Τζενη Κατσαρη-Βαφειαδη,* Μια γιορτη του λογου, παρουσια προσωπικοτητων της τεχνης της γραφης και των γραμματων

Παρουσίαση συλλογών διηγημάτων Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα», εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023 & «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα», εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023

Ως στερεοελλαδίτισσα, Αγρινιώτισσα που ζει στη Θράκη και μεγάλωσε με τις αφηγήσεις του Ανδρέα Καρκαβίτσα για τη Ρούμελη και τα ιδιαίτερά της, το Μεσολόγγι, τη Βαράσοβα, τον Ζυγό και τον Γιάννη Γούναρη στη «Θυσία», τους θεϊκούς, στα εκρηκτικά πανηγύρια, χορούς  στη «Λυγερή», τα Κράβαρα και τον Τζιριτόκωστα στον«Ζητιάνο», αλλά και ως μέλος της φιλολογικής και εκδοτικής ομάδας του «Παρατηρητή της Θράκης», αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που σήμερα στα Λεχαινά, τον γενέθλιο τόπο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, συμπαρευρίσκεται μια σπουδαία ομάδα πνευματικών ανθρώπων, που βρήκαν ως ειδοποιό καταφύγιο της δικής τους προσωπικότητας το έργο του μεγάλου συγγραφέα –κριτικού πάντοτε απέναντι στα κυρίαρχα, στην ελληνική περιφέρεια, επιφαινόμενα της μόδας–, εκτιμώντας την πνευματικότητά του και το ταλέντο του στη γραφή που εκκινούσε από την απόλυτη αφοσίωση στον τόπο και στην «ιδέα» του.

Δημιουργώντας ομάδες συνύπαρξης ορκισμένων στα γράμματα ατόμων τόσο για την ανάδειξη του έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα όσο και τη διαιώνιση της αξιοσύνης της γραφής του, όπως η Μορφωτική Ένωση Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας και η επίγονός της Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα. Ομάδες των οποίων μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους της δραστηριοποίησής τους ήταν οι πνευματικές ωσμώσεις και η αυτοπεποίθηση ότι η ενασχόληση με την τέχνη και η αφοσίωση σ’ αυτήν ως επιλογή ζωής είναι  ουσιώδης παραμυθία στα ρευστά περιγράμματα  της ανθρώπινης ζωής ή αλλιώς,για να θυμηθούμε και τον δικό μας, τον Θρακιώτη παράλληλο του Ανδρέα Καρκαβίτσα, Γεώργιο Βιζυηνό –κατ’ ολίγον παραφράζοντας– «χρυσούν βραχιόλιον» ζωής.

Πόθεν προέκυψαν τα προαναφερθέντα; Από την παρουσία στο αποψινό πάνελ προσωπικοτήτων της τέχνης της γραφής και των γραμμάτων, όπως ο ποιητής Γιώργος Γώτης και ο συγγραφέας Διονύσης Κράγκαρης, που υπήρξαν ιδρυτικά στελέχη της Πολιτιστικής Ομάδας Φράγμα, ο συγγραφέας Τάκης Λαϊνάς, αλλά και ο συγγραφέας των δυο παρουσιαζόμενων απόψε συλλογών διηγημάτων Άγγελος Αγγελόπουλος, που υπηρέτησαν την προηγηθείσα της Ομάδας, Μορφωτική Ένωση Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Τάκης και ως πρόεδρός της. Πώς αλλιώς εξάλλου ένας γεωπόνος στο επάγγελμα, πολίτης με παρρησία και συμμετοχή στα κοινά και στην οικολογία, θα μπορούσε να γράψει με τόση τρυφερότητα για τη μάνα γη και τη μέγιστη αισθαντικότητα και αισθητικότητά της;

Ομάδες συνύπαρξης ορκισμένων στα γράμματα ατόμων τόσο για την ανάδειξη του έργου του Ανδρέα Καρκαβίτσα όσο και τη διαιώνιση της αξιοσύνης της γραφής του, όπως η Μορφωτική Ένωση Λεχαινών Ανδρέας Καρκαβίτσας και η επίγονός της Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα. Ομάδες των οποίων μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους της δραστηριοποίησής τους ήταν οι πνευματικές ωσμώσεις και η αυτοπεποίθηση ότι η ενασχόληση με την τέχνη και η αφοσίωση σ’ αυτήν ως επιλογή ζωής είναι  ουσιώδης παραμυθία στα ρευστά περιγράμματα  της ανθρώπινης ζωής

Για την Ελένη Σκάβδη, ομιλήτρια στην αποψινή εκδήλωση, αλλά και τη Νατάσσα Χριστοπούλου, που μας «δίδαξαν» την Ηλεία, πολλά δεν θα αναφέρουμε. Για την πρώτη ουδέν. Την ξέρετε. Είναι δικός σας άνθρωπος. Για τη δεύτερη όμως που δεν είναι στο πάνελ απόψε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι πολλά της οφείλουμε, αφού είναι αυτή που μας επέδειξε, με τα κείμενά της αλλά, κυρίως, με τα πολύρροα και πολύγλωσσα,  σιωπηλής υλικότητας, φωτογραφικά της ενσταντανέ –κατά αναλογίαν με το «Με χίλιες βρύσες χύνεται,με χίλιες γλώσσες κρένει» του Διονυσίου Σολωμού– την ανεπανάληπτη ομορφιά του ηλειακού κάμπου.

Από τη μακρινή Θράκη και την Κομοτηνή, σας ευχαριστούμε όλους και τον καθένα χωριστά για την παρουσία σας σ’ αυτή τη γιορτή του λόγου, για την αναγνωστική απόλαυση, αλλά και την ποιητική και τους εσωτερικούς διαλόγους του συγγραφέα Αγγελου Αγγελόπουλου με τα μνημονικά του τοπία και την ιστορία, σίγουροι όντες ότι απόψε «από τους γέρους της γραφής»–αλλά και τους νεότερους συνομιλητές τους– «δεν θα νυστάξει κανείς…».

*Η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη είναι φιλόλογος και επιμελήτρια εκδόσεων.Το κείμενο είναι ο χαιρετισμός που απηύθυνε στην εκδήλωση παρουσίασης των συλλογών του Άγγελου Ευθ. Αγγελόπουλου, «Η Κλειώ φοβόταν τις γάτες και άλλα αφηγήματα» (εκδόσεις Κοράλλι, Αθήνα 2023) και «Ο δρόµος και το ρολόι – 31 αφηγήματα» (εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή 2023), το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023, που διοργανώθηκε από την Πολιτιστική Ομάδα Φράγμα, τις εκδόσεις Κοράλλι και τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, στο Καφέ ΟΣΕ Λεχαινών. Το κείμενο ανέγνωσε η Ελένη Σκάβδη.

Μπορείτε να βρείτε το ένθετο αφιέρωμα της παρουσίασης εδώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.