Ιλχαν Αχμετ: 382 παραγωγοι στη Ροδοπη αναμενουν εξοφληση β δοσης για το υπομετρο «Αναπτυξη Μικρων Γεωργικων Εκμεταλλευσεων»

Δ. Σταμενίτης: «Μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ 125 αιτήσεις από την ΠΑΜ-Θ με συνολικό ποσό ενίσχυσης 399.000 ευρώ∙ 50 επιπλέον δικαιούχοι θα λάβουν τις επόμενες μέρες 210.000 ευρώ»

Ενώπιον του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη στην ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθεσε το ζήτημα των μεγάλων καθυστερήσεων στην πληρωμή της β δόσης του Υπομέτρου  6.3 « Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», ο βουλευτής Ροδόπης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ.

Στόχος του υπομέτρου 6.3 του ΠΑΑ 2014-2020 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) ούτως ώστε να είναι «ικανές» να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Για την επίτευξη του ανωτέρω στόχου προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής ενίσχυσης σε επαγγελματίες αγρότες που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους και κατοικούν σε μικρές κοινότητες έως 5.000 κατοίκων για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων μικρών εκμεταλλεύσεών τους, οι οποίοι να διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα και να υλοποιούν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Όμως, αν και από τις 19-5-2023 εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.000.000 ευρώ για τις 13 Περιφέρειες της Χώρας που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.3 του ΠΑΑ 2014–2020», έως και σήμερα δεν έχουν καταβληθεί στους αγρότες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και τους 400 περίπου δικαιούχους της Π.Ε. Ροδόπης οι πιστώσεις που απορρέουν από την β’ δόση του Υπομέτρου 6.3 του ΠΑΑ 2014–2020.

Σύμφωνα, δε, με τις διαθέσιμες πληροφορίες στην Π.Ε. Ροδόπης ειδικότερα, το πρόβλημα επιτείνεται από την έλλειψη προσωπικού στην ΠΑΜ-Θ σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ εύλογες απορίες προκαλεί και η είδηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες καθυστέρησαν υπερβολικά να ετοιμάσουν το σύστημα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) προκειμένου να υποδεχθεί τους ελέγχους.    

Δ. Σταμενίτης: «Δεν εκκρεμεί φάκελος πληρωμής από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Ο κ. Σταμενίτης από την πλευρά απαντώντας στον βουλευτή Ροδόπης τόνισε ότι οι οριστικοποιημένες αιτήσεις που υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστημα κρατικών ενισχύσεων για το σύνολο των περιφερειών είναι περίπου 1.600 στο σύνολο των 3.200 αιτήσεων.

Ότι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν ανοιχθεί 560 αιτήσεις πληρωμής, αλλά οριστικοποιημένες είναι οι 369 από αυτές, πληρωμένες και μη. Όλες οι οριστικοποιημένες αιτήσεις που αποστέλλονται με παρτίδες πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ προωθούνται για την πληρωμή εντός λίγων ημερών από την παραλαβή τους.

« Όπως ενημερωνόμαστε από τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τώρα έχουν αποσταλεί 125 αιτήσεις από τις περιφέρειές σας με συνολικό ποσό ενίσχυσης 399.000 ευρώ και έχουν πληρωθεί. Σήμερα, μάλιστα, προωθήθηκαν στο λογιστήριο του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμή τρεις φάκελοι με πενήντα δικαιούχους με συνολικό ύψος ενίσχυσης 210.000 ευρώ και θα πληρωθούν εντός λίγων ημερών. Επομένως, δεν εκκρεμεί φάκελος πληρωμής από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», κατέληξε ο κ. υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Σημείωσε, τέλος, ότι το ΥΠΑΑΤ επεξεργάζεται τροποποίηση σύμφωνα με την οποία θα δίνεται παράταση για την υποβολή της αίτησης πληρωμής της δεύτερης δόσης και συγκεκριμένα κατά τέσσερις μήνες για την υπόλοιπη χώρα και κατά παρέκκλιση έξι μήνες για τη Θεσσαλία. Στόχος είναι οι δικαιούχοι και κυρίως όσοι επλήγησαν από πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα να έχουν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο και να μην κινδυνέψουν να χάσουν τα χρήματα της δεύτερης δόσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.