόνο τις παρακάτω δικές μου παρατηρήσεις.

Άρχισα να πρωτογράφω το 2007 τα κείμενα αυτά, τα οποία πολύ αργότερα συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενιαίο σύνολο, αν με ένα τρόπο κατάφερνα να τα συνθέσω με μια εσωτερική δική τους δομή και σύνδεση. Και να τα αποδώσω με μια άλλη πραγματικότητα έξω από εμένα. Είναι οι αναμνήσεις μου από καθημερινά θέματα της ζωής, στον γενέθλιο τόπο τα Λεχαινά, στον νομό Ηλείας, στην Πάτρα και στη συνέχεια καθημερινά γεγονότα της ζωής ως εσωτερικός μετανάστης στον Χολαργό. Με τα κείμενα αυτά προσπάθησα να επικοινωνήσω, δίνοντας τον δικό μου τρόπο προσέγγισης, την προσωπική οπτική γωνία απέναντι στο περιβάλλον φυσικό και αστικό, στο οποίο ένιωθα μέρος του και αλληλοεπιδρούσα σ’ αυτό.

Με τα βιβλία προσπάθησα να είμαι όσο γίνεται περισσότερο ειλικρινής με τον εαυτό μου. Είναι οι εξομολογήσεις μου για διάφορα βιώματα της ζωής μου. Είναι ένα άλλος τρόπος, κατά τη γνώμη μου, για να πηγαίνω πιο κοντά στους άλλους ανθρώπους.

Στην κίνηση μου αυτή προς τους ανθρώπους, ένοιωθα την ανάγκη για κάθε εμπειρία που με είχε αγγίξει, να προσπαθώ με τρόπο όσο γίνεται πιο σαφή, να τη μεταδώσω στον συνομιλητή-αναγνώστη. Πρώτα έπρεπε αναπόσπαστα να συγκεντρωθώ και να αφομοιώσω εσωτερικά το αίσθημα που η βιωματική εμπειρία μού είχε προξενήσει. Και το βίωμά μου θα έπρεπενα αποδοθεί αναπλασμένο σε άλλο επίπεδο, με αφηγηματική μορφή, σε μια προσπάθεια με σκοπό τη δημιουργική αντικειμενοποίηση των αισθημάτων.

«Το κεντρικό θέμα και στα δυο βιβλία είναι το ζήτημα των ανθρώπινων αξιών, το οποίο  υποβαθμίζεται και ολοένα χάνεται από τη ζωή μας. Σε λίγο καιρό, οι νέοι άνθρωποι δεν θα ξέρουν τίποτα για την Επανάσταση του ’21, για την Εθνική Αντίσταση και τη νεότερη ιστορία. Δεν θα έχουν καμιά μνήμη και κρίση για την κοινωνική εξέλιξη και τη ζωή»

Το κεντρικό θέμα και στα δυο βιβλία είναι το ζήτημα των ανθρώπινων αξιών, το οποίο  υποβαθμίζεται και ολοένα χάνεται από τη ζωή μας. Σε λίγο καιρό, οι νέοι άνθρωποι δεν θα ξέρουν τίποτα για την Επανάσταση του ’21, για την Εθνική Αντίσταση και τη νεότερη ιστορία. Δεν θα έχουν καμιά μνήμη και κρίση για την κοινωνική εξέλιξη και τη ζωή.

Οι απαξίες συνεχώς κυριαρχούν και στο μέλλον θα μεγαλώνει το κοινωνικό αδιέξοδο. Η εποχή μας διακρίνεται για την παρακμή. Μοιάζει με την εποχή που έζησε και δίδαξε ο αρχαίοςΈλληνας φιλόσοφος, ο Επίκουρος.

Τα ψυχικά προβλήματα, οι αυτοκτονίες και η τρέλα βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ο σύγχρονος άνθρωπος συνεχώς απομακρύνεται από τον εαυτό του σε μια διαδικασία ανεξέλεγκτης αυτοματοποίησης όπου τα αισθήματά του συνεχώς σκόπιμα απωθούνται και χάνουν τη γνησιότητά τους.

Στο πρώτο βιβλίο «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες» το βασικό θέμα, που με απασχολεί, είναι το ζήτημα της διαφύλαξης και ανάδειξης του φυσικού, του γνήσιου, αλλά και τόσο καταπιεσμένου από τις κοινωνικές συνθήκες, εαυτού μας.

Και στο δεύτερο βιβλίο «Ο δρόμος και το ρολόι» κεντρικό θέμα είναι η αναζήτηση του δρόμου εκείνων των αξιών, που μας οδηγούν στο μεγάλο ρολόι, στον θεϊκό ρυθμό της μητέρας φύσης. Ο τίτλος του δεύτερου βιβλίου ήθελα να διαπερνά με έναν εσωτερικό τρόπο όλα τα κείμενα. Προσπάθησα να έχει συνοχή, ως προς τα νοήματα και τα ερωτήματα που θέτει.

Το μεγάλο ρολόι, όπως εννοεί στην αρχή του βιβλίου το ποίημα του συμπατριώτη μου Χρίστου Λάσκαρη, είναι ο κοσμικός ρυθμός. Και ο δρόμος είναι αυτός μιας ανώτερης λογικής, που δεν έχει γίνει μπορετό έως σήμερα να εμπνεύσει και να οδηγήσει την ίδια τη ζωή μας και την ανθρώπινη ύπαρξη.

*ΟΆγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος είναι συγγραφέας. Το κείμενο είναι η ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των συλλογών του, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023) και «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023), το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στον χώρο του βιβλιοπωλείου «Επίκεντρον» και διοργανώθηκε από το βιβλιοπωλείο Επίκεντρον, τις εκδόσεις Κοράλλι και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.