«Ωραιον φρουριον σχηματος τετραγωνου»

Εκπαιδευτική δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για τους μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου - Στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πολιτιστικής Κληρονομίας - Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγος – μουσειολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης «Στο δίπολο του εορτασμού που είναι “Βία και Ανεκτικότητα” αναδεικνύουμε τη βία που περιέχει η καταστροφή μιας πόλης και την ανεκτικότητα των στρατιωτών που δέχτηκαν του νέους κατοίκους στο δικό τους φρούριο»

«Βία και ανεκτικότητα» είναι το δίπολο που χαρακτηρίζει θεματικά τις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει στους εορτασμούς με μια εκδήλωση που θα απευθύνεται στα παιδιά της Ε΄ δημοτικού του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και έχει αναφορά στο Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής και στην ιστορική εξέλιξη του οικιστικού πυρήνα της Κομοτηνής από τον 14ο αιώνα και εντεύθεν. Όπως εξήγησε η κ. Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος – μουσειολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, που θα ταξιδέψει νοητά τους μαθητές στην περίοδο που το Βυζαντινό Φρούριο Κομοτηνής ήταν σε λειτουργία, «η Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, αξιοποιώντας τη χρονική συγκυρία του παράλληλου θεσμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του φεστιβάλ Via Egnatia που διοργανώνει η περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, θα υλοποιήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου της Κομοτηνής το οποίο θα έχει τίτλο «ωραίον φρούριον σχήματος τετραγώνου», τίτλος εμπνευσμένος από την περιγραφή του Εβλιά Τσελεμπή, ενός Οθωμανού περιηγητή του 17ου αιώνα». Το εν λόγω πρόγραμμα είναι η πρώτη εκπαιδευτική δράση που υλοποιείται στο συγκεκριμένο μνημείο, θα έχει διάρκεια περίπου μίας ώρας και θα είναι μια πρώτη επαφή των μαθητών της πόλης με το συγκεκριμένο μνημείο, ενώ τους προσεχείς μήνες θα επεκταθεί και σε άλλες σχολικές ομάδες του νομού μας.
 
Η επιλογή του Βυζαντινού Φρουρίου της Κομοτηνής δεν ήταν τυχαία, όπως σημείωσε η κ. Δαλακούρα, παραθέτοντας τα γεγονότα που οδήγησαν στην μετεξέλιξη του Βυζαντινού Φρουρίου στον πρώτο οικιστικό πυρήνα της Κομοτηνής, καθώς εξυπηρετεί τη θεματική των φετινών Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Περίπου στα 1300 μ.Χ καταστρέφεται η Μαξιμιανούπουλη ή Μοσυνούπολη, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το φρούριο της Κομοτηνής, από την επιδρομή του Ιωάννη Σκυλογιάννη, του Τσάρου των Βουλγάρων» ανέλυσε η ίδια, συμπληρώνοντας πως «οι κάτοικοί της αναζητούν καταφύγιο στο φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό από τα τέλη του 4ου και αρχές του 5ου αιώνα, σημαντικό φρούριο της Εγνατίας οδού, και αναμειγνύονται με τους στρατιώτες και σχηματίζουν τον πυρήνα μιας μικρής πόλης που την ονομάζουν Κομοτηνέα ή Κομοτηνά. Αξιοποιούμε δηλαδή αυτό το δίπολο του εορτασμού που είναι «Βία και Ανεκτικότητα», για να αναδείξουμε τη βία που περιέχει η καταστροφή μιας πόλης και την ανεκτικότητα των στρατιωτών που δέχτηκαν του νέους κατοίκους στο δικό τους φρούριο».
 
Παράλληλα η κ. Δαλακούρα, ερωτηθείσα σχετικά δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τον ενθουσιασμό των πολιτών της Κομοτηνής για την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης του Φρουρίου αλλά και τη συζήτηση που γίνεται στην τοπική κοινωνία για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης, συνιστώντας υπομονή στους πολίτες, καθώς αυτό που προέχει είναι η περαίωση της ανάπλασης και η διαμόρφωση του συγκεκριμένου μνημείου ώστε αυτό να καταστεί ασφαλές προς χρήση. «Η αρχαιολογία έχει άλλους ρυθμούς», εξήγησε προσθέτοντας πως «εάν οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι ότι το κτίριο θα είναι ασφαλές για το ίδιο το μνημείο αλλά και γι’ αυτούς που θα ζουν γύρω του, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχει αυτό το έργο και θα παραδοθεί πάρα πολύ σύντομα, θα έρθει και η εποχή που θα αναδειχθεί».
 
Αναφερόμενη στην ανταπόκριση που έχουν οι εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης αλλά και τις αντιδράσεις των παιδιών που συμμετέχουν σε αυτές η αρχαιολόγος, κάνοντας λόγο για μια συλλογική και στοχευμένη προσπάθεια που υλοποιείται από όλο το στελεχιακό δυναμικό της Εφορείας παρατήρησε ότι η ανταπόκριση, εκτός από πολύ μεγάλη είναι και πολύ θετική. «Έχουμε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις μαθητών, εκτός σχολικού ωραρίου, αλλά και οικογενειακές επισκέψεις. Πολλοί προτιμούν τα Σάββατα, τις Κυριακές αντί να πάνε βόλτα ή να βγουν να παίξουν, να έρχονται επίσκεψη στο Μουσείο. Έχουμε μηνύματα από τους κηδεμόνες των παιδιών που μας λένε πόσο πολύ λαχταρούν να ‘ρθουν, και φυσικά έχουμε την αξιολόγηση των ίδιων των παιδιών που περιμένουν πώς και πώς, που συμμετέχουν με μηνύματα αγάπης σε όλα αυτά τα προγράμματα. Άλλωστε έχει αποδειχθεί με έρευνες ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται από μικρή ηλικία τα μουσεία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα επισκέπτονται σε μεγάλο βαθμό και να τα αγαπάνε και ως ενήλικες. Έχει αποδειχθεί επίσης ότι αγαπάμε περισσότερο κάτι που κατανοούμε» σημείωσε η ίδια για να παρατηρήσει πως «κάθε δράση έχει και τη δική της χρονική συγκυρία. Γινόντουσαν δράσεις πάρα πολλές και στο παρελθόν, μην ξεχνάτε όμως ότι τώρα ζούμε σε μια εποχή που είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοση της γνώσης, των πληροφοριών και της ενημέρωσης».

Το ενήλικο κοινό αλλά και η ανάδειξη νέων αρχαιολογικών χώρων στα επόμενα σχέδια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Η κ. Δαλακούρα δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στις επόμενες δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης για το προσεχές διάστημα, υπενθυμίζοντας πως στις αρχές του Οκτώβρη ξεκινούν τα συστηματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται εδώ και δύο περίπου χρόνια και απευθύνονται στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων. Όπως εξήγησε τόσο τα σχολεία της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λάβει τη σχετική ενημέρωση, ενώ από δω και πέρα θα υπάρξουν επιλεγμένα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο των εορτασμών όπου θα υπάρξουν εκδηλώσεις με επίκεντρο και το ενήλικο κοινό και τις οικογένειες. Άλλωστε, όπως επεσήμανε η κ. Δαλακούρα, «ο αμέσως επόμενος στόχος μας είναι το ενήλικο κοινό γιατί είναι ένα κοινό που δύσκολα μας προσεγγίζει. Πρόκειται για ένα δύσκολο κοινό, πολυάσχολο και επομένως θα δουλέψουμε πολύ για να τους προσεγγίσουμε και για να μπορέσουμε να ανοίξουμε και νέους αρχαιολογικούς χώρους, όπως για παράδειγμα τη Μαξιμιανούπολη, που είναι ένας χώρος που θέλουμε πολύ να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών μας δράσεων».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.