Αξονας πολιτισμου και αναπτυξης της ΑΜΘ η αρχαια Εγνατια

Εναλλακτικό προορισμό περιπατητικού τουρισμού μπορούν να αποτελέσουν τα εναπομείναντα σημεία της αρχαίας Εγνατίας στην ΠΑΜΘ

Εκδήλωση – συζήτηση για τα ευρήματα της αρχαίας Εγνατίας Οδού αλλά και τις δυνατότητες που έχουν αυτά να αποτελέσουν, μέσα από την ανάδειξή τους, πυρήνες πολιτισμού και επισκεψιμότητας για την περιοχή μας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Via Egnatia που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα και σημαντικότερα σημεία της αρχαίας Εγνατίας Οδού που σώζονται σήμερα βρίσκονται στον Έβρο, στην περιοχή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ζώνης.

Εναλλακτικός προορισμός περιπατητικού τουρισμού 

Το ιδιαίτερο αυτό μνημείο παρουσίασε η κ. Πολυξένη Τσατσοπούλου, πρώην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου και επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων, τονίζοντας πως η Περιφέρειά μας έχει την τύχη να «μονοπωλεί» στο μεγαλύτερο δυνατό μήκος και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση την αρχαία Εγνατία Οδό.
 
Η αξιοποίηση και η ανάδειξη του συγκεκριμένου μνημείου, επισήμανε, έγινε χάρη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, και κυρίως στα προγράμματα που αφορούσαν την ανάδειξη-αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Ζώνης και της περιοχής του.
 
«Ευχής έργο είναι η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί ώστε το μνημείο να είναι συνεχώς καθαρό και διαθέσιμο στο κοινό, και να αποτελεί έναν ενδιαφέροντα εναλλακτικό προορισμό περιπατητικού τουρισμού» σημείωσε.
 
Τα σημεία που έχουν βρεθεί στο πεδινό κομμάτι, μεταξύ δηλαδή Αλεξανδρούπολης και συνόρων, είναι περιφραγμένα και σημασμένα, ενώ πολλά κομμάτια στην περιοχή της Μέστης και του Κόμμαρου έχουν βρεθεί σε εξαιρετική κατάσταση και σε αρκετά χιλιόμετρα.
 
Η αρχαία Εγνατία σημείωσε, ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό ρωμαϊκό οδικό έργο, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη σύγχρονή της Οδό, και ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μπορούν οι Ρωμαίοι αλλά και οι μεταγενέστεροι να εκμεταλλεύονται πολιτικά όλη την επικράτειά τους. 

Τρία προγράμματα για την αρχαία Εγνατία 

Για τη συνεργασία με την Περιφέρεια για τη σύναψη τριών προγραμματικών συμβάσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την αρχαία Εγνατία Οδό μίλησε η κ.
Χρύσα Καραδήμα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και Αναπληρώτρια Προϊσταμένη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου.
 

Η πρώτη εξ’ αυτών αφορά τα σωζόμενα τμήματα της Εγνατίας Οδού στον Έβρο, όπου έχουμε συντηρήσεις, αποκάλυψη νέων τμημάτων και καθαρισμούς.
Η δεύτερη αφορά την αποκατάσταση μιας ρωμαϊκής σαρκοφάγου μικρασιατικού τύπου που βρίσκεται στο Μουσείο της Κομοτηνής, καθώς και τεσσάρων μιλιαρίων, οδοδεικτών της Εγνατίας Οδού που βρέθηκαν στην Κομοτηνή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα για την πόλη μας, μιας και τα μιλιάρια αποτελούν την τεκμηρίωση ότι από την περιοχή μας περνούσε η Εγνατία Οδός.
 
Τέλος μια σύμβαση αφορά την Αναστασιούπολη- Περιθεώριο, μια σημαντική βυζαντινή πόλη που βρισκόταν επάνω τη διαδρομή της Εγνατίας οδού, όπου άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
 
«Και τα τρία αυτά μικρά μεν, σημαντικά δε και για τις τρείς Εφορίες θα γίνουν με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας και το σημαντικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη» επισήμανε κλείνοντας η κ. Καραδήμα. 

40 εκ. ευρώ θα δοθούν με το ΟΧΕ Πολιτισμού της Εγνατίας 

«Το Φεστιβάλ Via Egnatia και με τη σημερινή εκδήλωση καθίσταται πλέον θεσμός» επισήμανε η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Ζωή Κοσμίδου, σημειώνοντας πως αυτό οφείλει την ύπαρξή του στον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, ο οποίος το εμπνεύστηκε, καθοδήγησε τα βήματα όλων των εμπλεκομένων και το οργάνωσε.
 
Στόχος του Φεστιβάλ, σημείωσε, είναι να αντιληφθούμε όλοι και να επενδύσουμε στην κοινή μας καταγωγή, η οποία βρίσκεται και βιώνεται χιλιάδες χρόνια επάνω, κάτω, αριστερά και δεξιά της Εγνατίας Οδού.
 
«Μια οδός που μας ενώνει από άκρη ως άκρη της Περιφέρειας, και χαρακτηρίζει τον πολιτισμό μας, την οικονομία μας, τις λατρευτικές και καθημερινές μας δράσεις, και χτίζοντας και επενδύοντας επάνω σε αυτό θα καθορίσει και το μέλλον του τόπου» παρατήρησε η κ. Κοσμίδου, εξηγώντας πως για αυτό και η προσπάθεια να αναδειχθεί σαν κοινό χαρακτηριστικό η Εγνατία, δεν περιορίζεται στο Φεστιβάλ, αλλά γίνονται και άλλες σημαντικές κινήσεις εκ μέρους της Περιφέρειας ώστε να εδραιωθεί ως πολιτιστική κληρονομιά και να ενισχυθεί στο μέλλον.
 
Για αυτό άλλωστε και μέσα από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ένα πολύ σημαντικό ποσό θα διατεθεί στην ΟΧΕ Πολιτισμού, με έργα 40 εκ. ευρώ να πραγματοποιούνται μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ενώ πάνω από 800 χιλιάδες ευρώ έχουν διατεθεί από πόρους της Περιφέρειας για τη σημειακή ανάδειξη στοιχείων της Εγνατίας αλλά και γενικότερα των αρχαιολογικών μας χώρων.
 
«Μέσα από αυτή τη δράση θα δώσουμε την πραγματική ταυτότητα του χώρου μας, μιας σπουδαίας περιοχής πολιτισμού και κάλλους που θα είναι η αρχή μιας νέας αναπτυξιακής περιόδου για την Περιφέρειά μας» τόνισε κλείνοντας η κ. Κοσμίδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.