Ψηφιακος και πρασινος ο μετασχηματισμος του ελληνικου εμποριου

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου για τα όσα έλαβαν χώρα στο Future of Retail 2024

Τον εμπορικό κόσμο της πόλης εκπροσώπησε στο Διεθνές Συνέδριο “Future of Retail 2024” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου.

Ένα σημαντικό ραντεβού του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου που αποτέλεσε την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και σχεδιασμούς με συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα αλλά και να συζητήσουν επί του υφιστάμενου κλίματος, τη οικονομία αλλά και τους τρόπους εξέλιξης του εμπορίου. Μια ευκαιρία ενημέρωσης «για τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές απέναντι στις προκλήσεις του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας.

Κοινή συνισταμένη αλλά και παραδοχή όλων, όπως μετέφερε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Κωνσταντινίδου ότι την δεδομένη χρονική στιγμή η κινητικότητα και η κατανάλωση που εντοπίζεται υπολείπεται πολύ του αναμενόμενου. «Η αγορά σε όλη τη χώρα περνά για ακόμα μια φορά δύσκολα» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια, εξηγώντας πως «οι μεγάλες και συνεχόμενες αυξήσεις σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις που δεχόμαστε, αλλά και τις αλλαγές στο εργασιακό και φορολογικό περιβάλλον, λειτουργούν ανασταλτικά για να δουλέψει η αγορά όπως πρέπει και για να νοιώσουν οι καταναλωτές ελεύθεροι να κοιτάξουν την καθημερινότητα και τα ψώνια τους». «Όλα αυτά είναι ανασταλτικοί παράγοντες οι οποίοι δεν μας αφήνουν να δούμε πιο αισιόδοξα την καθημερινότητά μας» συμπλήρωσε για να τονίσει ωστόσο πως «ως ζωντανός οργανισμός, το εμπόριο αρρωσταίνει αλλά δεν πεθαίνει».

Βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου σύμφωνα με την ίδια ως προς την εξέλιξη του εμπορίου, είναι ότι το λιανικό εμπόριο αλλάζει και αρχίζει να συσχετίζεται πιο στενά και με άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, γεγονός που, όπως σημείωσε, «τεκμηριώνει και τη σημασία του λιανικού εμπορίου ως πολλαπλασιαστή της οικονομίας».

«Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στον κλάδο της ελληνικής οικονομίας, και βλέπουμε ότι οι σχέσεις του τουρισμού με το εμπόριο αποτελούν καταλύτη για τη μετάβαση σε βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που είναι το μέλλον» σημείωσε προσθέτοντας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο μεγάλο στοίχημα του λιανικού εμπορίου για την επόμενη ημέρα. 

Ένας τομέας στον οποίο υπολείπονται ακόμα πολλά βήματα, ειδικά στην ελληνική επαρχία που συνεχίζει αλλά με βήματα πιο «συνετά» και σταθερά. «Υπάρχει εξέλιξη στο εμπόριο,  η οποία ωστόσο πρέπει να  συσχετιστεί και με άλλους κλάδους. Ένα είναι το συμπέρασμα το οποίο βγήκε, το εμπόριο υπάρχει, αλλάζει και εξελίσσεται μέσα σε ένα  οικονομικό  περιβάλλον το οποίο συνεχώς μεταβάλλεται».

Σε αναμονή για την εορταστική περίοδο

Ερωτηθείσα ως προς την κίνηση που ενδεχομένως παρατηρείται ενόψει της εορτής του Πάσχα η κ.Κωνσταντινίδου εξήγησε πως πολλά καταστήματα έχουν ήδη εν εξελίξει προσφορές, ωστόσο η κίνηση της εορταστικής αγοράς δεν έχει ξεκινήσει. Οι επαγγελματίες της περιοχής ευελπιστούν σε μια σύντομη μεν, καλή δε εορταστική περίοδο με μεγαλύτερη της υφιστάμενης κίνηση, γνωρίζοντας πλέον ότι δεδομένων των συνθηκών τη μερίδα του λέοντος θα «κερδίσει» και πάλι το πασχαλινό εορταστικό τραπέζι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.