Εκτος αποζημιωσεων οι μελισσοκομοι στην περιοχη των Σαπων;

Παρόλο που η φωτιά του Έβρου πέρασε και από την περιοχή τους, δεν έλαβαν την αποζημίωση που πήραν άλλες περιοχές, καταγγέλλει ο μελισσοκόμος Θεόδωρος Τερζάκης

«Κενά», όσο αφορά τις αποζημιώσεις των μελισσοκόμων στη Ροδόπη μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου, φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί από το κράτος στην περιοχή των Σαπών, όπως καταγγέλλει ο μελισσοκόμος κ. Θεόδωρος Τερζάκης.

Όπως μας τόνισε, το κράτος έδωσε επιδότηση στους μελισσοκόμους σε όλες τις πληγείσες περιοχές, από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλία, όμως δεν δόθηκαν στην περιοχή οι αποζημιώσεις.

Όπως μας θύμισε ο κ. Τερζάκης, η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από τον Έβρο, και να κατέκαψε τεράστιες εκτάσεις σε αυτόν, η άκρη της όμως έφτασε μέχρι το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, απειλώντας τον οικισμό των Κασσιτερών, που σώθηκε την τελευταία στιγμή, ενώ υπήρχε ανησυχία και για τις ίδιες τις Σάπες, και άλλους οικισμούς κοντά στα σύνορα με τον Έβρο.

Και ενώ άλλες περιοχές έλαβαν από 15 ευρώ ανά κυψέλη, παρόλο που η πυρκαγιά έφτασε στις Σάπες, προκαλώντας καταστροφές στα δάση από τα οποία παίρνει αυτός και η οικογένειά του το μέλι για δεκαετίες.

«Σαράντα χρόνια ασχολούμαι με τη μελισσοκομία  και η οικογένειά μου έχει κοντά στα 800 μελίσσια. Γιατί έδωσαν σε εκείνη την περιοχή κι εμείς εδώ δεν πήραμε;» αναρωτιέται, μεταφέροντας πληροφορίες πως αγρότες της περιοχής πήραν αποζημιώσεις, αυτές όμως δεν έφτασαν ποτέ στους μελισσοκόμους.

Το θέμα το εξέθεσε και στον Πρόεδρο του τοπικού Συνεταιρισμού και ελπίζει πως οι συναντήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα για το θέμα θα μπορέσουν να αναστρέψουν το κακό κλίμα που υπάρχει στην μελισσοκομία, που φθίνει συνεχώς.

Άλλωστε οι φωτιές του Αυγούστου ήταν το τελευταίο από τα πολλά πλήγματα που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια, οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι τώρα αναζητούν μια μικρή δικαίωση, ανάμεσα στο γραφειοκρατικό κυκεώνα των αποζημιώσεων. Πέρα από τις φωτιές τα τελευταία χρόνια οι μελισσοκόμοι ήρθαν αντιμέτωποι και με πολλές αρρώστιες που έπληξαν τα παραγωγικά έντομά τους. «Εμφανίστηκαν πολλές αρρώστιες, ειδικά  η  Nosema ceranae (νοζεμίαση), που καταστρέφει  κάθε χρόνο 30-40% στο μελίσσι» σημείωσε ο κ. Τερζάκης, εκμυστηρευόμενος πως «πέρυσι με την κακή χρονιά που είχαμε δεν πήραμε καθόλου μέλι. Πρώτη φορά για σαράντα χρόνια  εγώ δεν πήρα μέλι κατά κυψέλη. Όλο το μέλι που συγκέντρωσα το  άφησα στα μελίσσια για να επιβιώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παλιά είχε 2.500 κυψέλες, έβγαζε 50-60 τόνους μέλι, το οποίο εξαγόταν στον Καναδά, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, και τώρα ήρθε αυτό το χτύπημα για να τους δυσκολέψει ακόμα περισσότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.