Μετα απο επεισοδιακη ψηφοφορια στη Βουλη ο Κωδικας περι Δικηγορων

Ως άκυρη και πλασματική κατήγγειλε τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Επιτροπή για τον Κώδικα Δικηγόρων που διενεργήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και βάσει αυτής εισήχθη στη Βουλή, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωσή της μετά το τέλος της τραγελαφικής ψηφοφορίας που διεξήχθη έκανε λόγο για «μονταζιέρα και στη Βουλή», ζητώντας την ακύρωση της ψηφοφορίας, καθώς στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας εκτός της ίδιας ήταν άλλοι δύο βουλευτές, οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμενε να εκφωνεί ότι τα άρθρα γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της κ. Κωνσταντοπούλου.

Όπως καταγγέλλει η κ. Κωνσταντοπούλου υπήρξε και παραποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης που δόθηκαν στη δημοσιότητα «με τρόπο που να φαίνεται ότι δήθεν “πολλοί βουλευτές” έκαναν “δεκτό” το κάθε άρθρο ξεχωριστά[…]Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τη Δημοκρατία ο καθένας αναμετριέται με τη συνείδησή του και με το δημοκρατικό του καθήκον. Και λογοδοτεί, τελικά, στο λαό και όχι στους επιτελείς, τους επιτετραμμένους και τους αντεπιστέλλοντες της Τρόικας, που σφετερίζονται σήμερα τη λαϊκή εντολή».

Γιώργος Κυμπαρίδης «Έχουμε ένα τεράστιο θέμα ηθικής»

Σχολιάζοντας τα όσα έλαβαν χώρα στην επίμαχη ψηφοφορία της Πέμπτης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ν.Ροδόπης κ. Γιώργος Κυμπαρίδης έκανε λόγο για ζήτημα ηθικής και απαξίωσης των θεσμών. «Αυτό το οποίο ξέρω, τουλάχιστον σε μένα έτσι φαντάζει, είναι ότι εδώ έχουμε ένα τεράστιο θέμα ηθικής. Δεν μπορεί σε μία βουλή η οποία λειτουργεί δημοκρατικά και στην οποία διεξάγεται, σε μία επιτροπή για τον κώδικα δικηγόρων, συζήτηση, να μην παρευρίσκονται τουλάχιστον τα μέλη της επιτροπής αυτής. Αυτό δημιουργεί μία μεγάλη απαξίωση και στους θεσμούς αλλά και στο γεγονός του ότι παύει πλέον να υφίσταται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς του πολιτικούς και την Βουλή ειδικότερα, στον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Οι κανόνες της δημοκρατίας γενικότερα είναι γνωστοί σε όλους και υπό την έννοια αυτή, αυτό που προκύπτει ως μέγα ηθικό ζήτημα είναι ότι το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει ο πολιτικός είναι να είναι αρωγός στο να τηρείται το σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους και να είναι ο πρώτος που θα πρέπει να τα εφαρμόζει. Αυτή είναι άλλωστε η αποστολή των βουλευτών στο κοινοβούλιο η εκπροσώπηση των πολιτών και η διασφάλιση της δημοκρατίας μας. Δεν θα έλεγα σε καμία περίπτωση ότι έχουμε περίπτωση η οποία παραπέμπει σε άλλο πολίτευμα ή σε καταστάσεις αυταρχισμού, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ένα ζήτημα θεσμοθέτησης αυτού του είδους, ή αν θέλετε και πολύ πιο σοβαρότερων, χωρίς να τηρούνται τουλάχιστον τα προσχήματα».

 

«Ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται να έχει ένα ελάχιστο όριο αμοιβής έτσι ώστε να μην απαξιώνεται η παρουσία του και η δουλειά του»

Στον παλμό των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών κινούνται από χθες οι δικηγόροι όλης της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για την απαλοιφή από το κατατεθέν στη Βουλή για ψήφιση, σχέδιο νόμου του Κώδικα περί Δικηγόρων, διατάξεων όπως αυτή της καθιέρωσης ελάχιστης αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων.

Το ζήτημα αυτό σχολίασε στον «ΠτΘ» ο κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι η απαλοιφή της διάταξης αυτής είναι και ο κύριος λόγος της αποχής και διαμαρτυρίας του κλάδου. «Το ζήτημα το οποίο προέκυψε μετά την επεξεργασία των άρθρων του νέου σχεδίου του κώδικα, η οποία επεξεργασία έγινε από μία νόμιμη παρασκευαστική επιτροπή αποτελούμενη και από δικηγόρους, οι οποίοι είχαν ψηφιστεί από την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, ήταν ότι στο τελικό κείμενο που πήγε τελικά στην βουλή από το υπουργείο δικαιοσύνης διαπιστώθηκε ότι σχετικά με την ρύθμιση της αμοιβής των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα, δεν υφίσταται καμία ελάχιστη αμοιβή και η διαπραγμάτευση όσον αφορά το ύψος της αμοιβής αρχίζει ουσιαστικά από το μηδέν. Εδώ υπάρχει ένα μέγιστο ζήτημα και ηθικής τάξεως, πολύ δε περισσότερο αυτό το ζήτημα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας, γιατί ο κάθε εργαζόμενος δικαιούται να έχει ένα ελάχιστο όριο αμοιβής έτσι ώστε να μην απαξιώνεται και η παρουσία του αλλά και η παροχή της υπηρεσίας του. Αυτό σε σύγκριση με το γεγονός ότι οι έμμισθοι δικηγόροι του δημοσίου τομέα, αυτοί δηλαδή που έχουν διορισθεί σαν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν ελάχιστη αμοιβή το ύψος της οποίας έχει καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις, δεν μπορεί να είναι σε καλύτερη μεταχείριση από δικηγόρους εργαζομένους στον δικηγορικό τομέα. Αυτό λοιπόν είναι το ένα ζήτημα που τέθηκε και δεν έχει να κάνει με διάκριση που αφορά συντεχνιακά ένα χώρο, υπάρχει και ένας ιδιαίτερος συμβολισμός που αφορά τα συμφέροντα μίας χώρας. Δεν μπορεί να εισάγονται διατάξεις αυτού του είδους απαξιώνοντας την παροχή υπηρεσίας και την εργασία αυτή καθαυτή, η οποία είναι σεβαστή και από το σύνταγμά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.