Απαιτουν αυξηση του ποσου για τα σχεδια βελτιωσης οι αγροτες της Ροδοπης

Επιπλέον πόροι 6-7 εκ ευρώ απαιτούνται για να αποκατασταθεί η αδικία, τονίζει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Μποτρότσος

Τους χειρότερους φόβους τους, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα στηρίξει τους συναδέρφους τους του Έβρου εγκρίνοντας όλα τα σχέδια βελτίωσης που υποβλήθηκαν στο νομό χρησιμοποιώντας τους πόρους που προορίζονταν για όλη την Περιφέρεια, είδαν οι αγρότες όλης της υπόλοιπης ΑΜΘ.

Ο προϋπολογισμός για τα σχέδια βελτίωσης στην ΑΜΘ ανέρχεται στα 23.300.000 ευρώ, και στον Έβρο επιλέγονται 157 αιτήσεις προς στήριξη συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 11.975.397 ευρώ, δηλαδή όλοι οι εγκεκριμένοι φάκελοι, ενώ στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες επιλέγονται μόλις 128 αιτήσεις προϋπολογισμού 9.668.197 ευρώ αφήνοντας εκτός 195 επιλαχόντες για ποσό 12.182.062 ευρώ, με ένα ποσό να απομένει για απορρόφηση μετά τις ενστάσεις.

Μετακίνηση χωρίς αύξηση του προϋπολογισμού

Αυτό που συνέβη, τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Νίκος Μποτρότσος, είναι ότι πήραν τα λεφτά από τις υπόλοιπες 4 ΠΕ (Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας) και τα έδωσαν στον Έβρο, αντί να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της δράσης για να μην υπάρξουν αδικίες.

Όταν είχε αρχικά ανακοινωθεί η στήριξη του Έβρου από τον αρμόδιο Υπουργό κ Αυγενάκη, δεν είχε αναφερθεί ότι θα απορροφηθούν οι πόροι από τον προϋπολογισμό της υπόλοιπης περιφέρειας, αλλά περίμεναν πως θα αυξηθεί ανάλογα η χρηματοδότηση.

Έτσι αντί να περάσουν σε κάθε νομό γύρω στα 50 σχέδια, όπως έλεγε η προηγούμενη εμπειρία, πέρασαν μόλις 20, με συναδέρφους τους που έχουν πολύ υψηλή βαθμολογία να μένουν ως επιλαχόντες.

Αυτό που προτείνουν είναι να δοθούν όσοι επιπλέον πόροι χρειάζονται για την ΠΕ Έβρου, ώστε να περάσουν όλα τα σχέδια των αγροτών εκεί, αλλά και να μπορέσουν να ενταχθούν και όσοι θα εγκρινόταν στις υπόλοιπες ΠΕ υπό κανονικές συνθήκες.

Αυτό απαιτεί, κατά την εκτίμησή τους, γύρω στα 6-7 εκ. ευρώ, που θα αποκαταστήσει την αδικία αλλά και να μπορέσουν να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για την στήριξη των αγροτών του Έβρου.

Το πρόβλημα διαφαινόταν πριν βγουν τα αποτελέσματα, για αυτό και ήδη ενημέρωσαν την Περιφέρεια ΑΜΘ για το θέμα, και θα ενημερώσουν και άλλους τοπικούς φορείς καθώς και τους βουλευτές των νομών, ώστε να αναλάβουν δράσεις και να πιέσουν για να αυξηθεί ανάλογα ο Προϋπολογισμός. «Θα κάνουμε τις ενημερώσεις που χρειάζεται, σε επίπεδο Περιφέρειας και Βουλευτών, και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε» ανέφερε, μιας και τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν σημαντικό εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγής, αλλά και για την έναρξη της ενασχόλησης με το επάγγελμα από τους νέους αγρότες.

Κρίσιμο εργαλείο τα σχέδια βελτίωσης για τους αγρότες

Τα Σχέδια βελτίωσης προβλέπουν χρηματοδότηση μέχρι 150.000 ευρώ, με ακόμα 100.000 αν είναι να κάνουν στάβλο ή άλλη εγκατάσταση, όπως αποθήκη, για αγορά εξοπλισμού, όπως τρακτέρ, παρελκόμενα, άροτρα κτλ. ή για εγκατάσταση μόνιμης φυτείας, συνήθως δέντρα.

Το ενδιαφέρον είναι πάντα μεγάλο για αυτά τα προγράμματα, με τη Ροδόπη πάντα να υπερκαλύπτει το ποσό που διατίθεται από το υπουργείο σε κάθε προκήρυξη, με κάποιους πάντα να είναι επιλαχόντες.

«Είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτουμε 100%, χωρίς αυτό δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε καινούρια τρακτέρ, λόγω του κόστους» σημείωσε ο κ. Μποτρότσος χαρακτηριστικά. Ειδικά δε είναι πολύ χρήσιμο για τους νέους αγρότες, που αντί για το 50% των αγορών, όπως οι υπόλοιποι, επιδοτούνται με 60 ή 70%, και πολλοί από αυτούς, ιδιαίτερα όταν εγκαθίστανται για πρώτη φορά στο επάγγελμα χωρίς να έχουν διαδεχτεί κάποιον παλιότερο, είναι τα πρώτα εργαλεία που αγοράζουν, και χωρίς αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορέσουν να μπουν στο χωράφι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.