Κρατα ζωντανη τη μνημη της ιστοριας των ηρωων του ο Ροδιτης

Τις ιστορίες πίσω από τα δέκα ονόματα που έχουν χαραχθεί στο ηρώο του Ροδίτη ξεδίπλωσε η Σουλτάνα Μαργαρίτου στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου

Τους, για πολλούς, άγνωστους πεσόντες του Ροδίτη, τα δέκα ονόματα που βρίσκονται γραμμένα στο ηρώο του οικισμού όπου καταθέτουν το στεφάνι οι κάτοικοι σε κάθε εθνική εορτή, ανέδειξε το απόγευμα της Κυριακής 29 Οκτωβρίου η κ. Σουλτάνα Μαργαρίτου, εκπαιδευτικός, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Ροδίτη.

Η κ. Μαργαρίτου μίλησε στην εκδήλωση «Μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας Τιμούμε τους ήρωες του Ροδίτη», που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, επιθυμώντας να προωθήσει την διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τιμή προς τους ήρωες του Χωριού.

Προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανή την ιστορία

Στόχος τους, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Κεπελής, είναι μέσα από αυτές τις προσπάθειες να κεντρίσουν τους νέους, για να διατηρήσουν ζωντανή την ιστορία και να τιμήσουν τους ανθρώπους που πολέμησαν και σκοτώθηκαν από τον οικισμό τους.

«Ρόλος μας είναι να προσπαθούμε να γνωρίσουμε στους νέους την ιστορία» σημείωσε, αλλά και να πραγματοποιήσουν γενικότερά ενημερώσεις στους συμπολίτες τους, με την επόμενη να γίνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για τον καρκίνο του μαστού, που είναι πολύ σημαντικές και θα συνεχίσουν να τις κάνουν όλο το επόμενο διάστημα, με την επόμενη εκδήλωση να αφορά την άνοια.

Σημαντικά τα μαθήματα της εποχής

Η κ Μαργαρίτου έλκει την καταγωγή της από το Ροδίτη, και πήρε αφορμή για αυτή την ενημέρωση από τα ονόματα των συγχωριανών τους που σκοτώθηκαν από το 1940 έως το 1949, δηλαδή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Βουλγαρική κατοχή και τον Εμφύλιο.

Και αυτό γιατί συνειδητοποίησε πως δεν γνώριζε την ιστορία κανενός από αυτούς, και για αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το συγκεκριμένο θέμα και να το κάνει λίγο πιο γνωστό σε όλο τον κόσμο.

«Με την εκδήλωση αυτή αποτείνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που πολέμησαν από το χωριό μας για την ελευθερία μας, όχι μόνο όσους σκοτώθηκαν, αλλά και για αυτούς που πολέμησαν και επέζησαν» σημείωσε, για αυτό κατά την εκδήλωση αναφέρθηκε και στους στρατιώτες που έφυγαν για το αλβανικό μέτωπο, και σε αυτούς που γύρισαν ανάπηροι και τραυματίες.

Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών προέρχεται από το αρχείο του συγχωριανού τους, Γιώργου Νεστωράκη, για να γνωρίσουν όλοι, ιδιαίτερα η νέα γενιά, ότι είναι ακόμα πιο επίκαιρα τα διδάγματα και τα μηνύματα της γενιάς του ’40, ιδιαίτερα τη στιγμή αυτή, που το φάσμα του πολέμου απλώνεται πάλι στην ανθρωπότητα.

«Οφείλουμε όλοι, και ιδίως η νέα γενιά, να αντιληφθούμε ότι μόνο με την εθνική ενότητα και την ιστορική μνήμη θα μπορέσουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της χώρας μας» ανέφερε, σημειώνοντας πως δεν πρέπει η καθημερινότητα να επιτρέπει να ξεχαστούν οι ιστορίες τους.

Από τους νεκρούς, οι εννιά είναι άντρες και μία γυναίκα, δύο σκοτώθηκαν στο Αλβανικό μέτωπο, τρεις στη Βουλγαρική κατοχή και πέντε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.