Τριαντα χρονια συναπαντηματων γιορτασαν οι Σιδηροχωριτες

Με τριήμερες εκδηλώσεις σε όλη την έκταση του οικισμού

Με πολύ κέφι χορό και τραγούδι πραγματοποιήθηκε η 30η Συνάντηση Σιδηροχωριτών από την Παρασκευή 2 έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου  στο Νέο Σιδηροχώρι, φέρνοντάς για ακόμη μια χρονιά κοντά Σιδηροχωρίτες από όλη την Ελλάδα.

Το αντάμωμα πραγματοποιεί ο Μορφωτικός Όμιλος Ν. Σιδηροχωρίου μαζί με τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών του οικισμού εδώ και τριάντα χρόνια, με στόχο να τους θυμίζει την πατρίδα τους, το Σαμμάκοβο της Ανατολικής Θράκης, το οποίο αποτελούσε ένα πλούσιο κεφαλοχώρι στην επαρχία των Σαράντα Εκκλησιών, στο κέντρο της Οροσειράς του Μικρού Αίμου, και από το οποίο διώχθηκαν το 1915, όταν και 19 συγχωριανοί τους σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

 

Πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, στο γήπεδο Νέου Σιδηροχωρίου, με ποδηλατικές ασκήσεις δεξιοτεχνίας και αντοχής για παιδιά με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», ενώ ακολούθησε το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Κεντρική πλατεία Παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Γιάννη Βουλτσίδη.

Το Σάββατο ήταν αφιερωμένο στο Σύλλογο Γυναικών Ν. Σιδηροχωρίου, τα μέλη του οποίου οργάνωσαν μία πολύ όμορφη παραδοσιακή χορευτική βραδιά, στην οποία πρωταγωνίστησαν τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου, τα οποία ήταν ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές οι οποίες είναι αντίγραφα των φορεσιών που φορούσαν οι Σαμμακοβίτες στο χωριό τους.

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημοσθένης Μανίτσας, κάτοικοι του οικισμού αλλά και μέλη συλλόγων άλλων οικισμών της περιοχής.

 

«Παλιό κρασί σε νέους ασκούς»

Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος σημείωσε πως η συνάντηση δεν ήταν απλά ένα αντάμωμα συγχωριανών, αλλά μια κοινοκτημοσύνη που πρέπει να χαραχθεί με σύγχρονα και με έντονα χρώματα στο βιβλίο της ζωής του καθενός, παίρνοντας από το παρελθόν ώστε να μπει «εκείνο το παλιό κρασί σε νέους ασκούς».  «Οι χοροί που θα δείτε», συνέχισε, «αυτά νομίζω είναι και τα μοιρολόγια μας, για να μην ξεχάσουμε, αλλά και μέσα από τους ήχους και το χορό, πιάνοντας ο ένας το χέρι στον άλλο ανάμεσά σας θα είναι και οι ψυχές των ηρώων μας, που το αίμα τους είναι ακόμα νωπό και ζεστό».

Για να μείνει αυτό το αίμα νωπό και ζεστό, σημείωσε ο Σεβασμιότατος, θα πρέπει όλοι να μείνουμε όρθιοι στις επάλξεις, σε πείσμα όσων θέλουν να παγκοσμιοποιήσουν τη ζωή των ανθρώπων. «Εμείς αυτό δεν θα το δεχτούμε, γιατί όπως ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, έτσι το έθνος και το γένος μας έχει τα δικά του, με αποτέλεσμα εμείς να ζωγραφίζουμε στις καινούριες σελίδες του βιβλίου μας από το ζωηρό κόκκινο χρώμα από το αίμα των παππούδων μας και των πατεράδων μας» τόνισε, επισημαίνοντας πως οι επόμενοι έχουν χρέος να είναι άξιοι αυτής της θυσίας, μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές τις ιστορίες αυτές.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των 19 μαρτύρων το πρωί, ενώ το βράδυ έγινε παρουσίαση της δεύτερη έκδοσης του βιβλίου του Θεόδωρου Π. Κιακίδη «Λαογραφία Σαμμακοβίου και ένα απρόσμενο ταξίδι» την οποία ακολούθησε μια μουσικοχορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς και λαϊκό γλέντι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.