Μακης Βοριδης: «Σημαντικο το κομματι των μεταρρυθμισεων που κανουμε στην ποινικη δικαιοσυνη»

Στην Κομοτηνή ο Υπουργός Επικρατείας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΑΠ -ΝΔΦΚ Κομοτηνής

Κομμάτι ενός πλέγματος αντεγκληματικών πολιτικών που θέλει να φέρει η κυβέρνηση αποτελεί ο νέος ποινικός Κώδικας, τόνισε από την Κομοτηνή ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά από πρόσκληση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, σε ημερίδα με θέμα τις αλλαγές στον Εθνικό Δικαστικό Χάρτη.

Στην εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, βρέθηκαν η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής του Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Μαρία Συρεγγέλα, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ κ. Αντώνης Γραβάνης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Θεοφάνης Κωφίδης κ.α.

Πλέγμα συνολικών μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη

«Το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που κάνουμε στην ποινική δικαιοσύνη, είναι σημαντικό γιατί είναι μέσα στο πλέγμα των συνολικών μεταρρυθμίσεων που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε» τόνισε, επισημαίνοντας πως είναι μια πρώτη παρέμβαση, μιας και στη δικαιοσύνη υπάρχουν μια σειρά από θέματα και εκκρεμότητες που τους ενδιαφέρουν, και το κομμάτι της επιτάχυνσης της ποινικής και της πολιτικής δίκης, αλλά και του ρυθμού με τον οποίο εκδίδονται οι αποφάσεις στη διοικητική δικαιοσύνη.

Ένα ακόμα θέμα είναι το κοινωνικό αίτημα το οποίο απαιτεί αποτελεσματικότερες αντεγκληματικές πολιτικές, που αποτελούν δέσμη πραγμάτων, ένα κομμάτι των οποίων είναι και η αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.

Στο πλέγμα των αλλαγών είναι και ο νέος δικαστικός χάρτης, που ελπίζουν πως θα βελτιώνει ουσιαστικά τα πράγματα, για αυτό και συνεχάρη την ΔΑΠ ΝΔΦΚ γιατί δείχνει ενδιαφέρον για ένα επίκαιρο και μείζον θέμα.

Απαίτηση να απαντηθούν αποτελεσματικά αντικοινωνικές συμπεριφορές

Υπεραμύνθηκε δε την επιλογή της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των ποινών, τονίζοντας πως ένα από τα ζητήματα που τους απασχολεί είναι ότι ενώ στο μυαλό μας έχουμε πολλές φορές την βαριά εγκληματικότητα, δηλαδή κακουργήματα, υπάρχουν αντικοινωνικές συμπεριφορές οι οποίες δεν απαντώνται αποτελεσματικά, που έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα.

«Πόσες φορές έχετε ακούσει συμπολίτες μας να λένε τον έπιασε η αστυνομία, πήγε στο δικαστήριο, έφυγε και μετά τα ίδια έκανε» σημείωσε, τονίζοντας πως διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που σε ορισμένα πλημμελήματα, θα μπορείς να οδηγείσαι στη φυλακή, με βραχυπρόθεσμες εκτίσεις αλλά θα ξέρει κάποιος ότι υπάρχει μια συνέπεια σε αυτό.

Ένα άλλο παράδειγμα που έφερε, είναι το γεγονός ότι είμαστε από τις χώρες που έχουμε πολύ υψηλό δείκτη ανθρωποκτονιών από αμέλεια, λόγω απαράδεκτων οδικών συμπεριφορών. «Όταν για παράδειγμα υπάρχει μέθη ή παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, που επιφέρουν το θάνατο, τα περιστατικά αυτά θα πρέπει να τιμωρούνται βαρύτερα» ανέφερε, σημειώνοντας πως αν κάτι δεν γίνεται σπανίως, αλλά αποκτά ενδημικά χαρακτηριστικά, πρέπει να αντιμετωπίζεται και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται το νέο πλαίσιο στην ποινική δικαιοσύνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.