Παρεμβαση της Λ. Μενδωνη για το σπιτι του Β. Βασιλικου στη Θασο ζητα η Θασιακη Ενωση Καβαλας

Ώστε να περάσει στα χέρια του ελληνικού δημοσίου και να στεγαστεί εκεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Θάσου

Την παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά η Θασιακή Ένωση Καβάλας για την αγορά της πατρικής οικείας του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού. Όπως εξηγεί σε επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, επιθυμία της οικογένειας του παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέα είναι να πωληθεί η οικία ενώ ήδη αρκετοί υποψήφιοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του σπιτιού.

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε, όπως παρέμβετε για την αγορά του, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Θάσου» εξηγεί η Θασιακή Ένωση Καβάλας στην επιστολή της προς την υπουργό, για να καταθέσει την πεποίθησή της πως «δεν θα πρέπει αρχοντικά παλαιών οικογενειών της Θάσου να περιέρχονται σε ξένους και δη ένα οίκημα, το οποίο στέγασε μια τέτοια προσωπικότητα, παγκοσμίου φήμης».

Αντιθέτως, τονίζει πως «είναι η κατάλληλη συγκυρία το αρχοντικό αυτό να περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο και να παραμείνει ως μνημείο – κληρονομιά της χώρας μας, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό και την ιστορία της».

«Τούτο θα το προτιμούσε και ο ίδιος ο αείμνηστος Βασίλης Βασιλικός» εξηγεί η Θασιακή Ένωση Καβάλας για να παραπέμψει σε ένα απόσπασμα του συγγραφέα από το «Ημερολόγιο Θάσου» που κυκλοφόρησε το 2015 από τις εκδόσεις Guteberg στο οποίο ανέφερε: «Νιώθω μια παράξενη ηρεμία και ευδαιμονία καθώς πρωτοκατοικώ το πατρικό μου σπίτι στη Θάσο. Τα πνεύματα των προγόνων μου σαν να με ευχαριστούν που το αποκατέστησα στις παλιές του δόξες… Είμαι ευτυχής που επέστρεψα από εκεί που ξεκίνησε ο πατέρας μου. Αυτό αποτελεί και την κρυφή πηγή της τωρινής μου ευδαιμονίας… ένας Οδυσσέας κι εγώ, που επιστρέφει στη δική του Ιθάκη».

«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, είναι ευκαιρία να παρέμβετε τώρα, ώστε το ακίνητο να καταστεί και η δική μας “Ιθάκη”» τονίζει η Θασιακή Ένωση Καβάλας κλείνοντας την επιστολή της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.