15 Απριλιου 1896, το «τελευταιο της ζωης ταξειδιον» του Γ. Βιζυηνου

Κυκλοφόρησε το Ένθετο Αφιέρωμα «Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η απήχηση του έργου του στα νεότερα χρόνια»

Την 15η Απριλίου του 1896, ο μακροχρόνια ασθενής Γεώργιος Μ. Βιζυηνός, η κορυφαία αυτή θρακική λογοτεχνική μορφή, οδηγήθηκε στο «τελευταίο της ζωής του ταξείδιον». 127 χρόνια μετά, το έργο του συνεχίζει να «κατακτά» τις καρδιές των αναγνωστών, των μελετητών και, «όπως κάθε μεγάλο καλλιτεχνικό έργο, και την εποχή του υπερβαίνει και διαρκώς νέο παραμένει, ανοιχτό σε καινούργιες αναγνώσεις, ανταποκρίσεις και εμπνεύσεις», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Κατερίνα Δ. Σχοινά, Φιλόλογος και Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης –διαπίστωση που επιβεβαιώθηκε περίτρανα–στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση, σε συ­νεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Η εκδήλωση να υπενθυμίσουμε πως έλαβε χώρα στη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, στο Τσανάκλειο Μέγαρο, είχε τίτλο «Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η απήχηση του έργου του στα νεότερα χρόνια» και απασχόλησε και στο παρελθόν τον «ΠτΘ», όταν και κατέγραψε το σχετικό ρεπορτάζ (βλ. σχετικά εδώ).

Επανερχόμαστε όμως την επετειακή αυτή μέρα στον Γ. Μ. Βιζυηνό, γιατί και η Θράκη, και η Κομοτηνή, έχουν μία τεράστια ευθύνη απέναντι στον απόγονο αυτό της θρακικής γης, να διαφυλάξουν και να αναδείξουν το κορυφαίο λογοτεχνικό και επιστημονικό του έργο, που διακρίνεται για την «ποικιλομορφία» του. Γνωρίζουμε τον Βιζυηνό διηγηματογράφο, τον Βιζυηνό όμως ποιητή, τον επιστήμονα, τον φιλόσοφο, τον λαογράφο, τον ιστοριογράφο, τον παιδαγωγό, τον μεταφραστή;, διερωτήθηκε πολύ εύστοχα, στην πρώτη ενότητα της προαναφερθείσας εκδήλωσης, ο κ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που αναφέρθηκε στην πρόσληψη της λογοτεχνίας του Βιζυηνού στο δεύτερο μισό του 20ού αι.

Σήμερα, αντιλαμβανόμενοι το χρέος μας ως Κομοτηναίοι, επανερχόμαστε  προκειμένου να γνωστοποιήσουμε ότι στην ηλεκτρονική έκδοση  της εφημερίδας μας, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης, αναρτάται σήμερα  το σύνολο των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση και αποτύπωσαν τις σύγχρονες  «συνομιλίες» λογοτεχνών του τόπου μας με το έργο του μεγάλου Θρακιώτη, όπως ακριβώς παρουσιάστηκαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης «Συνομιλώντας μέσω της λογοτεχνικής γραφής με την εργογραφία του Βιζυηνού». Συγκεκριμένα, αναρτώνται οι  «συνομιλίες» των κ.:

  • Μαρίας Δήμου, εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που εμπνεύστηκε από τα χρόνια του Βιζυηνού στην Πόλη, εκεί όπου ως ραφτάκος  εμαθήτευε,  τη δική της ανάγνωση  «Εις την Πόλιν»,
  • Σπύρου Κιοσσέ, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μας «υπέβαλλε» το ερώτημα «Γιατί η Ελένη δεν έγινε Χελένη», εμπνεόμενος από το βιζυηνικό «Γιατί η μηλιά δεν έγινε μηλέα»
  • Ανδρονίκης Παντελίδου, εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που «συνομίλησε» μέσω  του πεζογραφήματός  της «Φόβος» με το διήγημα «Ο τρομάρας» του Γ. Μ. Βιζυηνού και το αφιέρωσε στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη,
  • Γιάννη Στρούμπα, εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εμπλούτισε ποιητικά τη βραδιά, με το ποίημά του «Το μόνον της ζωής της ταξείδιον» και του
  • Ιγνάτη Χουβαρδά, εκπαιδευτικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που συνομίλησε ιδιαιτέρως γόνιμα  μέσω του αφηγήματός του  «Ο μηχανισμός του ρολογιού» με το διήγημα του Βιζυηνού «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας».

Εκτός όμως από τις προαναφερθείσες εισηγήσεις που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας –με μόνη εξαίρεση το κείμενο του κ. Κούγκουλου, που πρόκειται σύντομα να φιλοξενηθεί σε τόμο πρακτικών συνεδρίου,  και καλύπτεται με απόσπασμα από το σχετικό ρεπορτάζ–, σήμερα ημέρα του θανάτου του μεγάλου συγγραφέα αναρτάται εν είδει ηλεκτρονικού περιοδικού και το «Ένθετο» στην εκδήλωση «αφιέρωμα» που επιμελήθηκε η ομάδα της 2KProject, σε φιλολογική επιμέλεια της κ. Σχοινά.

Ο Γ. Μ. Βιζυηνός στο παρόν λοιπόν… και είθε και στο μέλλον, διαρκώς παρών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.