Οι πολλαπλες οψεις του ενδυματολογικου πολιτισμου της Θρακης
Ξεκίνημα με τις φορεσιές που έφεραν στο Ορμένιο και την Φτελιά Έβρου πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία
Οι πολλαπλές όψεις του ενδυματολογικού πολιτισμού, από τις πιο επίσημες μέχρι τις πιο καθημερινές, που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία στους οικισμούς του Ορμενίου και της Φτελιάς γνώρισαν το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Μαρτίου μαθητές αλλά και πολίτες της Κομοτηνής, που βρέθηκαν στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας.
Και αυτό γιατί στο πλαίσιο του μαθήματος «Υλικός πολιτισμός και Λαϊκή Τέχνη», που ήταν ανοιχτό για το κοινό, βρέθηκαν οι Χρυσούλα Ιωαννίδου, Ευαγγελία Ιωαννίδου, Γιώργος Κροντσέλης, Μαρία Τσανακλή-Φερίδου, Βασιλική Γκαϊτατζή από το Ορμένιο, και οι Βασιλική Θεοδωρίδου και Γιαννούλα Δημητριάδου από τη Φτελιά, πρόσφυγες από το Ουρούμκιοϊ ή Εφρέμ και το Κόζουλτζια ή Όσερετς της Ανατολικής Ρωμυλίας, μαζί με τα υλικά τεκμήρια μέσω των οποίων συνδέονται μνημονικά με την τραυματική εμπειρία της προσφυγιάς.
Η παρουσία τους αποτέλεσε την αφορμή για να συνομιλήσουν για την επανανοηματοδότηση των φορεσιών τους μέσα από τη χρήση τους σε νέα πολιτισμικά περιβάλλοντα, αλλά και για τη συμβολή τους στην τροφοδότηση της πολιτισμικής μνήμης και μεταμνήμης των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος.
Προσεγγίζοντας όλο το Θρακικό χώρο
Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Καθηγητής κ. Μανόλης Βαρβούνης που τόνισε πως το Εργαστήριο, στο πλαίσιο της έρευνας που κάνει στον θρακικό χώρο, ξεκινά την ανάδειξη των ενδυματολογικών πολιτισμών της Θράκης, τοπικών ιδιαιτεροτήτων της φορεσιάς της Θράκης, τον τρόπο με τον οποίο αυτοί αναδείχτηκαν και προβλήθηκαν μέσα από το έργο ανθρώπων και συλλόγων στο Θρακικό χώρο.
Ξεκινούν λοιπόν από ένα παράδειγμα, αλλά σκοπός τους είναι να επεκταθούν και σε άλλα παραδείγματα από όλο το Θρακικό χώρο. Μάλιστα αποκάλυψε πως στο καινούριο κτίριο που κατασκευάζεται για τη Σχολή, προβλέπεται να δημιουργηθεί έκθεση των αντικειμένων της Λαογραφικής Συλλογής του Πανεπιστημίου, η οποία θα μπορεί να εμπλουτιστεί και με δωρεές που μπορεί να υπάρξουν.
Σημείωσε πάντως πως βλέπουμε πολλές φορές να χρησιμοποιούνται ενδύματα κυρίως από συλλόγους για τους παραδοσιακούς χορούς, που όμως, όπως τόνισε ο κ. Βαρβούνης, θεωρείται στολή, γιατί έτσι τις αντιλαμβάνονται και έτσι τις χρησιμοποιούν, και όχι ως φορεσιές.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.