Σταθερα υψηλο το ισοζυγιο εγγραφων διαγραφων επιχειρησεων στο ΕΒΕΡ

Πάνω από 100 επιχειρήσεις περισσότερες εγγράφηκαν παρά διαγράφηκαν στο μητρώο το Επιμελητηρίου το 2023

Τριψήφιο ήταν για τέταρτη χρονιά το θετικό ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών του μητρώου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, μιας και 104 περισσότερες επιχειρήσεις εγγράφτηκαν σε αυτό από αυτές που διαγράφηκαν.

Οι αριθμοί αυτοί συνεχίζουν μια τάση που ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας, που αρχικά αποδόθηκε στις ιδιαιτερότητες της περιόδου εκείνης, όμως συνεχίζεται παρά την έλευση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα μάλιστα που η εικόνα της αγοράς γενικότερα δεν είναι καθόλου καλή.

Παρόλα αυτά, μετά από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας για τις επιχειρήσεις την δεκαετία των μνημονίων, το ενδιαφέρον για την ίδρυση των επιχειρήσεων, φαίνεται να είναι σταθερό.

Μεγάλη διαφορά σε σχέση με την δεκαετία των μνημονίων

Είναι χαρακτηριστικό πως στα 10 χρόνια της κρίσης, από το 2009 μέχρι και το 2018, εγγράφηκαν 2.783 επιχειρήσεις, και διαγράφηκαν 2.790, μια διαφορά 7 διαγραφών.

Στα πέντε χρόνια από τότε, παρόλο που μεσολάβησε η περίοδος της πανδημίας και των περιορισμών, έχουν ιδρυθεί 530 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες έχουν διαγραφεί, ένας σημαντικός αριθμός που όμως δεν φαίνεται να έχει ανταπόκριση στην καθημερινότητα των πολιτών, που βλέπουν κλειστά καταστήματα ακόμα και στους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Φυσικά μια παραδοχή που γίνεται είναι ότι οι διαγραφές είναι πολύ λιγότερες από ό,τι οι πραγματικές επιχειρήσεις που κλείνουν, μιας και πολλοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να διαγραφούν λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων παρόλο που η επιχείρηση έχει ήδη παύσει τη λειτουργία της.

Παράλληλα όσοι κλείνουν τις επιχειρήσεις δεν το δηλώνουν αμέσως στο Επιμελητήριο, και έτσι δημιουργείται μια, τουλάχιστον εν μέρει, μαγική εικόνα, παρόλο που η διατήρηση της υψηλής διαφοράς μεταξύ εγγραφών και διαγραφών δείχνει πως τουλάχιστον κάτι έχει αλλάξει από την εποχή των μνημονίων.

Το 2023 βέβαια βλέπουμε πως υστερούμε κατά τι στις εγγραφές, που έφτασαν τις 170, λιγότερες από άλλες χρονιές (182 τόσο το 2020 όσο και το 2021, 217 το 2022) όμως μειώθηκαν αρκετά και οι διαγραφές, με αποτέλεσμα να διαγράφονται 66 επιχειρήσεις από το ΕΒΕΡ (έναντι 70 το 2020, 50 το 2021, 106 το 2022).

Τα ακριβή στοιχεία του Επιμελητηρίου

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου το 2023, είχαμε 170 εγγραφές και 66 διαγραφές, οι οποίες αποτυπώνονται ανά κατηγορία ως εξής: 108 εγγραφές και 63 διαγραφές Ατομικών Επιχειρήσεων, 2 εγγραφές για Ενεργειακή Κοινότητα, 20 εγγραφές και 1 διαγραφή Ετερόρρυθμων Εταιρειών (ΕΕ), 17 εγγραφές και 2 διαγραφές Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ), 7 εγγραφές Κοινοπραξιών και 16 εγγραφές στις Ομόρρυθμες Εταιρείες (ΟΕ). Όπως κάθε χρονιά, η μερίδα του λέοντος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στις Ατομικές, όπου όμως και οι διαγραφές αυξήθηκαν σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, ενώ σταθερά δημοφιλείς μένουν οι ΙΚΕ και οι Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος δεν είχαμε μεταβολές τόσο στον τομέα των Κοινωνικών επιχειρήσεων, όσο και των Ανώνυμων Εταιρειών (ΑΕ).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.