Poetry  Performance και στην Κομοτηνη, στον προαυλιο χωρο του ΧΟΡΟΤΑΞΙΟΥ

—Με επιτελεστές τους ποιητές Αρετή Καραφουλίδου, Ανδρέα Μούντριχα, Αγγελική Τσαγκουρίδου και Κύρα Τεντολούρη

Γιούλη Ιωαννίδου, «Οι ανανεωτικές πρωτοβουλίες είναι αυτές που  μεταμορφώνουν την πόλη μας»

Μια σπουδαία βραδιά  φιλοξενίας της νέας ποίησης είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι έτυχε να πληροφορηθούν  για την Poetry Performance εκδήλωση με τίτλο «ΤΩΡΑ. ΤΕΛØΣ», που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του  Κέντρου Τέχνης Χορού και Κίνησης ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ της Γιούλης Ιωαννίδου με επιτελεστές-ποιητές τούς ΑGGTSAGG, ΑRETI, KYRA και ΑNDREA MOUNTRICHA  το Σάββατο στις 25 Ιουνίου.

Ουσιαστικά επρόκειτο για ποιητική παράσταση με πρωταγωνιστές τους ποιητές ως δρώντα επί σκηνής πρόσωπα –επιτελεστές (performers)–  που «έπαιξαν» σωματοποιώντας  την ποίησή τους  συνοδεία μουσικής και με τη χρήση βίντεο και φωτισμών.

Σύμφωνα με την ποιήτρια και δημοσιογράφο Μάρω  Παπαδημητρίου,  «με τον όρο performance  διακρίνεται το σύγχρονο είδος ελεύθερης έκφρασης, παρουσιασμένο παραστατικά σε κοινό από ένα καλλιτέχνη ή μια ομάδα καλλιτεχνών, προσανατολισμένων κυρίως σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού, με πρόθεση συνήθως καταγγελτική.  Ο αγγλικός όρος  performance έχει περάσει στη γλώσσα μας ως «περφόρμανς»  με ελληνικούς χαρακτήρες ή εξελληνισμένος ως «επιτέλεση», ενώ ευρύτερα στον  πολύγλωσσο κόσμο επικρατεί κυρίως αμετάφραστος.

 Στον ελεύθερο χώρο της επιτελεστικής τέχνης /performance art δοκιμάζονται οι εκτός συμβατικών τόπων και παραδοσιακών τρόπων  καλλιτεχνικές αναζητήσεις και κατευθύνσεις ποιητών, χορευτών, μουσικών, εικαστικών, ηθοποιών και άλλων δημιουργών τέχνης. Παράγοντες κάθε επιτέλεσης,  προσχεδιασμένης ή αυθόρμητης,  είναι ο performer/επιτελεστής,  το κοινό και οι μορφές της αλληλόδρασής τους.

Ο επιτελεστής δρα, το κοινό παρακολουθεί την εξέλιξη αυτής της δράσης. Ζητούμενο είναι στη διάρκεια της  να προκύψει η υποβλητική  ατμόσφαιρα που ευνοεί την αλληλεπίδραση  επιτελεστή και θεατή, τη μεταξύ τους σχέση, επικοινωνία,  ανταλλαγή ενέργειας και συγκίνησης.

Στην επιτελεστική ποίηση ο επιτελεστής, με εργαλείο το σώμα του, σωματοποιεί τον ποιητικό λόγο και τον αποδίδει ζωντανά στο κοινό ως εικόνα, ήχο, κίνηση. Αποσπασμένη από την ακινησία της έντυπης σελίδας και τη σιωπή του μοναχικού αναγνώστη, η ποίηση επεκτείνεται επιτελεστικά στον κοινωνικό  χώρο ως θεατρικός λόγος, τραγούδι,  τελετουργία,  διαμαρτυρία, εξομολόγηση, λογοπαίγνιο, δρώμενο πειραματικό και  εφήμερο που επιζητεί την ενσυναίσθητη ανταπόκριση  των θεατών του και συχνά την ενεργό συμμετοχή τους»[1].

Και μπορεί αυτό να είναι το θεωρητικό πλαίσιο της συντελεσμένης πράξης, όσοι όμως βίωσαν  τη συγκεκριμένη παραστατική ποιητική εμπειρία, και ήταν πάμπολλοι, –αφού πλημμύρισαν οι οδοί Περικλέους  και Αντιγόνου από νεαρό κυρίως κόσμο, επί δυο ημέρες, την Παρασκευή λόγω πρόβας, και το Σάββατο λόγω της παράστασης–  βρέθηκαν για  πρώτη φορά να απολαμβάνουν  μια «νέα» μορφή ποίησης,  που θητεύει κοντά στ’ άλλα, σε αρκετές περιπτώσεις,  και στην προφορικότητα, όπως χρησιμοποιεί  και για τη διάδοσή της τις νέες τεχνολογίες.

Γιούλη Ιωαννίδου, «Mια performance ανοιχτή στο κοινό, που το καλεί να “ανοιχτεί” σε νέες ιδέες»

Για την εκδήλωση αυτή και το πώς προέκυψε, η Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Τέχνης Χορού και Κίνησης  ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ κ. Γιούλη Ιωαννίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα κάτωθι:

 «Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε με πρωτοβουλία τεσσάρων ανήσυχων φοιτητών της πόλης μας, που θέλουν να ανασυνθέσουν τον κόσμο γύρω τους μέσω της ποίησης, με τους δικούς τους όμως όρους. Όχι δηλαδή με αυστηρά παραδοσιακά κριτήρια και με συνηθισμένο τρόπο, αλλά με τη μέθοδο του open mic, του ανοιχτού μικρόφωνου. Μέσω μιας performance ανοιχτής στο κοινό, που το καλεί να “ανοιχτεί” σε νέες ιδέες, νέες προτάσεις, κόντρα στην κλειστή και περιχαρακωμένη εποχή που ζούμε.

 Προσωπικά στην δεξίωση των νέων τάσεων στην τέχνη, μάλλον με βοηθά το ότι έφυγα για αρκετά χρόνια από αυτόν τον τόπο, γνώρισα τις αξίες της ανωνυμίας και της ελευθερίας, αλλά ήρθα και σε επαφή με ανάλογες πρωτότυπες και ανανεωτικές πρωτοβουλίες, που ακόμη και εδώ, αισθάνομαι ότι μεταμορφώνουν την πόλη μας. Με/μας απομακρύνουν για λίγο από την καθημερινότητά μας, δημιουργώντας μια όαση», όπως εκμυστηρεύτηκε στη συνέχεια. 

Βέβαια, οι επαφές αυτές με τους νέους του τόπου μας οφείλονται, σύμφωνα με την ίδια, και  σε «ανθρώπους-γέφυρα» που υπάρχουν στη ζωή της, που μοιράζονται την ίδια δίψα για ζωή και μάθηση. «Σιγά σιγά δημιουργείται μια ομάδα με κοινούς στόχους, όραμα και με βαθιά εμπιστοσύνη. Επιθυμία όλων είναι να γίνουν ξανά τέτοια events και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στον τόπο μας». 

Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν οι ποιήτριες/τές Αρετή Καραφουλίδου (ΑRETI), Αγγελική Τσαγκουρίδου(AGGTSAGG), Κυριακή (Κύρα) Τεντολούρη, (KYRA) και Ανδρέας Μούντριχας(ANDREAS MOYNTRICHAS), ενώ μετά το τέλος της παράστασης ποιητές/τριες από το κοινό ανέγνωσαν τα δικά τους ποιήματα.

Η ποιητική περφόρμανς έχει βέβαια τις ιδιορρυθμίες της, εξ ου και το ρεπορτάζ δεν μπορεί να είναι πλήρες, ούτε να συστήσει  τους νέους ποιητές-επιτελεστές  της συγκεκριμένης παράστασης στο  κοινό, χωρίς την παράθεση βίντεο, που συνοδεύουν ισότιμα το ρεπορτάζ, το οποίο είναι, για την περίπτωση, δομημένο σε δυο ενότητες. Σ’ αυτήν εδώ, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, φιλοξενείται το βίντεο της ποιητικής επιτέλεσης κάθε συμμετέχοντα ποιητή,  ενώ σε χωριστή ανάρτηση φιλοξενούνται μικρές συνομιλίες με τους νέους ποιητές/τριες και, συγχρόνως, παρατίθεται το σύνολο των ποιημάτων που ο καθένας/καθεμία τους ανέγνωσε live κατά τη διάρκεια της Poetry  Performance.  

1.Video  από την Poetry  Performance στο ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ με επιτελέστρια την Αρετή Καραφουλίδου

Για να δείτε περισσότερα για την Αρετή Καραφουλίδου(ΑRΕΤΙ) και την ποίησή της πατήστε εδώ.   

2. Video  από την Poetry  Performance στο  ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ με επιτελέστρια την Αγγελική Τσαγκουρίδου(AGGTSAGG).

Για να δείτε περισσότερα για την Αγγελική Τσαγκουρίδου(AGGTSAGG) και την ποίησή της πατήστε εδώ.   

3.Video  από την Poetry  Performance στο ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ  με επιτελέστρια την Κυριακή (Κύρα) Τεντολούρη(KYRA).

Για να δείτε περισσότερα για την Κυριακή (Κύρα) Τεντολούρη, (KYRA) και την ποίησή της πατήστε εδώ

4.Video  από την Poetry  Performance στο  ΧΟΡΟΤΑΞΙΟ  με επιτελεστή τον Ανδρέα Μούντριχα(ANDREAS MOYNTRICHAS).

Για να δείτε περισσότερα για τον Ανδρέα Μούντριχα(ANDREAS MOYNTRICHAS) και την ποίησή του πατήστε εδώ.   


[1] Μάρω Παπαδημητρίου, «Η ποίηση ως περφόρμανς», ηλεκτρονικό περιοδικό poeticanet στη διεύθυνση: https://www.poeticanet.gr/ (τελευταία πρόσβαση 1/7/2022).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.