Το «Δρολαπι» του Ευαγγελου Αυδικου περασε «ορμητικα» απο την Κομοτηνη

Γιάννης Στρούμπας, Μελτέμ Ιμάμογλου και Σοφία Μενεσελίδου έκαναν την «ακρινογραφία» του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα στη ζεστή ατμόσφαιρα του Βιβλιοχαρτωπολείου Δημοκρίτειο

Το απόγευμα της Τρίτης 14 Νοεμβρίου, στον φιλόξενο χώρο του Δημοκριτείου Βιβλιοπωλείου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Δρολάπι» του Ευάγγελου Αυδίκου (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας), με αρκετούς Κομοτηναίους που αγαπούν τον Ηπειρώτη επιστἠμονα και ως λογοτέχνη, να δίνουν το παρών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής του ΔΠΘ κ. Βασίλειος Δαλκαβούκης, η δικηγόρος κ. Ξανθίππη Ρίζου, ο κ. Στέφανος Γραβάνης, καθηγητής της Γαλλικής Γλώσσας στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ κ.α. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ν. Ροδόπης, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, η Πολιτιστική Κοινότητα Νέων Κομοτηνής και ο Παρατηρητής της Θράκης.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος κ. Νατάσσα Βαφειάδου, η οποία «άνοιξε» την εκδήλωση χαιρετώντας το κοινό. Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του γραμματέα του Συλλόγου Ηπειρωτών κ. Αργύρη Μπίστα και του αντιπρόεδρου της Κοινότητας Νέων, κ. Αλέξανδρου Μουρατίδη.

Γιάννης Στρούμπας, «Το δρολάπι σε μια του ακόμα διάσταση πλήττει τον Κώστα τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά ταυτιζόμενο με το δικό του μένος»

Για τα μηνύματα που περνάει το βιβλίο, αλλά και τον συγγραφέα μίλησε αρχικά ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιάννης Στρούμπας (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην εντυπωσιακή όπως την χαρακτήρισε «αντιστροφή του Αυδίκου να παρουσιάζει το ψυχικό τραύμα με το σωματικό του χτυπημένου δέρματος, ενώ συνήθως στα σωματικά τραύματα αποδίδονται και τα επακόλουθα ψυχικά». «Το δρολάπι σε μια του ακόμα διάσταση πλήττει τον Κώστα τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά ταυτιζόμενο με το δικό του μένος» ανέφερε εξηγώντας πως «η ταύτιση του εξωτερικού και του εσωτερικού καιρού, προσδίδει μια νατουραλιστική διάσταση στην προσέγγιση του Αυδίκου, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στο δρολάπι. “Στο μυαλό της είχε απλωθεί ομίχλη”, σημειώνει ο συγγραφέας για την Αρσινόη, διαπλέκοντας τη θολή ατμόσφαιρα με την ψυχική θολούρα της ηρωίδας».

Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από τον Νικόλαο Κλεάνθους, μέλος της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Μελτέμ Ιμάμογλου, «Το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, ανακουφίζει τον αναγνώστη από την ένταση και τις δύσκολες πτυχές της πλοκής, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύονται οι φάσεις με τραγικό τρόπο»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η επίσης φιλόλογος με MA στη Νεοελληνική Φιλολογία κ. Μελτέμ Ιμάμογλου (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), καταθέτοντας τις δικές της σκέψεις για το βιβλίο.

«Η τραγωδία των ηρώων δεν δίνεται με στενάχωρο τρόπο που να σκοτεινιάζει την ψυχή των αναγνωστών. Αντιθέτως το χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός, ανακουφίζει τον αναγνώστη από την ένταση και τις δύσκολες πτυχές της πλοκής, ενώ την ίδια στιγμή αναδεικνύονται οι φάσεις με τραγικό τρόπο» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «οι εγκιβωτισμένες αφηγήσεις, από τη μια διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον ενθαρρύνουν να συνεχίσει το εξερευνητικό ταξίδι του, αυξάνοντας το ενδιαφέρον του και ταυτόχρονα προσφέροντάς του συναισθηματικές στιγμές, από την άλλη δίνει βάθος στο μυθιστόρημα, καθώς ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το υπόβαθρο των χαρακτήρων».

Αποσπάσματα από το βιβλίο στη συνέχεια διάβασε η κ.Κωνσταντίνα Κάκκου, επίσης μέλος της Πολιτιστικής Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Σοφία Μενεσελίδου, «Η Πλατανούσα Ιωαννίνων και η Κομοτηνή αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους πάνω στους οποίους εδράζει η μυθοπλασία και η διάρθρωση της ιστορίας μας»

Ακολούθησε η τοποθέτηση της φιλολόγου με MA στον Οπτικό Πολιτισμό κ.Σοφίας Μενεσελίδου, η οποία εξέφρασε μέσα από τη δική της οπτική τις εντυπώσεις που της άφησε το βιβλίο.

«Όλες οι ιστορίες του δρολαπιού μας εκτυλίσσονται συνοδοιπορώντας με τους τόπους, τα χαρακτηριστικά τους και την επενέργειά τους στο θυμικό, στη βούληση και στις πράξεις των ηρώων του. Τόποι πολλαπλοί που αφήνουν ανεξίτηλα τα χνάρια των ιστοριών του μυθιστορήματός μας. Θεσσαλονίκη, Ασπροβάλτα, Έβρος, Πρέβεζα, Σόφια, Οχάιο, Αμαζόνιος, Κομοτηνή, Γιάννενα και Πλατανούσα Ιωαννίνων […]. Η Πλατανούσα Ιωαννίνων και η Κομοτηνή αποτελούν τους δύο ακρογωνιαίους λίθους πάνω στους οποίους εδράζει η μυθοπλασία και η διάρθρωση της ιστορίας μας. Αλλά ταυτόχρονα όπως και όλοι οι άλλοι τόποι, προσδιορίζουν με το ήθος και τον τρόπο τους και την εξαίσια ραψωδία της διαλογής ονείρων που κάνουν οι κεντρικοί ήρωές μας» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον συγγραφέα να ευχαριστεί όλους τους παρευρισκόμενους και τους συντελεστές της εκδήλωσης αρχίζοντας μια εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό, όπου κατατέθηκαν απορίες, σκέψεις αλλά και συμπεράσματα για το βιβλίο. Προς το τέλος της παρουσίασης η οικοδέσποινα και συνδιοργανώτρια κ. Ιωάννα Δεμιράκη ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή αντιτύπων από τον συγγραφέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.