Γιαννης Στρουμπας: «Ο,τι κανω περιστρεφεται γυρω απο την ποιηση»

Ο ποιητής, συγγραφέας και φιλόλογος μιλά στον «ΠτΘ» με την αφορμή της σημερινής παρουσίασης της ποιητικής του συλλογής «Περίμετρος» στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής

Η 4η ποιητική συλλογή και 9ο συγγραφικό δημιούργημα του συμπολίτη μας, φιλολόγου και συγγραφέα Γιάννη Στρούμπα παρουσιάζουν σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου και ώρα 18:30 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και οι Εκδόσεις «Σμίλη».

Η «Περίμετρος» κυκλοφόρησε μόλις το 2023 και όπως εξήγησε ο ίδιος ο κ.Στρούμπας, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποτελεί ένα ακόμα «προϊόν» της διεξόδου που τόσο ο ίδιος όσο και κάθε συγγραφέας βρίσκει στο χαρτί. Πρόκειται λοιπόν για σκέψεις του που όπως τόνισε έχουν εκφραστεί και σε προηγούμενες συλλογές, αλλά και δοκίμιά και κριτικά σημειώματά του, ωστόσο το «σκηνικό» σε αυτήν την περίπτωση είναι αφιερωμένη στο Μετρό, εκεί που όπως σημείωσε «εκτυλίσσονται διάφορα περιστατικά τα οποία έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες σχέσεις» για να καταλήξει πως «θεματικός πυρήνας της συλλογής είναι οι ανθρώπινες σχέσεις».

Σε επίπεδο δομής η «Περίμετρος» χωρίζεται σε δύο μέρη, το «Προς Αποβάθρες» και «Προς Καταβόθρες», μια διαίρεση διόλου τυχαία αλλά και με ιδιαίτερη πολυσημία, δεδομένου ότι αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τα όσα συμβαίνουν μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τα όσα συμβαίνουν σε επίπεδο πολιτικό.

«Από τη συλλογή μπορούν να προκύψουν διάφορα πράγματα. Ένα από τα πολύ βασικά  είναι ένας εγκλεισμός ο οποίος φαίνεται να  αποτυπώνεται και στον τίτλο, ο οποίος παίζει λίγο με τις λέξεις, “περί του μετρό”, αλλά έχει και την έννοια μιας περίφραξης, ενός   συρματοπλέγματος, για να αναφερθώ και στο ποίημα που υπάρχει μέσα στη  συλλογή με τον τίτλο «Μέσα από το συρματόπλεγμα», το οποίο κατά κάποιον τρόπο δεσμεύει, απομονώνει, και μας  κρατάει δέσμιους μέσα σε ένα  περιβάλλον από το οποίο  φαίνεται ότι δεν υπάρχει διέξοδος» ανέφερε κάνοντας γνωστό πως η συλλογή ξεκινάει και  τελειώνει με  τον ίδιο  δίστιχο με το εναρκτήριο και το επιλογικό ποίημα, που είναι το «Τώρα  πια  ξέρω, υπάρχει κι άλλος τρόπος», για να θέσει ωστόσο στην ουσία το ερώτημα, ποιος είναι  τελικά αυτός ο τρόπος και πόσο σαφής είναι αυτός;

Επιμένοντας στην «αρχιτεκτονική» της συλλογής, ο ίδιος έκανε γνωστό πως επιθυμούσε εξ αρχής αυτή να αποτελείται από δυο ισοβαρή μέρη, τα οποία αποτελούνται επίσης από ποιήματα το περιεχόμενο των οποίων, όπως για παράδειγμα τα έντομα, υπάρχουν εκεί για να ορίσουν καταστάσεις.

«Σκοπός της ποίησης είναι να αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα»

Άλλωστε σκοπός της ποίησης σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα» και άρα «και τις σκέψεις των αναγνωστών να μπορούν να μπουν μέσα και να ταιριάξουν με το κείμενο πατώντας πάνω στους στίχους».

Και για τον ίδιο άλλωστε η ποίηση είναι τελικά αυτό που υπηρετεί και μέσα από τους υπόλοιπους τρόπους έκφρασης που επιλέγει, όπως η κριτική άλλων λογοτεχνικών βιβλίων, και όχι μόνο.

«Έχω  σχολιάσει στο παρελθόν και βιβλία  πολιτικής για παράδειγμα, αλλά νομίζω ότι το μεγάλο ενδιαφέρον  είναι η ποίηση και  οι δυνατότητες που σου  δίνει να  εκφραστείς πολύσημα» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως «ό,τι κάνω περιστρέφεται γύρω από την ποίηση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.