Φοβος και παρανοια στη Νυμφαια

Ένα τριήμερο κατηγοριών, αντιδράσεων, και παρεμβάσεων ακολούθησε την «βόμβα» του κλεισίματος του συνοριακού σταθμού

Εντατικές εργασίες στο χώρο που προοριζόταν για το παρεμπόριο ώστε να μπορέσει να ανοίξει για τους τουρίστες

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσει, με το άνοιγμα του τουρισμού για τη  χώρα μας, ο συνοριακός σταθμός της Νυμφαίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μαΐου.

Η εξέλιξη αυτή, παρά την πιλοτική λειτουργία του σταθμού το προηγούμενο διάστημα, δημιούργησε μεγάλη αναταραχή σε όλη την ΑΜΘ, μιας και αποτελεί τη δίοδο για εκατομμύρια τουρίστες προς όλη την περιοχή, όσο και στους βόρειους γείτονες μας, μιας και η είδηση «πάγωσε» την προοπτική κρατήσεων.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, καθώς και η αναζήτηση ευθυνών, τόσο από το Δήμο Κομοτηνής, όσο και από τους βουλευτές της περιοχής, περιφερειακές παρατάξεις και συμβούλους, κόμματα, αντιπεριφερειάρχες αλλά και επαγγελματικούς φορείς, που είδαν από το πουθενά η περιοχή να βρίσκεται υπό το φάσμα ακόμα ενός χαμένου καλοκαιριού.

Η αιτία για τη μη λειτουργία φαίνεται πως είναι η έλλειψη εγκαταστάσεων στην δίοδο (ο σταθμός είναι εξ’ ολοκλήρου στη Βουλγαρική πλευρά) για την στέγαση και την λειτουργία των συνεργείων του ΕΟΔΥ, που θα έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους κατά την είσοδο των τουριστών στην πατρίδα μας, οι οποίοι, να σημειώσουμε την περίοδο αιχμής μπορεί να φτάσουν και τις δεκάδες χιλιάδες την ημέρα.

Η λύση φαίνεται να δόθηκε στο χώρο που ήδη είχε εγκατασταθεί ένα ISOBOX, που προοριζόταν για τελωνειακούς ελέγχους, μετά από παρεμβάσεις φορέων, και την άμεση ανταπόκριση του Υπουργείου Άμυνας και του Ελληνικού Στρατού, που βρέθηκε στο χώρο από το Σάββατο, πραγματοποιώντας εργασίες ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ για τους ελέγχους, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

Και ενώ ακόμα απαιτούνται βήματα για να επαναλειτουργήσει η δίοδος, φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, πως αν καλυφθούν οι απαιτήσεις, θα μπορέσει να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν ώστε να καλυφθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει.

Απαράδεκτα τα πισωγυρίσματα

Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε τη λειτουργία του κάθετου άξονα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, σημειώνοντας πως η ανακοίνωση της Παρασκευής έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία.

Ο κ. Τσαλικίδης δήλωσε πως ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τις επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, με την αιτιολογία της απόφασης να είναι πως δεν βρέθηκε ασφαλές σημείο για τους ελέγχους, μετά και την άρνηση της βουλγαρικής πλευράς να φιλοξενήσει το συνεργείο.

Ο σταθμός για την καταπολέμηση παρεμπορίου που διαμορφωνόταν τα δύο τελευταία χρόνια από την περιφέρεια εμφανίστηκε ως εναλλακτική, και ήδη έχει ξεκινήσει ο στρατός να κάνει τις απαραίτητες εργασίες, με την συνδρομή της ΠΕ Ροδόπης για την άμεση ενεργοποίηση του σταθμού. Παράλληλα πραγματοποίησε συνάντηση με την Εγνατία οδό, για τρόπους με τους οποίους θα ολοκληρωθούν γρηγορότερα οι εργασίες.

«Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να κάνουν τέτοια πισωγυρίσματα, να αναστατώνουμε την τοπική οικονομία, τους ανθρώπους της περιοχής και ευρύτερα της περιφέρειας μας» σημείωσε ο κ. Τσαλικίδης, που ανέφερε πως μέχρι την Παρασκευή θεωρούσαν αυτονόητη την λειτουργία του σταθμού.

Αυτή τη στιγμή, τόνισε, προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση, σημειώνοντας πως δεν είναι ώρα να αποδοθούν ευθύνες, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ζημιά θα είναι μικρή, «αρκεί να υπάρχει αυτή η συνεργασία και η διάθεση χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και μικροπολιτική».

Όσο για τη δημιουργία μόνιμων υποδομών, για να λυθεί τόσο το θέμα των ελέγχων όσο και μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν, τόνισε πως πρέπει να γίνει ανασχεδιασμός, βελτίωση του χώρου καθώς και διανοίξεις για να μπορεί να εξυπηρετεί ο σταθμός και άλλες υποδομές.

Παρέμβαση από τα Επιμελητήρια για το άνοιγμα του σταθμού

Άμεση ήταν η αντίδραση και των Επιμελητηρίων της περιοχής, με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνη Γραβάνη να σημειώνει, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, πως πρότεινε να αξιοποιηθεί το isobox, που τα Επιμελητήρια της Ροδόπης είχαν χρηματοδοτήσει και δωρίσει για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου ώστε να «ξεκλειδώσει» η Νυμφαία.

Μάλιστα επιθυμώντας να δώσουν ώθηση στην όλη προσπάθεια, ο ίδιος μαζί με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκο Αγγελίδη και τον Αντιπρόεδρο κ. Νίκο Στεργίου επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας το σημείο.

Όπως τόνισε, ήδη ο Στρατός και η Αστυνομία εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς μετά και την άμεση παρέμβαση των Βουλευτών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Μακάριου Λαζαρίδη και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλου, ενώ όλοι οι φορείς δραστηριοποιούνται για να δοθεί λύση.

Παράλληλα παρέδωσαν και δυο χημικές τουαλέτες, προσφορά των Επιμελητηρίων Ροδόπης, Καβάλας, Έβρου και Ξάνθης, ενώ το ΕΒΕΡ παραχώρησε τα απαραίτητα έπιπλα, καθώς και επαγγελματίες – μέλη του ανέλαβαν να υλοποιήσουν παρεμβάσεις.

«Για μας ως επιχειρηματίες δεν υπάρχει ‘αύριο’, και άμεσα ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως με το πέρας των εργασιών τις επόμενες μέρες, πρέπει να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός, ώστε να ξεκινήσει η τουριστική κίνηση. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, και τα Επιμελητήρια δείχνουν το δρόμο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.