Το καλπικο ευρω

Στις καθημερινές μας συναλλαγές με μικροποσά στην Κομοτηνή διαπιστώσαμε ότι οι έμποροι έρχονται συχνά σε επαφή με κέρματα και χαρτονομίσματα πλαστά. Μετά τα όσα ακούσαμε για λίρες Τουρκίας που θυμίζουν ευρώ το βλέπουμε να ζωντανεύει και στην πόλη μας, που αν μη τι άλλο χιλιομετρικά είναι κοντά στην Τουρκία.

Μεταφέρθηκε μάλιστα από εμπόρους ότι τα «μηχανάκια» για την ανίχνευση των πλαστών δεν εντοπίζουν πάντα τα ψεύτικα κι αυτό διευκολύνει την κίνησή τους.


Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης, Πέτρος Λιανουρίδης δηλώνει ότι του έτυχαν πλαστά χαρτονομίσματα και κέρματα. «Μου έτυχαν νομίσματα του ένα και των δύο λέβα Βουλγαρίας, που είναι ακριβώς ίδια με τα ευρώ. Εάν δεν το παρατηρήσει κάποιος επιμόνως δεν το αναγνωρίζει με τίποτε ότι δεν πρόκειται για ευρώ. Είναι ίδια σε μέγεθος, σε χρώμα, σε κατασκευή κι αντί για ένα ευρώ αναγράφεται ένα λέβα».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι όμως με τα χαρτονομίσματα. «Κυκλοφορούν στην αγορά πλαστά νομίσματα των 50, των 100 και των 200 ευρώ. Διαθέτουμε μηχάνημα, αλλά όταν μου το έδωσαν και το ξαναπέρασα από το μηχάνημα δεν το αναγνώρισε. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και κάθε φορά που πάμε να πληρώσουμε ή να πάρουμε ρέστα να τα ελέγξουμε πολύ καλά. Θα πρέπει να δούμε αν οι γραμμές εξέχουν, εάν η ταινία αναγράφει ευρώ, να μην είναι πολύ φθαρμένο. Αυτά τα χαρτονομίσματα που μου έδωσαν δύο φορές είναι πολύ φθαρμένα. Τα φθείρουν εσκεμμένα για να μην τα ανιχνεύει το μηχάνημα».

Εάν ο λαμβάνων ένα πλαστό χαρτονόμισμα θέλει ν’ ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες πρέπει να πάει στην τράπεζα, όπου σημειώνεται, ειδοποιείται η αστυνομία και γίνονται οι σχετικές ερωτήσεις. Όλα τα πλαστά παραδίδονται στην τράπεζα Ελλάδος, η οποία το καταστρέφει, ενώ το αντίτιμο του νομίσματος χάνεται ανεπιστρεπτί. «Οι περιπτεράδες έχουν πρόβλημα με το χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Μια μέρα ένας μού έδειξε 10 με 12!»

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.