Δημοσθενης Στρατηγοπουλος,* Διερευνωντας την ενοτητα “Pax Byzantina and its Reflections”

“Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture”, επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021

Στην παρουσίασή μου θα εστιάσω στην πρώτη ενότητα του συλλογικού τόμου “Greece and Bulgaria. Parallels and intersections in history and culture”, η οποία έχει τίτλο “Pax Byzantina and its Reflections”.

—Το πρώτο άρθρο είναι της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αγγελικής Δεληκάρη και έχει τίτλο: “Saint Poimen Zographitis. Spiritual bonds between the Greek and the Slavic worlds”. Το άρθρο παρουσιάζει τον Βίο του Αγίου Ποιμένα, ο οποίος ήταν ένας από τους πολλούς Βουλγάρους που μόνασαν στο Άγιο Όρος. Ο Βίος του παραδίδεται από το βουλγαρικό χειρόγραφο της Μονής Ζωγράφου νο 574 και είναι γραμμένος από τον μαθητή του Παμφύλιο. Η κ. Δεληκάρη σκοπεύει να προβεί σε κριτική έκδοση του κειμένου σε συνεργασία με τον Petko Petkov.

—Το δεύτερο άρθρο με τίτλο “Berg Athos und Thrakien. Wege der Kunst im 18. Und 19. Jahrhundert” έγραψε ο Πρόεδρος του Τμήματός μας Καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας. Το άρθρο αναφέρεται στις πνευματικές και πολιτισμικές σχέσεις της Θράκης με το Άγιο Όρος κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Παρουσιάζει εικόνες από την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Γενισέα, καθώς και από τη μονή της Ρίλας και τη Σόφια, οι οποίες εντάσσονται στο εικονογραφικό πρόγραμμα των αθωνιτικών εργαστηρίων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εικόνα της Παναγίας Εσφαγμένης.

—Το τρίτο άρθρο με τίτλο “ByzantineBulgarian relations (7th-10th c.). Periods of peace” έγραψε ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματός μας Γεώργιος Χαριζάνης. Το άρθρο παρουσιάζει με βάση βυζαντινές πηγές όπως ο Θεοφάνης, ο Συνεχιστής του Θεοφάνη, ο Πατριάρχης Νικηφόρος και ο Ιωάννης Σκυλίτζης τις περιόδους ειρήνης και δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ Βυζαντίου και Βουλγαρίας, οι οποίες ακολουθούσαν μετά από περιόδους εντάσεων.

—Το τέταρτο και τελευταίο άρθρο της ενότητας είναι του ομιλούντος και έχει τίτλο: “Fragments of history of the Archbishopric of Ohrid”. Το άρθρο παρουσιάζει τον κώδικα ΕΗΑΙ 252 που αποτελείται από 118 σελίδες και είναι αντίγραφο του 19ου του πρωτότυπου κώδικα της Αχρίδας. Παρότι αρκετά μέρη του χειρογράφου έχουν μελετηθεί κατά καιρούς είναι επιβεβλημένη μια κριτική του έκδοση λόγω της μεγάλης του σπουδαιότητας και των σημαντικών πληροφοριών που μας παρέχει.

*Ο Δημοσθένης Στρατηγόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το κείμενο είναι η ομιλία του στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture” (επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021), που διοργανώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης, εδώ και τις εισηγήσεις των άλλων συμμετεχόντων εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.