Στους σκοτεινους δρομους της υπαρξης που γεννουν τα αδιεξοδα της εποχης μας περιπλανηθηκαν οι Κομοτηναιοι   

Μέσω της συλλογής διηγημάτων «Από πού έρχεται η νύχτα;» του Κώστα Δρουγαλά

Εισηγητές τους Μελτέμ Ιμάμογλου, Βίκη Τριανταφυλλιά, Χρήστο Χαρτοματσίδη και στις αναγνώσεις νεαρούς φοιτητές και μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και της Κοινότητας Νέων

Ήταν Δεκέμβριος του 2017  όταν μέλη των εκδόσεων «Παρατηρητής της Θράκης» αλλά και της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής, μαζί με πολλούς τότε συμπολίτες μας, βρέθηκαν στον πάντα φιλόξενο χώρο του καφέ «Οχτώ» για την παρουσίαση του μυθιστορήματος του συγγραφέα Κώστα Δρουγαλά με τίτλο «Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν» που εντάχθηκε τότε στο πλαίσιο  του Φεστιβάλ “Santa Χιόνια” της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής.

Έξι χρόνια μετά, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, η «οικογένεια» του «ΠτΘ» και αυτή της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής έσμιξαν και πάλι στον χώρο του «Οχτώ», «εμπλουτισμένοι» αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Εργαστηρίου Έρευνας για τη Νεοελληνική και Συγκριτική Φιλολογία του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, για την παρουσίαση της δεύτερης συγγραφικής προσπάθειας του Θεσσαλονικιού συγγραφέα κ. Κώστα Δρουγαλά, της συλλογής διηγημάτων «Από που έρχεται η νύχτα;» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».

Η παρουσιαζόμενη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Δρουγαλά «Από πού ερχεται η νύχτα» από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, είναι το δεύτερο βιβλίο του θεσσαλονικιού συγγραφέα μετά το μυθιστόρημα «Το τελευταίο τραγούδι του Ντύλαν»

Όπως και το 2017, έτσι και στην προχθεσινή παρουσίαση η γραφή του Κώστα Δρουγαλά αποτέλεσε την αφορμή μιας «ένθερμης», ενθουσιώδους, συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων, σε σχέση με τα ζητήματα που ο ίδιος πραγματεύεται και στη δεύτερη αυτή συγγραφική του προσπάθεια, ζητήματα όπως αυτά του φασισμού, της μοναξιάς, της κατάθλιψης, της επικράτησης της εικόνας και του εύκολου χρήματος, ζητήματα δύσκολα μεν, επίκαιρα δε, στη σημερινή εποχή των πολλαπλών κρίσεων που απασχολούν και σίγουρα μας αφορούν άπαντες.

Της συζήτησης προηγήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου, από  εκλεκτούς ομιλητές όπως οι κ.κ.Μελτέμ Ιμάμογλου, Βίκη Τριανταφυλλιά και Χρήστος Χαρτοματσίδης, αλλά και μέσω των  «αναγνώσεων»  μελών του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και της Κοινότητας Νέων που εισήγαγαν τους παρευρισκομένους στις ιστορίες του Κώστα Δρουγαλά.

Άλλωστε, στο ξεκίνημα  της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν τόσο η υπεύθυνη λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Άννα Μαχαιροπούλου όσο και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέων κ. Αλέξανδρος Μουρατίδης οι οποίοι μοιράστηκαν από σκηνής τη χαρά της συνεργασίας δυο συλλογικοτήτων της πόλης που δηλώνουν πάντα το παρών σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό και δη το θέατρο.

Μελτέμ Ιμάμογλου: «Το “Aπό πού έρχεται η νύχτα;” ένα βιβλίο που αλλάζει τον τρόπο που προσεγγίζεις και αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα»

Την αρχή έκανε η φιλόλογος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νεοελληνικής Ειδίκευσης του ΤΕΦ του ΔΠΘ κ. Μελτέμ Ιμάμογλου (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) η οποία έκανε λόγο για μια συλλογή διηγημάτων που «διατρέχεται» από έντεκα συγκλονιστικές και παράλληλα συγκινητικές ιστορίες. Ιστορίες σε μέρος των οποίων αναφέρθηκε αναλυτικά και οι οποίες επιδιώκουν να δείξουν τη σκοτεινή πλευρά του ανθρώπου, ίσως και ολόκληρης της ανθρωπότητας, όπως επεσήμανε η ίδια, και τον τρόπο που αυτός/αυτή καλούνται να τη διαχειριστούν. «Άλλες φορές με γενναιότητα και απέραντη δύναμη και άλλες φορές με τον πιο φρικιαστικό τρόπο».

Ιστορίες που βάζουν τον αναγνώστη σε σκέψεις και δείχνουν με απλό και κατανοητό τρόπο πώς δικαιολογεί το άτομο μια δική του απαράδεκτη συμπεριφορά, ιστορίες που θέτουν το ερώτημα «τελικά η νύχτα έρχεται ως ατομική εμπειρία ή μερικές φορές ως συλλογική ευθύνη;».

Ο πόνος της μοναξιάς και της απώλειας, η βία στα σύνορα, τα κοινωνικά προβλήματα, η απομόνωση των ανθρώπων είναι μόλις κάποια από τα θέματα που ο συγγραφέας διαχειρίζεται», όπως εξήγησε, «μέσα από μια σειρά ιστοριών κάθε μια εκ των οποίων “περιγράφει τον δικό της κόσμο και κάθε κόσμος έχει τη μέρα και τη νύχτα του”. Θέματα που μπορεί να μην θίγονται για πρώτη φορά στην λογοτεχνία ωστόσο δεν έχουν τεθεί ποτέ “με τέτοια φρεσκάδα, ζωντάνια, ένταση και δύναμη”.

Η πορεία μεταμόρφωσης των προσώπων είτε από το καλό στο χειρότερο είτε το αντίστροφο ρίχνει φως στα ανθρώπινα στοιχεία της ψυχής μας. Οι χαρακτήρες αυτού του βιβλίου αντιμετωπίζουν προβλήματα,  περνούν από μια διαδικασία μεταμόρφωσης, επιλέγουν έναν νέο δρόμο στη ζωή τους, εκτελούν μια εκδίκηση, αποδέχονται ή αρνούνται μια αλήθεια,  αναζητούν έναν καινούριο τόπο και μια καινούρια ζωή, δίνουν τη ζωή τους για να προστατέψουν αγαπημένα τους πρόσωπα, κρύβουν αλήθειες και μυστικά…» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ.Ιμάμογλου για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως «το “Από που έρχεται η νύχτα;” είναι ένα βιβλίο που αρχίζεις να το διαβάζεις για να περάσει η ώρα σου και στο τέλος βλέπεις ότι σου αλλάζει τον τρόπο που προσεγγίζεις και αντιλαμβάνεσαι κάποια πράγματα».

Βίκη Τριανταφυλλιά: «Σαν ένα δυνατό, καλό κρασί δυνατό, που έτσι και το ανοίξεις, θα πιείς όλο το μπουκάλι μεμιάς, η συλλογή διηγημάτων του Κώστα Δρουγαλά»

Με ένα «δυνατό, καλό κρασί που έτσι και το ανοίξεις, θα πιείς όλο το μπουκάλι μεμιάς» παρομοίασε τη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Δρουγαλά η φιλόλογος κ.Βίκη Τριανταφυλλιά (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), κάνοντας λόγο για λέξεις «της φωτιάς» χαρακτηρίζοντάς την γραφή του συγγραφέα ως «κυήματα της τόλμης».

«Όλα τα πλάσματα του Δρουγαλά είναι –κατά μία έννοια– νυκτόβια και είτε στον εαυτό τους είτε στους άλλους συχνά δίνουν το παράγγελμα “Γεννηθήτω έρεβος”». Και όλοι τυραννιούνται απ’ την επιθυμία ν’ αγγίξουν έναν στόχο», σημείωσε, τονίζοντας ωστόσο πως «είναι τελικά οι ίδιοι οι ήρωες  στόχοι των στόχων τους».  Στάθηκε, επίσης,  στο χιούμορ που διαποτίζει τους χαρακτήρες, «με “όπλο”,  το οποίο “περιφέρουν τις ανασφάλειες, τις ματαιώσεις, τις εκπλήξεις, τις ακυρώσεις, τα λάθη, τα σκοτάδια τους κι έτσι, έστω και καραβοτσακισμένοι, πιάνουν στεριά”».

Χαρακτήρες που ο συγγραφέας αγαπά, γιατί όπως τόνισε «αγαπά. Τον άνθρωπο και κάτι στιγμές σαν κι αυτή, με χαλαρωτικό μασάζ το χιούμορ απελευθερώνει ενδορφίνες και μας κερνάει με μια ανθρωπιά τόσο ζεστή και με μια τρυφεράδα νόστιμη σαν παιδική καραμέλα».

Η κ.Τριανταφυλλιά μοιράστηκε με το κοινό τους λόγους που ο Τάσος, ως λογοτεχνικός ήρωας απέσπασε την ιδιαίτερη συμπάθειά της  για να καταλήξει λέγοντας πως διαβάζοντας το βιβλίο ο αναγνώστης αναρωτιέται «Πόσο καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον; Με πόσους γρίφους μάς σημαδεύει κάθε συλλαβή; Πόσα χρόνια κατοικούμε στο σώμα και στην ψυχή μας ανίδεοι για την ιστορία τους; Πόσα παιχνίδια και πόσο χαιρέκακα παίζει σε βάρος μας αυτή η ρημαδοζωή; Πώς μοιράζει την τράπουλα και πόσους άσους έχει κρυμμένους στο μανίκι, κι όλα τα προγνωστικά τα ανατρέπει;».

Για να τονίσει πως απάντηση δεν υπάρχει, αλλά όπως και ο ήρωας του Κώστα Δρουγαλά έτσι «κι εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε στη βεράντα μ’ ένα ποτήρι κι ένα τσιγάρο και να πούμε στα προβλήματά μας: “Σήμερα δεν θ’ ασχοληθώ μαζί σας. Ίσως ούτε κι αύριο ούτε και ποτέ”».

Ένας πρόλογο αφιερωμένο στη γενιά που «μάλλον είναι η τελευταία που διαβάζει» τη γενιά του Κώστα Δρουγαλά, τη γενιά «που ενηλικιώθηκε μαζί με την ενηλικίωση των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών», ξέρουν καλά αγγλικά, που τολμήσανε να κάνουν ψυχοθεραπεία, που άρχισαν να στρέφονται στην εικονική πραγματικότητα των οθονών αντί της εικονικής πραγματικότητας των βιβλίων, έκανε ο επίσης συγγραφέας κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης, για να καταδείξει τους παράγοντες εκείνους που επηρεάζουν και αντανακλούν στην γραφή του συγγραφέα.

Χρήστος Χαρτοματσίδης: «Ο Δρουγαλάς ξέρει να συντηρεί την ένταση και την αγωνία. η γραφή του είναι ζωντανή και  ο λόγος του ρέει»

Μιλώντας για τα βασικά θέματα που εμπνέουν τον Δρουγαλά ο κ.Χαρτοματσίδης (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ) στάθηκε στην ποικιλία των καταστάσεων από τις οποίες εμπνέεται, για να τονίσει πως «τον έλκει το άκρως περίεργο, το προκλητικό, το ασυνήθιστο». Έναν ασυνήθιστο τρόπο που σύμφωνα με τον ίδιο «ο συγγραφέας τροφοδοτεί με εικόνες, χαρακτήρες, προβλήματα και μορφές από τη δική μας πραγματικότητα, πλάθοντάς την όμως με έμπνευση, ώστε οι εξελίξεις της πλοκής να είναι μη αναμενόμενες και να φέρνουν ανατροπές».

«Ο Δρουγαλάς ξέρει να συντηρεί την ένταση και την αγωνία. Η γραφή του είναι ζωντανή. Ο λόγος του ρέει και διαβάζεται άνετα. Έχει πλούσιες λογοτεχνικές γνώσεις και κάνει αναφορές, ή δημιουργεί λογοπαίγνια, παραπέμποντας σε αγαπημένους του συγγραφείς και βιβλία» ανέφερε κάνοντας αναλυτικότερη αναφορά σε συγκεκριμένες ιστορίες του βιβλίου, φτάνοντας έως και την τελευταία που σύμφωνα με τη δική του ανάγνωση αποτελεί «ένα μιξ με στοιχεία από τα περισσότερά του διηγήματα».

Ο κ.Χαρτοματσίδης έκανε λόγο για μία ενδιαφέρουσα πεζογραφική προσπάθεια και έκλεισε παραπέμποντας στο ίδιο το βιβλίο, ευχόμενος με χιούμορ «η συλλογή αυτή να του εξασφαλίσει τα λεφτά που απαιτούνται για να νοικιάσει το στοιχειωμένο διαμέρισμα, από το πρώτο διήγημα».

Εξαιρετικές  αναγνώσεις  από τα  νεαρά μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και της Κοινότητας Νέων 

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στις εισηγήσεις αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσαν μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και της Κοινότητας Νέων Κομοτηνής και, συγκεκριμένα, οι κ.κ. Χριστίνα Συκάκη, Γιάννης Μιχαηλίδης, Κατερίνα Πέκου και Λεωνίδας Ζαγοραίος.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο συγγραφέας αναφέρθηκε στο πλαίσιο υπό το οποίο ξεκίνησε τη συγγραφή των ιστοριών που εμπεριέχονται στη συλλογή, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι αυτές άγγιζαν τις 28 εκ των οποίων επιλέχθηκαν για την έκδοση οι 11. Ο ίδιος μίλησε και για τις αναφορές σε αγαπημένους του συγγραφείς, ενώ έδωσε το σήμα της εκκίνησης της εκτενούς συζήτησης που ακολούθησε με το κοινό, μοιραζόμενος την πληροφορία ότι στόχος του εξ αρχής ήταν η δημιουργία μιας συλλογής που να του θυμίζει τη συναισθηματική κλιμάκωση που «προκαλεί» ο δίσκος “Darkness on the Edge of Town” του Bruce Springsteen.

Μεταξύ των παρευρισκομένων στην εκδήλωση και ο Γιώργος Πεταλωτής, αποδεδειγμένα φιλαναγνώστης, σε συνομιλία του με το πάνελ. Διακρίνεται η Καλλιόπη Χάιδου με τον ανιψιό της Σάββα

Οι παρευρισκόμενοι

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο  δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ.Γιώργος Πεταλωτής, η κ. Νικολέτα Πετκίδου, ο κ. Μιχάλης Μοσχίδης, ο συγγραφέας  κ. Ιγνάτης Χουβαρδάς, η χορεύτρια και χορογράφος κ. Γιούλη Ιωαννίδου, η φιλόλογος κ. ΚικήΠαιδαράκη, η κ. Καλλιόπη Χάιδου με τον ανιψιό της Σάββα και πολλοί πολλοί νέοι φοιτητές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.