Μεσω ΕΣΠΑ θα λυθει ο «γορδιος δεσμος» της αποκαταστασης της Ρωμαικης Σαρκοφαγου που βρισκεται στο Μουσειο Κομοτηνης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων θέλει να εντάξει την συντήρηση και έκθεσή της, μαζί με μιλιάρια της Εγνατίας Οδού σε ευρύτερο έργο για το μουσείο

Υπήρχε σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜΘ, η υλοποίηση της οποίας έχει «κολλήσει» για 5 χρόνια

Την ένταξη του έργου της ανασύνθεσης και έκθεσης, μαζί με τα μιλιάρια της Εγνατίας Οδού που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, σε έργο του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού μέχρι το Δεκέμβριο, ώστε να προχωρήσει το «στοιχειωμένο» αυτό έργο, το οποίο λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια.

Όπως σημείωσε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Καραδήμα, παρόλο που έγιναν προσπάθειες εδώ και χρόνια να προχωρήσουν οι εργασίες ώστε να γίνει η έκθεση της σαρκοφάγου και των μιλιαρίων, μέσω χρηματοδότησης της Περιφέρειας ΑΜΘ, συνεχώς εμφανιζόταν εμπόδια στην υλοποίηση της.

Το ποσό ανέρχεται στα 44.000 ευρώ, όμως ενώ η σύμβαση είχε υπογραφεί από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, αρχικά ο θάνατός του, και στη συνέχεια άλλες γραφειοκρατικές αλλαγές, είχαν ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Για αυτό και η Εφορεία έχει στραφεί στο τρέχον ΕΣΠΑ, στο οποίο προσπαθεί να εντάξει ένα πρόδρομο έργο για την επανέκθεση του μουσείου που επιθυμεί να κάνει στην επόμενη προγραμματική περίοδο, και μέσα σε αυτό θα ενταχθεί το έργο της Σαρκοφάγου και των μιλιαρίων.

Μια ιδιαίτερη Σαρκοφάγος

Να θυμίσουμε πως η σύμβαση προϋπολογισμού  44  χιλιάδων ευρώ, είχε πέντε σημεία και συγκεκριμένα τη σύνταξη αρχαιολογικής και στατικής μελέτης, τη μελέτη συντήρησης αρχαίου υλικού, τις εργασίες συντήρησης και στερέωσης της σαρκοφάγου, τη δημιουργία ειδικών κατασκευών και στηρίγματα εκθετών καθώς και το σχεδιασμό και την παραγωγή ενημερωτικών και εκπαιδευτικών φυλλαδίων.

Η πρόταση είχε γίνει αποδεκτή ενθέρμως από τον αείμνηστο Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ωστόσο μέχρι την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, μεσολάβησε ο θάνατος του κ. Παυλίδη, γεγονός που «πυροδότησε» νέο κύκλο υπογραφών, ενώ επιπλέον καθυστερήσεις υπήρξαν με τις διάφορες αλλαγές τόσο στο υπουργείο και σε άλλες υπηρεσίες.

Η σύμβαση αυτή τελικά κατέληξε να «λιμνάζει», παρόλο που αρχικά είχε ξεκινήσει με μεγάλες ελπίδες για την ανάδειξη της ρωμαϊκής ιστορίας της περιοχής, η οποία δεν είναι τόσο γνωστή.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίμαχη σαρκοφάγος κατασκευάστηκε σε ένα από τα τρία μεγάλα κέντρα κατασκευής μαρμάρινων σαρκοφάγων του Ρωμαϊκού κόσμου, και συγκεκριμένα το Δοκίμειο της Φρυγίας, ανήκοντας στην ομάδα των κιονωτών σαρκοφάγων, φέροντας ανάγλυφους κίονες, ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.