Μαρια Λιτινα,* «Η γνωση και η αυτογνωσια ειναι βασικα στοιχεια για μια κοινωνια που θελει να γνωριζει ποια ειναι και προς τα που πηγαινει»

“Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture”, επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα και εγώ εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συγχαρώ  και τους δυο φορείς για την επιτυχή έκδοση του τόμου με τα Πρακτικά του συνεδρίου που έφερε κοντά τόσους επιστήμονες από τις δυο χώρες. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τις δυο πολύ καλές μου φίλες και συναδέλφους Γιούρα Κωνσταντίνοβα και Νόρα Ναξίδου για την πολύτιμη, συνεχή και σταθερή υποστήριξη και προώθηση των διμερών επιστημονικών σχέσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας αλλά και την αδιάλειπτη συνεισφορά τους στην Ελληνική Επιτροπή ώστε να συνεχίσει παράγει επιστημονικό έργο.

Ο τόμος αυτός είναι αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις των δυο λαών ανάμεσα στους αιώνες, από τη Βυζαντινή εποχή και την Αναγέννηση, στους νεότερους χρόνους και τον σύγχρονο κόσμο. Αλλά ποια είναι τα σημαντικά στοιχεία που φέρνει αυτός ο τόμος;

—Πρώτον, πολλά από τα άρθρα φέρνουν στο φως νέες ιστορικές πηγές.

—Δεύτερον, ο τόμος υιοθετεί και νέες διεπιστημονικές προσεγγίσεις, εξετάζοντας θέματα δημόσιας ιστορίας, ιστορίας του φύλου και ετερότητας, συνδυάζοντας ιστορία, θρησκεία, λογοτεχνία, φιλολογία, παλαιογραφία, κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, λαογραφία, εθνολογία, χαρτογραφία, οικονομική επιστήμη, τέχνη, εκπαίδευση και πολιτισμό.

—Τρίτον, προτείνει νέες ερμηνείες σε θέματα που έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρική Παλιγγενεσία, εθνικές και θρησκευτικές ταυτότητες, προσδιορισμοί και αυτοπροσδιορισμοί, συλλογική μνήμη.

—Τέταρτον, συγγραφείς του τόμου προσφέρουν νέα μεθοδολογικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα ανάλυση στοιχείων μέσω νέων τεχνολογιών σε θέματα λαογραφίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας.

—Τέλος, ο τόμος αυτός συνεισφέρει στη βαθύτερη αλληλοκατανόηση των δυο λαών αντιμετωπίζοντας με ειλικρίνεια και αλληλοσεβασμό μέσα από τη νηφάλια επιστημονική μελέτη του παρελθόντος το κοινό μας μέλλον μέσα στη Βαλκανική, Ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικογένεια. Θα συμφωνήσετε άλλωστε ότι η γνώση και η αυτογνωσία είναι βασικά στοιχεία για μια κοινωνία που θέλει να γνωρίζει ποια είναι και προς τα πού πηγαίνει!

*Η Μαρία Λίτινα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το κείμενο είναι η ομιλία της στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture” (επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021), που διοργανώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης, εδώ και τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους για τις υπόλοιπες εισηγήσεις εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.