Ο Γιωργος Κουτσικας παρουσιαζει το νεο του δισκο «Ακρος Μεσος Εσχατος» στον «ΠτΘ»

Λίγο πριν την εγκατάστασή του επί μονίμου βάσεως στο κλεινόν άστυ

Αν ρωτήσει κάποιος έναν Κομοτηναίο ή έστω έναν φοιτητή σχετικά με τους μουσικούς του τόπου μας, σίγουρα ένα από τα ονόματα που θα πέσουν στο τραπέζι θα είναι αυτό του Γιώργου Κούτσικα. Ο Γιώργος μετά από μία δεκαετή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, με live εμφανίσεις τόσο σε επίσημα φεστιβάλ και διοργανώσεις όσο και σε μουσικές σκηνές και μαγαζιά της Κομοτηνής, έχει συνδέσει το όνομα του με το μουσικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Είτε μόνος του, είτε έχοντας στο πλευρό του μουσικούς «συνοδοιπόρους» και φίλους όπως τους Γιάννη Κεφάλα, Γιάννη Κούτσικα, Γρηγόρη Πιτσικάκη και Άγγελο Κουρέπη, που συνέθεταν τους «Κάππα Ζεύκιν» αλλά και τον επίσης σπουδαίο Κομοτηναίο μουσικό Σάκη Βαργεμτζίδη που προστέθηκε στην «παρέα» αργότερα, είτε μόνος του,  ξεπέρασε τα στενά όρια του νομού μας με εμφανίσεις σε Ξάνθη, Καβάλα, Χαλκηδόνα, Κρήτη, Ικαρία και Κύνθο, διάφορα μουσικά Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και πλέον έχοντας ως μουσική «παρακαταθήκη» τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Άκρος, Μέσος, Έσχατος» και δεκαετή παρουσία στην πόλη μας, αναχωρεί για το κλεινόν άστυ, σε αναζήτηση του επόμενου μεγάλου βήματός του.

Γνωστοί και φίλοι, αποχαιρετίσαμε τον Γιώργο στο τελευταίο lıve του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αυλή του Cafe Gecko, όπου τραγούδησε παρέα με τον Γιάννη Κούτσικα και τον Πρόδρομο Μυστακίδη.

Λίγες μέρες ωστόσο πριν την επίσημη αναχώρησή του ο Γιώργος Κούτσικας βρέθηκε στα στούντιο του Ράδιο Παρατηρητής και συνομίλησε με τον επίσης μουσικό Χαλίλ Μουσταφά, των Balkanatolia, και τον Σταμάτη Σακελλίων, για τον νέο του δίσκο και τα επόμενα μουσικά του βήματα…

Γιώργος Κούτσικας όμως…

ΠτΘ: Γιώργο πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος. Πες λίγα πράγματα γι’ αυτόν.
Γ.Κ:
Είναι η πρώτη μου δισκογραφική απόπειρα η οποία έχει τον τίτλο «Άκρος Μέσος Έσχατος» και περιέχει 10 τραγούδια εκ των οποίων το ένα είναι για την Κομοτηνή, μιας και ζω στην πόλη εδώ και μια δεκαετία. Ο δίσκος κυκλοφόρησε πριν από ένα περίπου μήνα και βρισκόμαστε στο στάδιο όπου επικοινωνούμε με καταστήματα για να μπορέσουμε να το διοχετεύσουμε στην αγορά της Ελλάδος και όχι μόνο στην Κομοτηνή. Αυτά τα πράγματα όμως θέλουν χρόνο.

ΠτΘ: Ποιός έχει αναλάβει την παραγωγή του δίσκου;
Γ.Κ:
Την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία 2KProject, η οποία εδρεύει στην Κομοτηνή, εγώ δεν εμπλέκομαι κάπου σε όλη αυτή τη διαδικασία μιας και δεν έχω κατάλληλες γνώσεις. Οπότε όλο το promotion και το leasing το έχει αναλάβει η 2ΚProject.

«Είχα την τύχη να έχω φίλους εξαιρετικούς μουσικούς με τους οποίους, πλαισιωμένοι από ένα κύμα αγάπης και ομόνοιας για τη μουσική γράψαμε και συνθέσαμε αυτόν τον δίσκο»

ΠτΘ: Που ηχογράφησες το δίσκο;
Γ.Κ:
Κατά το διάστημα της ηχογράφησης ζούσα σε μια μεγάλη μονοκατοικία μαζί με τους φίλους μουσικούς και έτσι το ηχογραφήσαμε εκεί μέσα σε ένα δωμάτιο και έπειτα έγινε η σχετική επεξεργασία. Το μιξάρισμα και το mastering έγιναν στην Αθήνα και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Είχα την τύχη να έχω φίλους που ήταν εξαιρετικά παιδιά και εξαιρετικοί μουσικοί, οπότε με βοήθησαν πολύ και μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και ομόνοιας για τη μουσική γράψαμε και συνθέσαμε αυτόν τον δίσκο.

ΠτΘ:  Ακούγοντας τον δίσκο ξεχωρίζουμε το τραγούδι «Είμαι ένας άνθρωπος και εγώ» αλλά και «Τα Κάλαντα». Πως προέκυψαν τα τραγούδια αυτά;
Γ.Κ: 
Το «Είμαι ένας άνθρωπος και εγώ» μιλάει για ένα μετανάστη. Πραγματεύεται λοιπόν το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα και εξιστορεί τα θέλω και τις σκέψεις ενός μετανάστη – πάντα βέβαια όπως αντιλαμβάνομαι εγώ αυτή την κατάσταση. Σε ό, τι αφορά «Τα Κάλαντα», είναι «πολιτικά» κάλαντα με μία δόση σάτιρας. Όταν ξεκίνησαν οι έντονες δυσκολίες στην Ελλάδα, παρακολουθούσα τις εξελίξεις εν μέσω Χριστουγέννων και ταυτόχρονα άκουγα από τον δρόμο τα κάλαντα των παιδιών. Και έτσι μέσα σε αυτό το κλίμα, γράφτηκε αυτό το τραγούδι.

«Οι μουσικές μου καταβολές ξεκινούν από τον Μάνο Λοΐζο και καταλήγουν στην κρητική μουσική»


ΠτΘ: Από πού ξεκινάν τα μουσικά σου πατήματα;
Γ.Κ:
Σαν μικρό παιδί άκουγα ότι υπήρχε τότε στο ραδιόφωνο και έβλεπα τα αντίστοιχα videoclip της τηλεόρασης τύπου Σάκη Μπουλά και Γιώργου Νταλάρα. Βασικό ρόλο έπαιξε και η μουσική την οποία άκουγαν οι γονείς μου, οι κασέτες που έβαζαν στο αυτοκίνητο, η μουσική που έπαιζε το ραδιόφωνο, όταν μαγείρευε η μάνα μου στην κουζίνα, οπότε οι καταβολές μου ήταν κατά βάση ο Μάνος Λοΐζος, Χαρούλα Αλεξίου. Αργότερα έμαθα σιγά σιγά την έντεχνη ρόκ μουσικής, στοιχεία της οποίας υπάρχουν στη μουσική μου. Και η παραδοσιακή μουσική έπαιξε ρόλο διότι ο πατέρας μου είναι από τη Ρούμελη και πήγαινε όπου είχε κλαρίνα, επίσης για πολλά χρόνια τα καλοκαίρια πηγαίναμε στην Ήπειρο και σε όλα τα εκεί πανηγύρια και έτσι ήρθα σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική. Χωρίς να ασχοληθώ οργανικά με αυτή, εξασκήθηκαν σε αυτή τα αυτιά μου. Ο δίσκος έχει αρκετά στοιχεία παραδοσιακής μουσικής, έχει ακόμα και κρητικά που δεν είχα σκοπό να τα εντάξω στη μουσική μου, αλλά ήρθαν ως αποτέλεσμα των μουσικών μου βιωμάτων.
 
ΠτΘ: Πώς δημιούργησες τα κομμάτια σου;
Γ.Κ:
Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί ο δίσκος. Στην ηλικία των δεκαέξι ξεκίνησα να γράφω για πρώτη φορά και μετά από πολύ γράψιμο και «συλλογή» εμπειριών και ερεθισμάτων οδηγήθηκα στη συγγραφή μερικών τραγουδιών, από τα οποία επέλεξα αυτά τα οποία τελικά ενέταξα και στον δίσκο.
Δεν υπήρχε συγκεκριμένο concept στο άλμπουμ, τα τραγούδια έχουν πολλές διαφορές και το καθένα είναι κάτι διαφορετικό ακόμη και ηχητικά, διότι οι καταβολές μου άλλαζαν και με τα χρόνια και δεν μπορούσα να μείνω σε ένα είδος.     
 

«Πάντα στη ζωή μου είχα την ανάγκη του καινούργιου, να βλέπω και να βιώνω καινούργια πράγματα και η Κομοτηνή είχε την ικανότητα να μου το προσφέρει»

 
ΠτΘ: Η Κομοτηνή στην ζωή σου πώς προέκυψε;
Γ.Κ:
Είχα τελειώσει τη σχολή μου στη Θεσσαλονίκη, είχα βρει και κάποιες δουλειές αλλά φτάνοντας στα 22 μου ήθελα κάτι καινούργιο. Ήθελα να διευρύνω τους ορίζοντες μου και από άποψη σπουδών και έτσι ξαναέδωσα πανελλήνιες και πέρασα στη σχολή που ήθελα, η οποία ήταν η Παρευξείνια Φιλολογία. Αφού ολοκλήρωσα και τις σπουδές μου στην Κομοτηνή και είδα πως πραγματικά πρόκειται για μία πόλη που μου αρέσει, πήρα την απόφαση να μείνω. Η Κομοτηνή πάντα με ενθουσίαζε, κυρίως το στοιχεία της διαπολιτισμικότητάς της. Πάντα στη ζωή μου είχα την ανάγκη του καινούργιου, να βλέπω και να βιώνω καινούργια πράγματα και η πόλη αυτή είχε την ικανότητα να μου το προσφέρει.

«Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον, αν μη τι άλλο θα προσπαθήσω όσο μπορώ»

ΠτΘ: Ξεκινάς ένα νέο κεφάλαιο της ζωής σου, μακριά από την Κομοτηνή. Πέρα από τις καθιερωμένες εμφανίσεις σου με αφορμή το δίσκο σκέφτεσαι και οργανώνεσαι διαφορετικά, έχεις κάποια νέα σχέδια;
Γ.Κ:
Αυτή τη στιγμή όλα είναι ρευστά διότι είναι η πρώτη φορά που έκανα δίσκο οπότε δεν είμαι σίγουρος για κάτι ή για το πού θα με οδηγήσει όλο αυτό. Ανάλογα με την οικονομική μου κατάσταση θα κινήσω τις διαδικασίες. Είμαι όμως αισιόδοξος για το μέλλον και θα το τρέξω όσο μπορώ, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠτΘ: Εδώ και καιρό συνεργάζεσαι με διάφορους μουσικούς και φίλους σου. Θα συνεχίσουν αυτές οι συνεργασίες;
Γ.Κ:
Όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι τα πράγματα αλλάζουν. Για παράδειγμα από τους φίλους και συνεργάτες μου, ο ένας αυτή τη στιγμή είναι στις Βρυξέλλες, ο άλλος είναι μόνιμα στην Ικαρία και ο τρίτος θα αναχωρήσει σε λίγο καιρό για Θεσσαλονίκη. Οπότε όπως καταλαβαίνεται με τα ίδια άτομα είναι δύσκολο να συνεχίσουμε μαζί. Παρόλα αυτά θα δούμε τι μέλει γενέσθαι και με τις συνεργασίες και με τις εμφανίσεις και την προώθηση.

ΠτΘ: Έχεις ξεκινήσει ήδη να ετοιμάζεις τον επόμενο δίσκο;
Γ.Κ:
Έχω γράψει αρκετά τραγούδια αλλά  η σκέψη ενός νέου δίσκου είναι πολύ μακριά ακόμη. Στο μέλλον σίγουρα θα υπάρξ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.