Εχει βγει απο τη ληθη του το Βυζαντινο Καστρο Κομοτηνης

Τις εργασίες που έγιναν και προγραμματίζονται γνώρισαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής από τον Γιώργο Ευφραιμίδη

Την θετική κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η ανάδειξη του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ευφραιμίδης στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, στην εκδήλωση εορτασμού των 21 ετών λειτουργίας του.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευγενία Πουρνάρα, ο σύλλογος έχει περάσει στην τρίτη δεκαετία της ζωής του, και μετά τις δυσκολίες της πανδημίας, έχει αρχίσει να επανέρχεται στους κανονικούς του ρυθμούς.

Στην καρδιά του συλλόγου, όπως και της πόλης, παραμένει το φρούριο, για αυτό και κάλεσαν τον κ. Ευφραιμίδη, για να τους ενημερώσει για την πορεία της ανάδειξής του, που έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Πέρα αυτών, συνεχίζουν τις δράσεις και τις εκδρομές τους, ακόμα και τα Χριστούγεννα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρατήσουν ζωντανό το Σύλλογό.

Σημαντική πρόοδος στην ανάδειξη του κάστρου

Από την πλευρά του ο κ. Ευφραιμίδης, ο οποίος έχει απασχοληθεί στην ανάδειξη του μνημείου για πολύ μεγάλο διάστημα, αναφέρθηκε στην ιστορία των εργασιών στο κάστρο, από τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, ξεκινώντας από την χρονολόγηση του. «Έκανα μια προσωπική προσπάθεια χρονολόγησης μέσα από τα διαβάσματά μου, και μια προσπάθεια αξιολόγησης του τι συνέβαινε στην περιοχή, και έχω πειστεί πως το κάστρο είναι του 4ου-5ου αιώνα», σημείωσε, με μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει κατασκευαστεί στον 5ο αιώνα.

Έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα μέσα από τα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία του κάστρου, και τη δημιουργία της Μαξιμιανούπολης, της πολύ σημαντικής αυτής βυζαντινής πόλης που βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από την σημερινή Κομοτηνή.

Το κάστρο, θεωρεί πιθανό, αποτέλεσε ένα προτείχισμα, μια ενισχυτική κατασκευή επιτήρησης και άμυνας της πόλης, που ιδρύθηκε σαν στρατόπεδο, και έγινε μια πολύ σημαντική τετράπλευρη οχύρωση για να προστατέψει από διάφορες επιδρομές Βησιγότθων και Ούννων που ξεκίνησαν τον 5ο και τον 6ο αιώνα.

Ειδικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση, ανέφερε κάποια στοιχεία γύρω από τη χρονολόγηση, τις ιστορικές φάσεις του μνημείου και τις εργασίες που έχουν γίνει τα τελευταία 12 χρόνια σε αυτό.

«Το κάστρο έχει βγει από τη λήθη του, και νομίζω πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, όλα βαίνουν καλώς για την ανάδειξή του» τόνισε για να συμπληρώσει κλείνοντας πως υπάρχει μεν μια καθυστέρηση στην πολιτιστική διαδρομή, όμως το Υπουργείο είναι πολύ θετικό και φαίνεται πως η ανάπλαση στο εσωτερικό του κάστρου είναι απόλυτη προτεραιότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.