Ελεονωρα Ναξιδου,* «Ο τομος επιχειρει να αναδειξει τις παραλληλες διαδρομες, αλλα και τις διασταυρωσεις και τις αποκλισεις στην ιστορικη πορεια Ελληνων και Βουλγαρων»

“Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture”, επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021

Eκλεκτοί καλεσμένοι, Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω θερμά κι εγώ με τη σειρά μου τους εκλεκτούς καλεσμένους για τη μεγάλη τιμή να χαιρετίσουν την παρουσίαση του συλλογικού μας τόμου: τον κ. Πρέσβη της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια και τον κ. Επιτετραμμένο της βουλγαρικής πρεσβείας στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Τμήματός μας κ. Γεώργιο Τσιγάρα, που είναι και ένας από τους συγγραφείς του Τόμου, και φυσικά τον αγαπητό συνάδελφο κ. Δημήτρη Σταματόπουλο, που ανέλαβε να παρουσιάσει το βιβλίο και ο οποίος μας τιμά με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα μας, αλλά και το Εργαστήριο Ιστορίας.

Σήμερα έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε έστω και διαδικτυακά τον συλλογικό τόμο “Greece and Bulgaria. Parallels and intersections in history and culture” στο ελληνικό κοινό. Η παρουσίασή του στη Βουλγαρία έγινε υβριδικά το φθινόπωρο του 2021 λόγω της πανδημίας.

Όπως προαναφέρθηκε, ο τόμος “Greece and Bulgaria. Parallels and intersections in history and culture” περιλαμβάνει κυρίως τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο ελληνοβουλγαρικό συνέδριο το οποίο διεξήχθη το 2018 στην Κομοτηνή με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου μας. Τόσο το συνέδριο όσο και ο τόμος είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών και Κέντρο Θρακολογίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών από τη μια πλευρά, και του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας από την άλλη, η οποία ξεκίνησε με την υπογραφή πρωτοκόλλου το 2015. Σκοπός, όπως ανέφερε και η αγαπητή συνάδελφος Γιούρα Κονσταντίνοβα, είναι η ανάπτυξη επιστημονικών δεσμών ανάμεσα στους δύο ακαδημαϊκούς φορείς, αλλά και γενικότερα η προώθηση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Σ’ αυτό το πλαίσιο τα 22 κείμενα του τόμου αποτυπώνουν τα πορίσματα της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται και στις δύο χώρες σχετικά με τη διαχρονική εξέλιξη των ελληνο-βουλγαρικών ιστορικών και πολιτισμικών σχέσεων και επιχειρούν να συμβάλλουν στη σχετική επιστημονική συζήτηση προσφέροντας νέα στοιχεία, αλλά και οπτικές.

«Ο τόμος θα αποτελέσει έναυσμα για περισσότερες ελληνοβουλγαρικές επιστημονικές και εκδοτικές πρωτοβουλίες»

Ο τόμος επιχειρεί να αναδείξει τις παράλληλες διαδρομές, αλλά και τις διασταυρώσεις, τις συγκλίσεις, αλλά και τις αποκλίσεις στην ιστορική πορεία Ελλήνων και Βουλγάρων από τον Μεσαίωνα μέχρι τις μέρες μας. Εξετάζει ζητήματα ιστοριογραφίας, ιδεολογίας, πολιτικής και εθνικών ταυτοτήτων, ενώ δίνει έμφαση και στην αλληλεπίδραση ως προς τη διαμόρφωση της πολιτισμικής φυσιογνωμίας Ελλήνων και Βουλγάρων. Στόχος είναι να φανούν οι ομοιότητες, αλλά και οι διαφορές οι οποίες χαρακτήρισαν την είσοδο Ελλήνων και Βουλγάρων στη νεωτερικότητα και ο τρόπος με τον οποίο τα δύο έθνη διαχειρίστηκαν το νέο πολιτικό, κοινωνικο-οικονομικό και ιδεολογικό διεθνές και βαλκανικό περιβάλλον. Δεν θα προχωρήσω σε ειδικότερες αναφορές και λεπτομέρειες, καθώς ο αγαπητός συνάδελφος Δημήτρης Σταματόπουλος διέγραψε πολύ ολοκληρωμένα το πλαίσιο το τόμου.

Ο τόμος μας είναι ένα ακόμη βήμα στην πορεία της ακαδημαϊκής συνεργασίας Ελλήνων και Βουλγάρων, για την οποία μίλησε η αγαπητή συνάδελφος Γιούρα Κονσταντίνοβα. Πιστεύουμε λοιπόν ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερες ελληνοβουλγαρικές επιστημονικές και εκδοτικές πρωτοβουλίες (συνέδρια, συναντήσεις, επιστημονικά προγράμματα, διδακτορικά, ανταλλαγές φοιτητών), ώστε να συνεχιστεί δημιουργικά ο ακαδημαϊκός διάλογος μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων επιστημόνων, ο οποίος έχει να προσφέρει πολλά ακόμα. Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους τους συγγραφείς για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην ολοκλήρωση του τόμου και κυρίως στη συνάδελφο και φίλη Γιούρα Κονσταντίνοβα για την πραγματικά άψογη συνεργασία, η οποία σίγουρα θα δώσει καρπούς και στο μέλλον.       

*Η Ελεονώρα Ναξίδου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Το κείμενο είναι η ομιλία της στη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Greeks and Bulgarians. Parallels and Intersections in History and Culture” (επιμ. Yura Konstantinova – Eleonora Naxidou, εκδ. Bulgarian Academy of Sciences – Institute of Balkan Studies with Centre of Thracology, Sofia 2021), που διοργανώθηκε την Πέμπτη 17 Μαρτίου, από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΤΙΕ/ΔΠΘ και την Ελληνική Επιτροπή Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μπορείτε να βρείτε το ρεπορτάζ της παρουσίασης εδώ και τους ηλεκτρονικούς συνδέσμους για τις υπόλοιπες εισηγήσεις εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.