Η… μιση οδυσσεια μιας ρωμαικης εκθεσης

Μέσω του ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθεί, μάθαμε την Τρίτη, η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής με τίτλο «Ρωμαϊκή Κομοτηνή», που θα παρουσιάσει ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου όπως μιλιάρια της Εγνατίας Οδού, μαρμάρινη σαρκοφάγο κ.ά.

Αν ο τίτλος της έκθεσης, αλλά και τα εκθέματά της, σας ακούγονται γνωστά, δεν κάνετε λάθος: η έκθεση αυτή είχε ξεκινήσει να συζητείται το 2016, με την περιφέρεια να χρηματοδοτεί, τότε, το κόστος για την ανασύνθεση στερέωση και ανάδειξη των Mαρμάρινων θραυσμάτων της Ρωμαϊκής Σαρκοφάγου και των Μιλιαρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.

Το ταξίδι της μάταιης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, προσπάθειας από τότε μέχρι σήμερα να μπορέσουν να γίνουν οι εργασίες, έχει καταγραφεί αναλυτικά στην εφημερίδα μας, και τώρα, πέντε χρόνια μετά, η «μισή» Οδύσσεια της φαίνεται πως φτάνει στην Ιθάκη της.

Το ότι έπρεπε όμως να περάσουν πέντε χρόνια, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη δράση, μαζί με τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την επανέκθεση της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, που είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία, ομολογούμε πως μας προβληματίζει κατά τι.

Ακόμα περισσότερο μας προβληματίζει όμως πως ακόμα και αυτή η πρόοδος που σημειώνεται, δεν θα ήταν δυνατή αν η ΟΧΕ Εγνατίας Οδού δεν είχε, επίσης πέντε χρόνια μετά την εξειδίκευσή της, πόρους που δεν έχουν απορροφηθεί.

Αυτές οι προθεσμίες βέβαια είναι που μας κάνουν να ελπίζουμε πως σε κάποια φάση θα μπορέσουμε να δούμε στο μουσείο και την έκθεση, και την αποκατεστημένη σαρκοφάγο. Και πως, πέντε χρόνια από τώρα, δεν θα μιλάμε για την… σκέτη Οδύσσεια της ρωμαϊκής έκθεσης, όταν ανακοινωθεί εκ νέου η ένταξή της σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.