Ολοκληρωμενες δρασεις χρειαζεται η μεταποιηση στην ΑΜΘ

Χρήστος Γιορδαμλής «Η πολιτεία πάντοτε σχεδιάζει χωρίς τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας»

Τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών συζήτησαν σε κοινό διοικητικό Συμβούλιο πρόεδρος και μέλη των Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών του Δικτύου το απόγευμα της Δευτέρας 15 Μαΐου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές περιοχές όπου δραστηριοποιούνται μέλη του δικτύου, συζητήθηκαν θέματα επιχειρήσεων ως προς την Περιφέρεια ΑΜΘ ( Αδειοδοτήσεις – προσκλήσεις ΕΣΠΑ κλπ), το Τραπεζικό Σύστημα  (Επιτόκια – Νέα Εργαλεία – Δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου) αλλά και θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας (Επιδότηση Εργοδοτικού Κόστους – Αναπτυξιακός Νόμος – Νέα κίνητρα κλπ).
 
Στα μέλη του Δικτύου, που περιλαμβάνει όλες τις περιοχές της ΑΜΘ καθώς και το Κιλκίς και τη Φλώρινα, δραστηριοποιούνται πάνω από 150 επιχειρήσεις, αριθμός δραματικά μειωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
 
 

Έλλειψη χρηματοδότησης και σωστής διαχείρισης από την πολιτεία τα μεγαλύτερα προβλήματα

 
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του δικτύου κ. Χρήστος Γιορδαμλής, οι σύνδεσμοι συζητούν τα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχή μας, ώστε να δουν τους τρόπους ανάδειξης τόσο των προβλημάτων, αλλά και πώς εν καιρώ κρίσης θα γίνουν πιο δυνατές και θα αξιοποιήσουν τις όποιες πολύ λίγες ευκαιρίες υπάρχουν στην αγορά.
 
Το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τις επιχειρήσεις, τόνισε, είναι οι σχέσεις με τις τράπεζες, και η απουσία επαρκούς νομοθετικού πλαισίου που να προστατεύει το υγιές επιχειρείν. «Σήμερα υπάρχει μια μόνιμη απειλή από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ζητά από τις επιχειρήσεις συνεχώς περισσότερα και περισσότερα χρήματα, χωρίς όμως να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα, ώστε οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, να μοχλεύσουν τα χρήματα των πολιτών και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή να εξαπλωθούν» εξήγησε.
 
Το δεύτερο μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σύμφωνα με τον κ. Γιορδαμλή είναι ότι ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από την ΕΕ, το ΕΣΠΑ, τα διάφορα πακέτα επανεκκίνησης από την διαρθρωτική τράπεζα της Ευρώπης, δεν φτάνουν στις μικρότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, για αυτό και διεκδικούν από την πολιτεία όχι να σχεδιάζει κεντρικά, αλλά να βλέπει ποιες είναι οι υφιστάμενες επιχειρηματικές ανάγκες, ποιες είναι οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που ακόμα είναι ζωντανές και επιχειρούν, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει και να λειτουργήσει κοντά στις ανάγκες των υφιστάμενων επιχειρήσεων, και όχι σε μελλοντικούς σχεδιασμούς, που ευαγγελίζονται μεγάλα επενδυτικά σχέδια και αγνοούν σχέδια κοντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Δαμόκλειος σπάθη 12% και διόδια για τις επιχειρήσεις της περιοχής 

«Δαμόκλειο σπάθη» για τις επιχειρήσεις της Θράκης χαρακτήρισε ο κ. Γιορδαμλής τη μη καταβολή, για αρκετά πλέον χρόνια, του 12%, που αποτελεί ποσό από τα οφειλόμενα χρήματα της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις, για τα οποία αυτές έχουν πληρώσει φόρο και έχουν εκχωρήσει μέρος τους στις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να πιέζουν πλέον για πρόσθετες εξασφαλίσεις και πρόσθετα κόστη με ένα μη διαχειρίσιμο τρόπο.
 
Την ίδια ώρα προστίθεται και μια δεύτερη Δαμόκλειος σπάθη, με τα επιπλέον διόδια, που θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το μεταφορικό  κόστος των μεταποιητικών επιχειρήσεων, κάνοντας τα προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά για τον τελικό καταναλωτή, κάτι το οποίο έχουν τονίσει επανειλημμένως, χωρίς όμως να εισακουστούν από κανένα. Ο κ. Γιορδαμλής μάλιστα τόνισε πως η μεγάλη μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αυξάνει έμμεσα το κόστος για τις υπόλοιπες, και αν δεν σταματήσει αυτή η αφαίμαξη επιχειρήσεων από την περιοχή, στο τέλος θα υποχρεωθούν όλες σε έξοδο. 

Υπάρχει καινοτομία στην ΑΜΘ 

«Η πολιτεία πάντοτε σχεδιάζει χωρίς τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Δικτύου, τονίζοντας πως ακόμα και μέσα σε αυτή την κρίση υπάρχουν επιχειρήσεις που παράγουν πολύ καλά προϊόντα, και πρέπει να βρεθούν τρόποι, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, ώστε να συνεχίσουν να κάνουν εξίσου καλά αυτό που κάνουν.
 
Άλλωστε η κάθε μεταποιητική επιχείρηση είναι μοναδική, και στην ΑΜΘ υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με καινοτόμο τρόπο ακόμα και με πιο κοινά προϊόντα, από εσώρουχα, ξύλο, γάλα μέχρι υψηλή τεχνολογία.
 

Η πολιτεία, σημείωσε, πρέπει να βοηθήσει την κάθε επιχείρηση, με διαφανή τρόπο, να έχει μερίδιο σε μια διεθνοποιημένη αγορά, και τα υπόλοιπα είναι θέμα πολύ ειδικών προτάσεων, μιας και η μεταποίηση κατέχει ένα πολύ ιδιαίτερο σημείο στον παραγωγικό ιστό, όπου η κάθε θέση κατέχει ένα ιδιαίτερο πολλαπλασιαστή αξίας, για αυτό και παρόλο που αυτή δεν ασχολείται, οφείλουν να το προβάλλουν.
 
Ένας από τους λόγους της συνάντησης άλλωστε, είναι να συλλέξουν από τις επιχειρήσεις εκείνα τα επιχειρήματα που θα τους επιτρέψουν να απαιτήσουν από την πολιτεία ολοκληρωμένες δράσεις σε όσα πράττει, μιας και ήδη υπάρχουν πολλές νομοθετικές ενέργειες, και περιμένουν την ψήφιση των μέτρων ελπίζοντας ότι η αγορά θα ηρεμήσει από την αβεβαιότητα και η πολιτεία και τα όργανά της θα έχουν το χρόνο να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας. 

Καμία βοήθεια από τον αναπτυξιακό νόμο 

Όσο για τον αναπτυξιακό νόμο, «ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί δεν βοηθά ουσιαστικά μια μικρομεσαία επιχείρηση, γιατί η πολιτεία δεν έχει ουσιαστικά χρήματα να δώσει» παρατήρησε ο κ. Γιοργαμλής, για αυτό και πρότασή τους είναι να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες, και να υπάρξει σχεδιασμός με βάση τις βραχυμεσοπρόθεσμες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε έχοντας μια μαγιά υγιούς επιχειρηματικότητας, να μπορέσει να στοχεύσει σε μεγαλύτερα πράγματα.
 
Σε αυτό το πλαίσιο και τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει κινητικότητα στη μεταποίηση, ο κ. Γιορδαμλής δεν ήταν αρνητικός στη μεταφορά της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ στο Υπερταμείο.  «Εάν αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων σημαίνει ανταγωνιστικότερο τρόπο λειτουργίας των ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές και κόστος γης πραγματικά ανταγωνιστικό ώστε να γίνουν επενδύσεις, τότε μας βρίσκει σύμφωνους» σημείωσε, επισημαίνοντας πως όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο εφαρμογής, και όχι με το τι σχεδιάζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να κάνουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.