Η πυρα του Σαγια φωτισε και φετος τον ουρανο των Ασκητων

Ο Τάσος Νασσόπουλος ο πλειοδότης της πυροδοσίας που προηγήθηκε

Το έθιμο του Σαγιά αναβίωσε και φέτος, την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, στους Ασκητές Ροδόπης από τον Σύλλογο Καππαδοκών και Μικρασιατών ν.Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και τον Πολιτιστικό Αθλητικό Λαογραφικό Σύλλογο Ασκητών.

Πρόκειται για ένα έθιμο που, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ.Χαράλαμπος Φαρασόπουλος, το έφεραν οι πρόγονοι τους από την Καππαδοκία, προέρχεται από τα προχριστιανικά χρόνια και η πυρά που ανάβει συμβολίζει την κάθαρση.

Το έθιμο προσαρμόστηκε στη χριστιανική πίστη αλλά και στα σύγχρονα χρόνια, με αλλαγές όπως το γεγονός ότι τα ξύλινα έπιπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους να αντικαθίστανται πλέον από πουρνάρια.

Έτσι έγινε και φέτος έξω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου πραγματοποιήθηκε εσπερινός, με τον συνταξιούχο δάσκαλο κ. Βασίλη Φαρασόπουλο να επεξηγεί το εθιμικό του Σαγιά.

Με το τέλος της λειτουργίας το σύνολο των παρευρισκομένων, μικροί και μεγάλοι συναντήθηκαν μπροστά από την εκκλησία για την εκκίνηση της διαδικασίας της πυροδοσίας, ήτοι του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Τα περισσότερα χρήματα, τα οποία θα δοθούν υπέρ της εκκλησίας έδωσε φέτος ο κ.Τάσος Νασσόπουλος, ο οποίος και άναψε την πυρά.

Ακολούθησε χορός μπροστά από την φωτιά, ενώ μοιράστηκαν και κεράσματα, στο σύνολό τους Καππαδόκικα εδέσματα, στο Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.

Να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ.Νίκος Ευκαρπίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας- Σαπών κ.Απόστολος Ιωάννου, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι του νέου δημοτικού συμβουλίου Μαρωνείας – Σαπών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.