Ελληνων και Βουλγαρων συμπραξεις… συνεχεια

Οι εισηγήσεις της διαδικτυακής παρουσίασης του τόμου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture”

Η διαδικτυακή παρουσίαση του τόμου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture” (επιμ. Yura Konstaninova – Ελεονώρα Ναξίδου, εκδ. Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, Σόφια 2021) την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιανατολικής Ευρώπης, όπως καταγράψαμε στο σχετικό ρεπορτάζ (βλ. εδώ), ανέδειξε για μια ακόμη φορά την αξία των βαλκανικών συμπράξεων αλλά και του διαλόγου σε ερευνητικό και μη επίπεδο, αναδεικνύοντας τόσο τις αποκλίσεις όσο και την κοινή πορεία Ελλήνων και Βουλγάρων συγκεκριμένα, από τον Μεσαίωνα μέχρι και τις μέρες μας, αναδύοντας παράλληλα στην επιφάνεια κοινές αξίες και ιδέες.

Όπως πολύ ορθά κατέληξαν οι εισηγητές, ο συγκεκριμένος τόμος λειτουργεί μεταξύ άλλων ως έναυσμα για περισσότερες ελληνοβουλγαρικές συνεργασίες και μελέτες. Για τον λόγο αυτό, έχουν αναρτηθεί και αποταμιευθεί στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας μας, οι εισηγήσεις της πλειονότητας των ομιλητών, που σκιαγραφούν το περιεχόμενο του τόμου και παρέχουν έναυσμα προς μελέτη. Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί οι ομιλίες των:

—Γεωργίου Τσιγάρα, Καθηγητή και Προέδρου του ΤΙΕ/ΔΠΘ (βλ. εδώ)

—Μαρίας Λίτινα, Προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (βλ. εδώ)

—Ελεονώρας Ναξίδου, Αν. Καθηγήτριας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και επιμελήτριας του τόμου (βλ. εδώ)

—Yura Konstantinova, Αν. Καθηγήτριας στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών – Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών και επιμελήτριας του τόμου (βλ. εδώ)

—Δημοσθένη Στρατηγόπουλου, Αν. Καθηγητή του ΤΙΕ/ΔΠΘ (βλ. εδώ)

Είθε να είναι μόνο η αρχή των ελληνοβουλγαρικών συμπράξεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.