Σ. Φαμελλος: «Αφησατε αθωρακιστη την χωρα απεναντι στην κλιματικη αλλαγη»

Σφοδρή κριτική από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για την κλιματική κρίση

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία, τον Έβρο και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Κατηγορείστε γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη μπροστά σε έναν γνωστό κίνδυνο, ενώ γνωρίζατε τα εργαλεία και έτσι οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει προνοώντας ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη» και «γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε σήμερα ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στα μέρη που έχουν πληγεί».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η ΝΔ είναι κυβέρνηση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί παρότι είχε δύο έγγραφες προειδοποιήσεις από την ΕΕ το 2022, δεν έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας και επικινδυνότητας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό το 2018.

Σημείωσε ότι ούτε στη Θεσσαλία προχώρησαν έργα που θα είχαν αποτέλεσμα και την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, ούτε στον Έβρο προχώρησαν οι επίσημες πολιτικές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Σχετικά με αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η πυρκαγιά στη Δαδιά συνέπεσε με παράλληλα μέτωπα ανά τη χώρα δυσκολεύοντας την κατάσταση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι όμως «αυτούς τους πυροσβέστες σήμερα θα τους βρείτε στα πεζοδρόμια γιατί είναι άνεργοι, γιατί τελείωσαν οι συμβάσεις και δεν τους προσλάβατε ξανά». Χαρακτήρισε δε αντιεπιστημονική κίνηση την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Αναστολή χωροθετήσεων ΑΠΕ στις καμένες εκτάσεις της Θράκης

Αναφορικά με τον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Δαδιά, ο κ. Φάμελλος ζήτησε για τις καμένες προστατευόμενες περιοχές να υπάρχει αναστολή των χωροθετήσεων έργων κατηγορίας αδειοδότησης Α1 και Α2, ενώ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας να υπάρχει αναστολή των έργων επιπέδου Α1 μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις περιοχές Natura 2000 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανατεθειμένες τις μελέτες «και δεν έχετε προχωρήσει την αδειοδότηση εδώ και πέντε χρόνια».

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νέους οικονομικούς πόρους, «το μόνο που πάτε να καλύψετε είναι ότι απεντάχθηκαν 4 αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 180 εκατ. και πάτε τώρα να καλύψετε με κινήσεις εκ των υστέρων την πολιτική χασούρα γιατί έχετε εκτεθεί. Σχολίασε ότι «ζητάμε ειδικό κονδύλι από την ΕΕ για την Ελλάδα» και πως ενώ ο κ. Βορίδης είχε απαντήσει γραπτά σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν αιτηθήκατε, τώρα μας λέτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το κονδύλι».

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι ενώ σε μνημονιακά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρώτη εθνική στρατηγική το 2016, «την έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια». Τόνισε ότι αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί γιατί τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει το Αστεροσκοπείο με τους άλλους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν και μετά να πάρει τα κλιματικά μοντέλα και να υπάρξει συζήτηση για νέα εθνική στρατηγική. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει ο διχασμός της κλιματικής πολιτικής με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.