Μυθος και ιστορια του Ποντου συμπλεκονται στην εκθεση «Ποντος: Οι πολλαπλες ζωες του μυθου»

Φέρνει στοιχεία από την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου στην Κομοτηνή

Μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου θα λειτουργεί, στο Σύλλογο Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» (Βενιζέλου 46), η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Σιδέρη με τίτλο «Πόντος: Οι πολλαπλές ζωές του μύθου», που άνοιξε τις πόρτες της την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, και θα είναι επισκέψιμη 17:00-20:00, εκτός σαββατοκύριακου.

Η επίσημη παρουσίαση της έκθεσης έγινε το βράδυ της Τετάρτης από την ίδια την καλλιτέχνη, η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή και στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, στο πλαίσιο της Ημερίδας «Ποντιακή ταυτότητα – Ποντιακοί σύλλογοι, από το παρελθόν στο παρόν».

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η κ. Σιδέρη επισκέφτηκε την Κομοτηνή, και εξέφρασε την χαρά της που ήρθε μαζί με τα πνευματικά της παιδιά, τους 14 πίνακες που αφορούν τον ποντιακό πολιτισμό.

Αυτό που θέλησε να κάνει μέσα από το έργο της, ήταν να μεταφέρει τον πολιτισμό των Ποντίων, ο οποίος ήταν πολύ σημαντικός. Άλλωστε η τέχνη αναδεικνύει το πολιτισμό, την ιδέα, μεταφέρει το τι θέλει να πει κάποιος στον τόπο του.

Η κ. Σιδέρη απέφυγε να αναφερθεί άμεσα στους πίνακές της στην γενοκτονία, που έχει παρουσιαστεί εκτεταμένα από πολλούς άλλους καλλιτέχνες, και θέλησε να επικεντρωθεί στις μνήμες, και στις ελπίδες που μετέφεραν οι πρόσφυγες μαζί τους.

Η ίδια θα συνεχίσει να προσθέτει έργα στη συλλογή, μιας και αγαπά την ιστορική ζωγραφική, γιατί μπορεί κανείς να προσθέσει με συμβολικό τρόπο γεγονότα και σύμβολα, ώστε να δείξει πιο πολύπλευρα ιστορικές καταστάσεις.

Ανάμεσα στους πίνακές της είναι ο Προμηθέας Δεσμώτης, ο Μιθριδάτης ο Ευπάτορας, η Ιφιγένεια εν Ταύροις, το θαύμα του Αγίου Ευγενίου, η ιστορία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, της Τρίχας το γιοφύρι, πόντιοι χορευτές, ο τάφος του Κωνσταντινίδη, εμπνευστή της Δημοκρατίας του Πόντου, και άλλες αποτυπώσεις της προσφυγιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.