Ανησυχια για τις επιπτωσεις απο την καταργηση των νομικων προσωπων των Δημων στη Ροδοπη

Καταργούνται ΚΕΜΕΑ, ΔΚΕΠΠΑΚ και όλες οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των υπολοίπων δήμων, καθώς και οι σχολικές επιτροπές

Προβλήματα τόσο στην μετάβαση, όσο και στις λειτουργίες που έκαναν πριν περάσουν στο Δήμο, αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων στους Δήμους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εισήχθηκε, εν μέσω εκλογών, στη βουλή προς ψήφιση, για να γίνει νόμος του κράτους.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές στη λειτουργία των Δήμων, αλλά αυτό που προσέλκυσε περισσότερο την προσοχή είναι η κατάργηση των κοινωφελών επιχειρήσεων, καθώς και των σχολικών επιτροπών, με τους εργαζόμενους σε αυτές να μετακινούνται στους Δήμους.

Η κατάργηση και μετακίνηση προκάλεσε αντιδράσεις από πλευρά των Δήμων, μέσω της ΚΕΔΕ, ενώ και η ΠΟΕ ΟΤΑ, εκ μέρος των υπαλλήλων, κατέθεσε την αντίδρασή της για την ταχύτητα με την οποία εισήχθηκε το νομοσχέδιο τόσο στη διαβούλευση όσο και τη Βουλή, απέχοντας από τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντάς την προσχηματική.

Τρεις δήμοι επηρεάζονται

Βέβαια οι υπάλληλοι στο παρελθόν είχαν ταχθεί εναντίον των νομικών προσώπων, θεωρώντας πως διασπάται η λειτουργία των Δήμων, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τους, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης κ. Δημήτρης Μάγγας. Παρόλα αυτά διαμορφώθηκε μια κατάσταση, που έμεινε μέχρι σήμερα, όμως βασικό μέλημα τους είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζομένων.

Στο Δήμο Κομοτηνής, στο ΚΕΜΕΑ υπάρχουν μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα έρθουν κανονικά στο Δήμο, δύο άτομα αορίστου στη ΔΚΕΠΠΑΚ, ενώ οι σχολικές επιτροπές δεν είχαν προσωπικό. Ζητήματα θα δημιουργηθούν και στους Δήμους Μαρωνείας Σαπών και Ιάσμου, που είχαν ανάλογα νομικά πρόσωπα, ενώ αυτό του Δήμου Αρριανών, σύμφωνα με τον κ. Μάγγα, παρέμεινε ανενεργό.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, το δημοτικό συμβούλιο, με απόφασή του, μπορεί να συστήσει επιτροπές για την εύρυθμη άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, στις οποίες δύνανται να συμμετέχουν και μη αιρετά μέλη,  και ως πρόεδρος ορίζεται δημοτικός σύμβουλος ή πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, με συναφή με το αντικείμενο της επιτροπής εμπειρία.

Προβλήματα στη μετάβαση

Ένα από τα θέματα που βλέπει να προκύπτουν όσο αφορά την λύση των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, είναι ότι δίνεται στους Δήμου ένα εξάμηνο για να προσαρμόσουν τους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας για να απορροφήσουν τους καινούριους εργαζομένους.

Στο μεσοδιάστημα όμως, όσο δεν έχουν θέση οργανικά στο Δήμο, δημιουργείται κενό στη μισθοδοσία τους, μιας και δεν μπορούν να τους πληρώσουν τα καταργημένα πλέον Νομικά Πρόσωπα, αλλά ούτε ο ίδιος ο Δήμος.

Το θέμα θα τακτοποιηθεί σε κάποια στιγμή, όμως με δεδομένο ότι η αλλαγή του Οργανισμού δεν μπορεί να γίνει από την μία μέρα στην άλλη, και για γραφειοκρατικούς λόγους όμως στο μεσοδιάστημα, αυτοί οι εργαζόμενοι θα μένουν απλήρωτοι. «Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη, για να μην πέσουν σε γραφειοκρατικό κενό οι συνάδερφοι και μένουν απλήρωτοι» ανέφερε ο κ. Μάγγας θυμίζοντας πως  υπάρχει το κακό προηγούμενο των δασαρχείων που μεταφέρθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο ΥΠΕΝ, και τότε οι υπάλληλοι στην υπηρεσία είχαν πρόβλημα με τις πληρωμές τους. Άλλωστε ακόμα και το εξάμηνο για την προετοιμασία της αλλαγής Οργανισμού, εκτιμά πως μπορεί να μην είναι αρκετό για πολλούς Δήμους.

Εκτιμά πως τουλάχιστον το ΚΕΜΕΑ θα γίνει αυτόνομη διεύθυνση, αν και αυτό αποτελεί απόφαση της διοίκησης στη διαμόρφωση του Οργανισμού, ενώ εκ του νόμου θα έχει δικό της αντιδήμαρχο, όπως και η ΔΚΕΠΠΑΚ.

Τόνισε πάντως, όσο αφορά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ, πως ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Θόδωρος Λιβάνιος, δήλωσε πως ήταν σε γνώση της ΚΕΔΕ αυτές οι αλλαγές. Ειδικά για την παροχή των υπηρεσιών, θεωρεί πως θα υπάρξει διατάραξη εξαιτίας της μετάβασης, και ενώ εν τέλει θα βρει τον βηματισμό της η αρμόδια αντιδημαρχία, αυτό θα πάρει χρόνο.

Ένα ακόμα από τα ζητούμενα που θα δημιουργηθούν από τη μετάβαση, σημείωσε είναι τα προγράμματα της ΔΥΠΑ που υλοποιεί η ΔΚΕΠΠΑΚ, με τα υφιστάμενα να συνεχίζονται, όταν όμως ολοκληρωθεί η σύμβαση, είναι άγνωστο αν θα μπορέσουν να τρέξουν τα επόμενα. Και αυτό γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει κώλυμα στο να τρέξουν προγράμματα ΑμεΑ οι Δήμοι.

Αναμονή για νέες αλλαγές στην ΤΑ

Πάντως αυτές δεν είναι οι τελευταίες αλλαγές που ετοιμάζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα αλλάξει άρδην όλο το κανονιστικό πλαίσιο της λειτουργίας των ΟΤΑ.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και αυτή τη στιγμή υπάρχει πολυνομία και αλληλεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, και αν γίνει μια σοβαρή δουλειά, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους εργαζόμενους σε αυτούς, για να ενοποιηθούν οι σκόρπιες διατάξεις και μεταρρυθμίσεις, τότε θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Όμως ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της Υπουργού κ. Νίκης Κεραμέως, με τον αιφνιδιασμό με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ, για το οποίο ζήτησε τη συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ δύο ώρες πριν τη συζήτηση στις επιτροπές, κάτι που έγινε και στο θέμα της διαβούλευσης, δεν είναι καλά, και τους κάνει επιφυλακτικούς και για το μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.