Ειναι ετοιμος ο Δημος Κομοτηνης για τις πυρκαγιες;

Έχουν γίνει όλες οι κινήσεις που απαιτούνται από το Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας

Αιχμές για την μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους από την Κεντρική Διοίκηση στους Δήμους

Αναμονή για να ξεκινήσει το έργο των αντιπυρικών ζωνών σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα σε δάσος

Είναι έτοιμος ο Δήμος Κομοτηνής για την αντιπυρική περίοδο, και τι απομένει να κάνει για αυτή; Αυτό ήταν το ερώτημα που τέθηκε από διάφορες παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη να τονίζει πως με βάση το σχέδιο εκτάκτων αναγκών, έχουν κάνει τις απαραίτητες συσκέψεις του οργάνου Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έχουν γίνει οι απαραίτητες συμβάσεις με ιδιώτες για τα μηχανήματα έργου, και έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΤΕΛ για την εκκένωση οικισμών που βρίσκονται κοντά στο δάσος.

Τα σχέδια εκκένωσης έχουν κοινοποιηθεί στους προέδρους των οικισμών, καθώς και έχουν γίνει καθαρισμοί δασικών δρόμων σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία, ενώ έχουν γίνει συντηρήσεις υδροστομίων και δεξαμενών, και βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση. Το σχέδιο του Υπουργείου έχει αναπτυχθεί πλήρως στο Δήμο, και ελπίζουν πως θα είναι αχρείαστο, ανέφερε.

Αναμονή για τους καθαρισμούς στους οικισμούς κοντά στο δάσος

Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Γραβάνης έθεσε το θέμα των καθαρισμών σε οικισμούς που βρίσκονται δίπλα στο δάσος, όπως ο Κάλχας και η Γρατινή, όπου δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, αλλά και στο άλσος της Νυμφαίας. Μίλησε δε για πυροσβεστήρες και μέσα πυρόσβεσης στους πιο απομακρυσμένους οικισμούς, τους οποίους θα χειριστούν οι κάτοικοι σε περίπτωση ανάγκης.

Απαντώντας ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Θέμης Τζενετίδης, τόνισε πως όσο αφορά τους πυροσβεστήρες, αυτοί δεν έχουν χρησιμότητα στις δασικές πυρκαγιές, ενώ και η χρήση των όποιων μέσων χρειάζεται γνώση και εκπαίδευση.

Όσο για τους δήμους που βρίσκονται δίπλα στο δάσος, έχει γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο, έχει εκπονηθεί μελέτη που έχει παραληφθεί από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, και έχει ανατεθεί το κόστος, ύψους 100 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, σε εργολάβο, που μέσω υπεργολαβίας θα προχωρήσει στους καθαρισμούς.

Τι πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος

Στη συνέχεια ο κ. Ανέστης Στρατιάδης αναφέρθηκε σε αυτά που θεωρεί πως πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος, όπως το να γίνουν οι συμβάσεις για την πυροπροστασία εξάμηνες, καθώς και να επιστρέψει η αρμοδιότητα από την πυροσβεστική στους Δήμους, ενώ θεωρεί ότι θα πρέπει ο Δήμοι να επικαιροποιήσουν τις προτάσεις της ΚΕΔΕ για τα δάση.

Αναφέρθηκε δε στην εγκατάλειψη της Νυμφαίας, και στο ζήτημα της διαχείρισης των δασών, της προώθησης ορεινών υδρονομικών έργων και εργασιών, την οργάνωση δασικών υπηρεσιών, και φύλαξη στο δάσος της Νυμφαίας όσο αφορά το ζήτημα της καθαριότητας και της διαχείρισης του δάσους.

Έχει γίνει ό,τι ζητήθηκε

Απαντώντας ο Αντιδήμαρχος Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, σημείωσε πως ό,τι τους έχει ζητηθεί από την πυροσβεστική για το άλσος Νυμφαίας, το έχουν κάνει, όπως η διαμόρφωση δύο ιρλανδικών διαβάσεων, ανάγκη που προέκυψε μετά από την πυρκαγιά του 2021.

Υπενθύμισε την πρόταση για τα μονοπάτια που έχει υποβάλλει ο Δήμος Κομοτηνής, που αφορά και τη Νυμφαία, ενώ καταλήγοντας, σημείωσε πως αποτελεί πάγια πρακτική των κυβερνήσεων να απεμπολούν αρμοδιότητες προς τους δήμους, χωρίς όμως αυτές να συνοδεύονται από πόρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Γκαράνης, που τόνισε πως τα ποσά που έδωσε η κυβέρνηση για την αντιπυρική προστασία, είναι ισχνά σε σχέση με τα όσα καλείται να κάνει ο Δήμος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.