Το ρωμαικο παρελθον της Θρακης

Μέσα από το επιμορφωτικό κύκλο σεμιναρίων που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε σύμπραξη με το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Έναν επιμορφωτικό κύκλο εκδηλώσεων με θέμα τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή εγκαινιάζει την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και τη σύμπραξη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
 
Ο κύκλος των εν λόγω επιμορφωτικών ομιλιών, που θα διαρκέσει έως και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, με μία ομιλία ανά μήνα, από ειδικούς επιστήμονες, αρχαιολόγους και φιλολόγους πλαισιώνει τη νέα περιοδική έκθεση που η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης αναμένεται να εγκαινιάσει την άνοιξη με θέμα  «Ρωμαϊκές αρχαιότητες της Κομοτηνής».
 

Η έκθεση, κύρια εκθέματα της οποίας αποτελούν τα τμήματα μιας μαρμάρινης σαρκοφάγου μικρασιατικού τύπου του 3ου αι. μ.Χ., με παραστάσεις που απεικονίζουν τους άθλους του Ηρακλή, και τέσσερα μιλιάρια της Εγνατίας Οδού, που βρέθηκαν κατά την εκσκαφή θεμελίων οικοδομής της Εγνατίας Οδού της πόλης μας, θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει τμήμα της νέας μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.
 

Μαρίνα Τασακλάκη
«Στόχος των επιμορφωτικών αυτών ομιλιών είναι η ενημέρωση του κοινού για την παρουσία της Θράκης κατά τη Ρωμαϊκή εποχή»

Τα ευρήματα αυτά σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου η αρχαιολόγος κ. Μαρίνα Τασακλάκη έρχονται να καλύψουν ένα κενό που υπήρχε σχετικά με την ιστορία της περιοχής.  Συγκεκριμένα όπως υπογράμμισε « μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το αρχαιότερο μνημείο της περιοχής είναι το βυζαντινό κάστρο της Κομοτηνής που χρονολογείται στα χρόνια του Θεοδοσίου, ωστόσο με αυτά τα ευρήματα και κάποια άλλα σποραδικά που είχαμε, έχουμε πλέον στοιχεία και για την ύπαρξη της πόλης αυτής και στα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς η μικρασιατική σαρκοφάγος χρονολογείται στις αρχές του 3ου μ.Χ. αιώνα, τα μιλιάρια όμως ξεκινάνε από την εποχή του Νέρωνα και φτάνουν διαχρονικά μέχρι τον 4ο αιώνα».
 
Στόχος των επιμορφωτικών αυτών ομιλιών σύμφωνα με την κ. Τασακλάκη, είναι η ενημέρωση του κοινού για την παρουσία της Θράκης κατά τη ρωμαϊκή εποχή, μέσα από φιλολογικές, αλλά και αρχαιολογικές μαρτυρίες, ένας «χώρος» που όπως επεσήμανε είναι ελάχιστα μελετημένος, όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
 
Ο κύκλος αυτός απευθύνεται τόσο στο κοινό της πόλης όσο και φοιτητές του ΔΠΘ, ενώ θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.
 

Χάρης Μιχαλόπουλος
«Ελπίζουμε πως θα φωτίσουμε κάποιες πτυχές του ρωμαϊκού παρελθόντος της περιοχής»

 
Η σύμπραξη του Τμήματος Ελληνικής  Φιλολογίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης αλλά και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής αποτελεί την υλοποίηση μίας  εκ των βασικών επιδιώξεων του Τμήματος που αφορά στο «άνοιγμα» προς το ευρύ κοινό της Κομοτηνής και την ενίσχυση της παρουσίας του στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής, επεσήμανε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας κ. Χάρης Μιχαλόπουλος.
 
Η συνεισφορά του Τμήματος στον επιμορφωτικό αυτό κύκλο ομιλιών όπως εξήγησε ο ίδιος θα εμπεριέχει ένα σύνολο ομιλιών μέσα από τις οποίες «θα προσπαθήσουμε να αναδείξουν κάποιες ελάχιστες, λόγω περιορισμένου αριθμού ομιλητών, πτυχές μίας σχεδόν άγνωστης, για τους περισσότερους πολίτες, ιστορική πτυχή της Θράκης και ιδιαίτερα της Κομοτηνής», οι οποίες, όπως επεσήμανε, «ελπίζουμε πως θα φωτίσουν κάποιες πτυχές του ρωμαϊκού παρελθόντος της περιοχής».
 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των επιμορφωτικών αυτών ομιλιών, που θα πραγματοποιούνται στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, έχει ως εξής:
 
18 Ιανουαρίου 2016
Γιάννης Ντεληγιάννης, Λέκτορας Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ: «Ο ιδρυτικός μύθος της Ρώμης και η διαχρονική επιβίωση και χρήση του»

22 Φεβρουαρίου 2016
Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων – Δόμνα Τερζοπούλου, Αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης: «Καύσεις νεκρών σε τύμβους της Θράκης των αυτοκρατορικών χρόνων»
 

21 Μαρτίου 2016
Άννα Μαστρογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ: «Οι περιηγήσεις του Ciriaco d'Ancona στη Θράκη»
 

11 Απριλίου 2016
Δημήτριος Νικήτας, Καθηγητής Μεταγενέστερης Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ: «Η Θράκη στη ρωμαϊκή ποίηση του 4ου αιώνα μ.Χ.»
 
16 Μαΐου 2016
Ελένη Παπαγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ: «Εργαστήρια Παραγωγής Σαρκοφάγων Ρωμαϊκών Χρόνων»
 
13 Ιουνίου 2016
Μαρίνα Τασακλάκη, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης «Η Νομισματοκοπία των πόλεων της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Θράκης»
 
24 Οκτωβρίου 2016
Κουτσουμανής Ματθαίος, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης: «Η εξέλιξη των πόλεων της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Θράκης»
 
21 Νοεμβρίου 2016
Χαρίλαος Μιχαλόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ
«Θάμνοι που ματώνουν, πριγκίπισσες που ανθίζουν, αηδόνια που θρηνούν: η Θράκη στη λατινική λογοτεχνία της εποχής του Αυγούστου»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.