«Χρυση» χρονια το 2023 για τον τουρισμο στη Θασο

Σε καλό επίπεδο οι προ-κρατήσεις για το 2024 σύμφωνα με την επιχειρηματία του κλάδου Μαρία Πολυμέρου – Συζήτηση για την επίλυση κοινών προβλημάτων όπως η έλλειψη προσωπικού και η φορολογία διοργανώνεται από τους επαγγελματίες του νησιού

Χρονιά επιστροφής στην προ- κορωνοϊού εποχής νούμερα ήταν το 2023 για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα νούμερα, οι τουριστικές εισπράξεις στην χώρας μας κατάφεραν να «σπάσουν» το φράγμα των 20 δις, δεδομένο που συνεπάγεται σε περισσότερες των 2,4 εκατομμυρίων επιπλέον αφίξεις επισκεπτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 31.97 εκατ. ταξιδιώτες, αυξημένη δηλαδή κατά 17,3% έναντι 27, 25 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022, που σε επίπεδο εισπράξεων μεταφράστηκε επίσης σε αύξηση της τάξεως του 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η «απογείωση» του ελληνικού τουρισμού αποτυπώθηκε και στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ ως προς τις αεροπορικές συνδέσεις, τα οποία επίσης φανερώνουν πως οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης και Αττικής κερδίζουν τη «μερίδα του λέοντος» επί των συνολικών εισπράξεων.

Και αν η συνεισφορά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο συνολικό ποσοστό αγγίζει μόλις το 2% η πολύ θετική πορεία του τουρισμού το 2023 δεν την εξαιρεί του συνόλου.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Θάσου, για την οποία όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η τουριστική πράκτορας κ.Μαρία Πολυμέρου, ήταν μια πολύ καλή τουριστική χρονιά, με τον τουρισμό να επανέρχεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα.

Αυτό αποτυπώνεται άλλωστε και στους επίσημους αριθμούς όπως εξήγησε η ίδια, αναφερόμενη τόσο στις αεροπορικές αυξήσεις στο αεροδρόμιο της Καβάλας όσο και στις πορθμειακές γραμμές, γεγονός που έφερε την ικανοποίηση στους επαγγελματίες του νησιού.

«Ποικιλία» επισκεπτών

Η Θάσος αποτελεί παραδοσιακή επιλογή για τους Βαλκάνιους επισκέπτες, οι οποίοι, όπως εξήγησε η ίδια, «είναι μια αγοραστική δύναμη που δεν θα πρέπει να υποτιμούμε», όπως και οι Έλληνες που ειδικά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου αποτελούν κύριο μέγεθος των επισκεπτών. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους επισκέπτες, καθώς όπως έκανε γνωστό η ίδια «έχουμε επεκταθεί και σε άλλες χώρες ενώ προστίθενται επιπλέον tour operators και από τις υπάρχουσες αγορές», γεγονός που συνολικά όπως τόνισε δείχνει πως υπάρχει «ποικιλία» ως προς τους ανθρώπους που επιλέγουν να επισκεφθούν το νησί.

Χαρακτηριστικό της ολοένα και αυξανόμενης δυναμικής του νησιού είναι και η κατασκευή νέων ξενοδοχείων και λοιπών καταλυμάτων, όπως ενοικιαζόμενα δωμάτια που όμως προσφέρουν υπηρεσίες αντάξιες ενός ξενοδοχείου, κάθε χρόνο όπως επεσήμανε η κ.Πολυμέρου, η οποία σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες της Θάσου επενδύουν στις επιχειρήσεις τους. «Ο ανταγωνισμός που έχει προκύψει μας βοηθά να βελτιστοποιηθούμε όλοι» υπογράμμισε, τονίζοντας πως γίνονται παρεμβάσεις συνεχώς και σε όλες τις επιχειρήσεις ώστε «σήμερα να μπορώ να πω πως φτάνουμε να δίνουμε στον επισκέπτη την εικόνα ενός επιπέδου αντάξιου της Νοτίου Ελλάδος».

«Με φόρα» και το 2024

Η «φόρα» του 2023 φαίνεται πως θα επηρεάσει και τους αριθμούς του 2024, με τις προκρατήσεις να βρίσκονται ήδη σε πολύ καλό επίπεδο, αν και τα τελικά νούμερα θα διαφανούν στην Έκθεση του Βερολίνου που αποτελεί και τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως. Ο εορτασμός του Πάσχα, που φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου ευνοεί τους επαγγελματίες ως προς την πιο ήπια μετάβαση προς την καλοκαιρινή σεζόν, με την ίδια να εξηγεί το δυσβάσταχτο κόστος που συνεπάγεται το ενδιάμεσο κενό για τους επαγγελματίες.

Έλλειψη εργατικού δυναμικού και φορολογία απασχολούν τους επαγγελματίες

Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού δεν συνεπάγεται ωστόσο και με απαλοιφή των προβλημάτων, επί των οποίων μάλιστα αναμένεται στις 18 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί μια πανθασιακή συνάντηση, κατόπιν παρότρυνσης επαγγελματιών, ώστε να συζητηθούν προβλήματα που ο κλάδος αντιμετωπίζει.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ.Πολυμέρου εξήγησε πως πρόκειται για τη συνέχεια σχετικών συζητήσεων που είχαν ανοίξει και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όταν και εντοπίστηκαν τα προβλήματα, όπως η δυσκολία στην εξεύρεση προσωπικού και η φορολογία.

Θέματα που όπως τόνισε και η ίδια αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, αλλά απαιτούν και τη διεκδίκηση των λύσεων τους από πλευράς των επαγγελματιών. Όταν δε όπως υπογράμμισε «αυτό γίνεται συλλογικά και ομαδικά τόσο πιο εύκολα προχωρούν προς την λύση τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.