Αγγελος Ευθ. Αγγελοπουλος,* «Τα αφηγηματα των δυο βιβλιων ειναι ενας αλλος τροπος απεικονισης σ’ εναν καθρεπτη»

Παρουσίαση συλλογών Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023 & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023

Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για τη σημερινή εκδήλωση και συγκίνηση, γιατί γίνεται στον τόπο που γεννήθηκα κι έζησα τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές της εκδήλωσης: Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, εκδόσεις Κοράλλι και εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, που μου έδωσαν την ευκαιρία να επικοινωνήσω άμεσα με το αναγνωστικό κοινό της ιδιαίτερης πατρίδας μου.Τον ευγενικό και εργώδη εκδότη, Γιώργο Γκέλμπεση, συμπατριώτη μας, που κατάγεται από τον Πύργο, για την προσεγμένη δουλειά που έγινε στο πρώτο βιβλίο.

Αλλά θα σταθώ ιδιαίτερα στην επιμελήτρια του δεύτερου βιβλίου, Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, που από την Κομοτηνή συνέβαλε με όλη την ψυχική της δύναμη και αγάπη στην έκδοση του δεύτερου βιβλίου. Με τη δουλειά και τη φροντίδα της κατάφερε να γίνει γέφυρα πολιτισμού ανάμεσα στη Ροδόπη και την Ηλεία, ανάμεσα στη Δυτική Ελλάδα και τη Θράκη.

Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι υπήρξα δημοτικός υπάλληλος από το 1983 έως το 2012 στον τέως Δήμο Λεχαινών. Ήμουν ληξίαρχος για 27 χρόνια, έγραφα στα βιβλία του Δήμου όλα τα ληξιαρχικά γεγονότα κι εξέδιδα σχετικά πιστοποιητικά, γνωρίζοντας λεπτομέρειες για τη ζωή, τις γεννήσεις, τους θανάτους, τους γάμους και την ενασχόληση των συμπολιτών μου.

Το 2007 πρωτοξεκίνησα να γράφω τα αφηγήματα. Αυτό το γεγονός ίσως ήταν μια μετεξέλιξη των εμπειριών και των σχέσεων της προηγούμενης επαγγελματικής και κοινωνικής μου ζωής.

Τα αφηγήματα των δύο βιβλίων είναι ένας άλλος τρόπος απεικόνισης σ’έναν καθρέπτη, όχι όμως πια των τυπικών προσωπικών δεδομένων, αλλά του βαθύτερου υποστρώματος των συναισθημάτων. Μια προσπάθεια ανάπλασης αυτών σε άλλες μορφές έκφρασης και δημιουργίας. Προσπάθησα με έναν τρόπο απλό και όσο γίνεται πιο ειλικρινή, να αποδώσω τα συναισθήματα που ένιωθα μέσα μου και να καταλάβω όσο μπορούσα αυτό που συνέβαινε έξω από μένα.Το αν το πέτυχα αυτό, θα το κρίνετε εσείς διαβάζοντας τα βιβλία και θα το σχολιάσουν σήμερα οι εκλεκτοί φίλοι ομιλητές με τις παρουσιάσεις που θα μας κάνουν.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό σημείωμα, υπήρξα μέλος της Μορφωτικής Ένωσης «Ανδρέας Καρκαβίτσας». Η ιστορία της Μορφωτικής Ένωσης δεν έχει γραφτεί ακόμη. Επηρέασε βαθιά τους νέους εκείνης της εποχής και στάθηκε φωτεινό σημείο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Και ίσως τα δυο αυτά βιβλία να μην είχαν γραφτεί, εάν ο αφηγητής και συγγραφέας τους δεν υπήρξε μέλος αυτής της Ένωσης.

Τα κείμενα που παρουσιάζονται σήμερα αποτελούν για μένα μια προσωπική εξομολόγηση. Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι απέναντι σε ένα πρόσωπο, έναν σεβάσμιο εξομολογητή, ο οποίος σιωπηλά μου δίνει τη συγκατάβασή του ή ακόμη και την απόρριψη γι’ αυτά που έγραψα, τα σχετικάμε την ίδια τη ζωή μου.Το πρόσωπο αυτό υπάρχει μέσα σ’ όλα τα κείμενα, είναι όμως μυστικό και αθέατο.Και νομίζω ότι θα είναι επιτυχία των βιβλίων και της σημερινής εκδήλωσης να ανακαλύψουν οι αναγνώστες το μαγικό πέρασμα αυτού του προσώπου ανάμεσά τους

Θα σταθώ ιδιαίτερα στην προσφορά του Διονύση Κράγκαρη, ο οποίος για τη δική μας γενιά υπήρξε ο πρωτεργάτης και ανυποχώρητος συντονιστής πλήθους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Και ήταν ο εμπνευστής και δημιουργός πρωτοποριακών περιοδικών και βιβλίων. Και χωρίς καμιά υπερβολή, πρέπει να θεωρείται σεμνός δάσκαλός μας στη μαγική τέχνη της αφήγησης.

Επίσης, πρέπει να πω ότι κι οι άλλοι ομιλητές: Γιώργος Γώτης,Τάκης Λαϊνάς και Ελένη Σκάβδη είναι συγγραφείς που έχουν συνδεθεί με όλα τα σύγχρονα πολιτιστικά και λογοτεχνικά γεγονότα του νομού Ηλείας, και η προσφορά τους εγγίζει ευρύτερα σύνολα στον ελληνικό χώρο.

Τα κείμενα που παρουσιάζονται σήμερα αποτελούν για μένα μια προσωπική εξομολόγηση. Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι απέναντι σε ένα πρόσωπο, έναν σεβάσμιο εξομολογητή, ο οποίος σιωπηλά μου δίνει τη συγκατάβασή του ή ακόμη και την απόρριψη γι’ αυτά που έγραψα, τα σχετικάμε την ίδια τη ζωή μου.Το πρόσωπο αυτό υπάρχει μέσα σ’ όλα τα κείμενα, είναι όμως μυστικό και αθέατο. Και νομίζω ότι θα είναι επιτυχία των βιβλίων και της σημερινής εκδήλωσης να ανακαλύψουν οι αναγνώστες το μαγικό πέρασμα αυτού του προσώπου ανάμεσά τους.

Στο πρώτο βιβλίο,«Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα»,το κεντρικό θέμα που με απασχολεί είναι το ζήτημα της διαφύλαξης και ανάδειξης του φυσικού,του γνήσιου, αλλά και τόσο καταπιεσμένου από τις κοινωνικές συνθήκες, εαυτού μας. Και στο δεύτερο βιβλίο, «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», κεντρικό θέμα είναι η αναζήτηση του δρόμου εκείνων των αξιών που μας οδηγούν στο μεγάλο ρολόι, στον θεϊκό ρυθμό της μητέρας φύσης.

*ΟΆγγελος Ευθ. Αγγελόπουλος είναι συγγραφέας. Το κείμενο είναι η ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των συλλογών του«Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023) και «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023), το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, τις εκδόσεις Κοράλλι και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, στο Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών.

Μπορείτε να βρείτε το ένθετο αφιέρωμα της παρουσίασης εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.