Θα αποκατασταθει πληρως η τοξωτη γεφυρα του Κομψατου

Έτοιμες όλες οι μελέτες για την επισκευή και ανάδειξή της, απομένει να βρεθεί η χρηματοδότηση

Θα γίνει και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου για να είναι ευκολότερα επισκέψιμος

Έτοιμη να προχωρήσει στην αποκατάσταση της τοξωτής γέφυρας του Κομψάτου, η οποία στέκει στην περιοχή για πολλούς αιώνες, είναι η ΕΦΑ Ροδόπης, με τις μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το ΚΑΣ. Αυτό που απομένει, είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικού προγράμματος για να προχωρήσει όπως τονίστηκε το πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου από την Εταιρεία Θρακικών Ερευνών στο πλαίσιο της σειράς «Γνωριμία με τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Θράκης»  από τους ομιλητές  κ. Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγο-μουσειολόγο και τον κ. Γιάννη Βασιλειάδη, αρχιτέκτονα μηχανικό.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με την μελέτη που πραγματοποιήθηκε για την αποκατάσταση, η γέφυρα στην πλήρη ανάπτυξή της αποτελούταν από τέσσερα βάθρα, τα οποία γεφυρώνονταν με τόξα, δύο κύρια και ένα υπολειπόμενο, με το κατεστραμμένο σήμερα επικουρικό τόξο στο δυτικό της άκρο να έχει μικρό άνοιγμα 5 μέτρων.

Το κεντρικό τόξο, κάτω από το οποίο διέρχεται η κοίτη συνεχούς ροής, είναι ημιλυκλικό με άνοιγμα 21,8 μέτρα και ύψος 12,7 μέτρα, ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα χορδής 16,3 μέτρα και ύψος 9,3 μέτρα από το έδαφος. Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι ευθύγραμμο με σταθερό πλάτος 3,5 μέτρα.

Ένα εμβληματικό μνημείο της Θράκης

«Πολύ εμβληματικό μνημείο της Θράκης» χαρακτήρισε την γέφυρα η κ. Δαλακούρα, το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό, το οποίο επισκέπτεται πάρα πολύς κόσμος, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα.

Στην ομιλία επικεντρώθηκαν στις μελέτες που έγιναν το τελευταίο διάστημα με σκοπό την ένταξη της αναστήλωσής του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Για αυτό και έγινε μια στατική και αρχιτεκτονική μελέτη, την οποία εκπόνησε ο κ. Βασιλειάδης.

Οι μελέτες εγκρίθηκαν ομόφωνα από το ΚΑΣ τον Ιανουάριο του 2023, και τώρα περιμένουν το κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, και αφορούν τόσο το ίδιο το γεφύρι, όσο και την οργάνωση του περιβάλλοντα χώρου, με πάρκινγκ, μέριμνα επισκεπτών και χώρο για εκπαιδευτικές δράσεις.

Πλήρως προσβάσιμος ο χώρος

Μέσα από την μελέτη που εκπόνησαν, προέβησαν στην ιστορική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του μνημείου, ώστε να αναλύσουν τα αρχιτεκτονικά δεδομένα, να κάνουν σύγκριση με τα γεφύρια της περιοχής, καταλήγοντας σε κάποια συμπεράσματα.

Σίγουρα είναι ένα εμβληματικό γεφύρι, το σημαντικότερο της περιοχής, και όλες οι ενέργειες έγιναν για να προχωρήσουν στην πρόταση αποκατάστασης.

Αυτή αφορά και το γκρεμισμένο κομμάτι, με την γέφυρα να αποκαθίσταται στη μορφή που είχε πριν εκείνο καταστραφεί, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για στατικούς, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανά έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η γέφυρα δεν έχει κάποιο σημαντικό ζήτημα στατικότητας, αλλά υπάρχει μέριμνα για να ενισχυθεί περαιτέρω.

Η επέμβαση χωρίζεται σε δύο φάσεις, πρώτα για το γεφύρι, και στη συνέχεια για τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να είναι προσβάσιμο και να έχει τις υποδομές για να το επισκέπτονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.