Η πρωτη ημερα του Συνεδριου Προσομοιωσης Διεθνων Οργανισμων Thracing on MIC”

Όλα όσα απασχόλησαν τις εργασίες της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης

Οι «ζωντανές» συζητήσεις μεταξύ ένθερμων αντιπροσώπων οδήγησαν σε οξυδερκείς συζητήσεις στο έναρξη του Συνεδρίου προσομοίωσης Διεθνών Οργανισμών “Thracing on MIC” που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου.

Τα ένθερμα επιχειρήματα ήταν το κύριο σημείο προσοχής κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, γεγονός που έθεσε και τα πρότυπα που θα ακολουθηθούν στην συνέχεια της διοργάνωσης.

Αρχικά, στην Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη μέλη τόνισαν το επείγον του θέματος της Αιθιοπίας στο Κέρας της Αφρικής, εστιάζοντας στη γεωπολιτική του πτυχή και την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνεργατικής λύσης, ενώ η επιτροπή εστίασε κυρίως στην μορφή του σχεδίου συνεργασίας, την ανάδειξη της σημασίας της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και κυρίως την αποκλιμάκωση της τη σύγκρουση στην Αιθιοπία. Επιπλέον, οι πρωτοφανείς κρίσεις αναδιαμόρφωσαν τις προτεραιότητες της Επιτροπής φέρνοντας στο προσκήνιο τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία έθεσε ως στόχο την σύνταξη ενός σχετικού εγγράφου εργασίας τις ημέρες που θα ακολουθήσουν.

Σε ό,τι αφορά την επιτροπή του ΝΑΤΟ η συζήτηση ήταν έντονη, αρχής γενομένης από το κεντρικό θέμα που εξέτασε η επιτροπή, ήτοι το θέμα της επανεξέτασης της Στρατηγικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πολλοί εκ των εκπροσώπων εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι να συζητήσουν για τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, επί των οποίων παρουσίας και σχετική δήλωση. Κατόπιν σχετικού αιτήματος έφερε στην επιφάνεια την συζήτηση που αφορά στις περιπτώσεις υβριδικών επιθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, για να υπογραμμιστεί η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας στην περιοχή αυτή.

Η πιο έντονη συζήτηση αφορούσε στην πιθανή ενίσχυση της στρατιωτικής ενίσχυσης των δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να στα δυτικά Βαλκάνια προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια των περιοχών. Κατά την διάρκεια αυτής παρουσιάστηκε μια «κρίση» με αφορμή κυβερνοεπίθεση στους κύριους διακομιστές του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μέσω της οποίας διέρρευσαν πολλά μυστικά στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ καθώς και εμπιστευτικές πληροφορίες θέτοντας μεταξύ άλλων και το προσωπικό αυτών σε κίνδυνο.

Η ψηφιακή ασφάλεια της Ευρώπης

Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης τέθηκαν επίσης τα θεμέλια για μια γόνιμη διάσκεψη μεταξύ των υπουργών της Ε.Ε., με το Συμβούλιο της Ε.Ε. να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στο σύνολό τους αναφορικά με την δημιουργία ενός πλαισίου ψηφιακής ασφάλειας σε ολόκληρη την Ε.Ε., από την ανάπτυξη

εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, μέχρι την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε ιδιωτικούς και δημόσιους τομείς, επί των οποίων εκφράστηκαν ερωτηματικά. Το σύνολο των υπουργών υπογράμμισαν την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να προωθηθεί η υιοθέτηση ψηφιακών κανόνων και να δημιουργηθεί ένα σχετικό ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, ενώ τέλος το Συμβούλιο κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη κρίση, στενά συνδεδεμένη με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η οποία υπογράμμισε ακόμα περισσότερο την έκταση και τη σοβαρότητα απειλών στον κυβερνοχώρο στην ΕΕ.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως «εργαλείο» για την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων

Το Συμβούλιο της Ευρώπης συζήτησε μια ποικιλία θεμάτων που σχετίζονται επίσης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε διαφορετικές πτυχές της ζωής μας.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από την Πολωνία, την Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκαν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ως μέσο για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κάθε μορφής διάκρισης στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η καθιέρωση της τεχνητής νοημοσύνης στο σχολικό περιβάλλον, ως πολύτιμο εργαλείο μάθησης, θέση που υποστηρίχτηκε ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πέραν αυτού συζητήθηκε εκτενώς και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη σε ΑμεΑ.

Από την άλλη πλευρά, το συνέδριο εστίασε επίσης στον αρνητικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της εργασίας, καθώς όσο περισσότερο αναπτύσσεται, τόσο μειώνονται οι ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους.

Κατά την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης η πλειοψηφία των επιτροπών ολοκλήρωσε τις αρμοδιότητες-καθήκοντά της, για να ακολουθήσουν στιγμές χαλάρωσης, έχοντας «κατακτήσει» ήδη τον στόχο της κατανόησης του περιεχομένου αλλά και της αξίας της διοργάνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.