Ενα λογοτεχνικο Σαββατοβραδο στα Λεχαινα ν. Ηλειας!

Παρουσιάστηκαν το Σάββατο 19 Αυγούστου οι συλλογές διηγημάτων του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου

Με τους Γιώργο Γώτη, Διονύση Κράγκαρη, Τάκη Λαϊνά, Ελένη Σκάβδη

Στην πατρίδα του Ανδρέα Καρκαβίτσα, η Πολιτιστική Οµάδα Φράγµα, οι εκδόσεις Κοράλλι και οι εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης οργάνωσαν ένα διαλεχτό κάλεσμα στο καφέ ΟΣΕ Λεχαινών για την παρουσίαση των δύο συλλογών διηγημάτων του Λεχαινίτη Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι) & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης), παρουσία του συγγραφέα.

Για τα βιβλία σε αυτήν την όμορφη λογοτεχνική βραδιά, που παρακολούθησε αρκετός κόσμος, µίλησαν ο Γιώργος Γώτης (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), οδοντίατρος, ποιητής, ο Διονύσης Κράγκαρης (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), συνταξιούχος νομικός, συγγραφέας, ο Τάκης Λαϊνάς (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), γεωπόνος, συγγραφέας και η Ελένη Σκάβδη (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), συγγραφέας, δημοσιογράφος.

Η κ. Ελένη Σκάβδη ανέγνωσε αρχικά την επιστολή – χαιρετισμό της κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), φιλολόγου και επιμελήτριας εκδόσεων, η οποία και επιμελήθηκε το δεύτερο βιβλίο. Μάλιστα, όπως τόνισε και στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας, η σχέση της αυτή με τον νομό μας γίνεται γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ρούμελης και της Ηλείας.

Ο κ. Γώτης ανέφερε ότι τα βιβλία του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε πεζογραφήματα καθώς ακολουθούν τη φόρμα του διηγήματος και έχουν μια ολοκληρωμένη ιστορία. Αφορούν το παρελθόν αλλά και το σήμερα σε μια προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας που ζούμε. Μέσω της νοσταλγίας ξαναζωντανεύουν ο τόπος, που είναι τα Λεχαινά και η Αθήνα, ενώ ο στοχασμός των περασμένων χρόνων καθόρισαν τη μετέπειτα ζωή του συγγραφέα. Ο κ. Λαϊνάς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο συγγραφέας γράφει ιστορίες και μας δείχνει καινούργιους κόσμους.

Οι Λεχαινιώτες αλλά και ευρύτερα η κοινότητα της Ηλείας υποδέχθηκαν θερμά τα πρώτα εκδοτικά βήματα του συντοπίτη τους κ. Αγγελόπουλου, κατακλύζοντας το Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε η «ιστορική» Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, με την τεράστια προσφορά στον πολιτισμό και τα γράμματα του τόπου (Προέλευση φωτογραφίας: Ελένη Παπαδοπούλου – «Πρωινή της Ηλείας»)

Ο ίδιος ο συγγραφέας (Ολόκληρη η εισήγηση βρίσκεται εδώ), μιλώντας για τα έργα του, ευχαρίστησε όλους τους παρόντες για τη μεγάλη τιμή που του γίνεται και, κυρίως, την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, αναφέροντας ότι η εκδήλωση τον γέμισε συγκίνηση, γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με τους συμπατριώτες του και το αναγνωστικό κοινό της πατρίδας του. Ξεκίνησε όπως είπε να γράφει τα διηγήματά του από το 2007 και μετά, και θεωρεί ότι η συγγραφή ήταν μια μετεξέλιξη της έως τότε επαγγελματικής του ζωής, καθώς υπήρξε ληξίαρχος του δήμου Λεχαινών για 27 ολόκληρα χρόνια, καταγράφοντας γεννήσεις, θανάτους, χαρές και λύπες επί της ουσίας. Επισήμανε ακόμα ότι στο βιβλίο του «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», το κεντρικό θέμα είναι η διαφύλαξη του φυσικού και καταπιεσμένου εαυτού μας, ενώ στο δεύτερο βιβλίο του «Ο δρόμος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», η αναζήτηση του δρόμου εκείνων των αξιών που μας οδηγούν στο μεγάλο ρολόι, στον θεϊκό ρυθμό της μητέρας φύσης.

Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε ότι μέσα από τα διηγήματά του γίνεται μια προσπάθεια ανάπλασης των συναισθημάτων με έναν άλλο τρόπο, ότι τα διηγήματά του αποτελούν μια προσωπική εξομολόγηση, σαν να βρίσκεται απέναντι σε ένα πρόσωπο μυστικό και αθέατο που τον ακολουθεί παντού, και ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία για τον κάθε αναγνώστη αν μπορέσει να ανακαλύψει το μαγικό πέρασμα αυτού του προσώπου μέσα από τις σελίδες των βιβλίων του.

*Η Ελένη Παπαδοπούλου είναι δημοσιογράφος. Το παρόν ρεπορτάζ, που η ίδια επιμελήθηκε, δημοσιεύτηκε μαζί με το φωτογραφικό υλικό στην εφημερίδα «Πρωινή της Ηλείας» στις 22/8/2023.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.