Τη μετονομασια του Τμηματος Ιστοριας – Εθνολογιας σε Τμημα Ιστοριας – Εθνολογιας και Αρχαιολογιας

Την αλλαγή της φυσιογνωμίας του Τμήματος Ιστορίας – Εθνολογίας σε Τμήμα Ιστορίας –Εθνολογίας και Αρχαιολογίας απεφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος με το αιτιολογικό ότι «με την τροποποίηση αυτή θα υπάρξει πλουσιότερη επιστημονική κατάρτιση καθώς το πρόγραμμα σπουδών θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αρχαιολογία είναι η κυριότερη βοηθητική επιστήμη της Ιστορίας». Ήδη το ψήφισμα κατατέθηκε στον Πρύτανη του Δημοκριτείου και στη Σύγκλητο με στόχο την προώθησή του στα αρμόδια όργανα προς υλοποίησή του.

Μιλώντας στον ΠτΘ η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορίας –Εθνολογίας «Ηρόδοτος», Όλγα Ζουμπουλάκη αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην πρόταση μετονομασίας του τμήματος.

«Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου προχωρήσαμε στην Τετάρτη 19 Οκτωβρίου σε έκτακτη Γενική Συνέλευση Φοιτητών του τμήματος κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η πρόταση της ΔΑΠ –ΝΔΦΚ για τη μετονομασία του Τμήματος σε Ιστορίας Εθνολογίας και Αρχαιολογίας. Η πρόταση κατετέθη μετά από σκέψη και αφού ελήφθησαν υπόψη τα προγράμματα σπουδών και των άλλων Ιστορικών σχολών. Θεωρήθηκε δε αναγκαία η μετονομασία, ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ αυτών των τμημάτων.

Από την άλλη η περιοχή της Θράκης ενδείκνυται για ανασκαφές και με δεδομένο ότι από πολλούς φοιτητές έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον για αυτές κατετέθη η συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θεωρώ ζωτικής σημασίας για το τμήμα, καθώς θα παρέχονται περισσότερες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στους φοιτητές. Συγκεκριμένα με την προσθήκη του κλάδου της Αρχαιολογίας θα μπορούν οι αποφοιτήσαντες του Τμήματος να εργαστούν και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως προβλέπεται από την Αρχαιολογική νομοθεσία».

Εκείνο το οποίο τονίζει ιδιαίτερα η Όλγα Ζουμπουλάκη αφορά στη δυνατότητα όλων των φοιτητών του τμήματος, «ακόμη και αυτών που ήδη έχουν επιλέξει κατεύθυνση, είτε Ιστορίας, είτε Εθνολογίας, δηλαδή φοιτητών του τρίτου και τετάρτου έτους, εφόσον συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό αρχαιολογικών μαθημάτων και με μια δήλωση του 1599/86, το πτυχίο τους να έχει ενιαίο τίτλο. Τα μικρότερα έτη, πρώτο και δεύτερο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατεύθυνση της Αρχαιολογίας».

Η Όλγα Ζουμπουλάκη εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η πρόταση θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο. «Παρόμοιες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλα πανεπιστήμια με θετική κατάληξη, για αυτό και θεωρώ ότι το θέμα θα προχωρήσει. Επίσης θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών στήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση. Το 77 % των παρευρισκομένων στην Γενική Συνέλευση τη ψήφισαν. Υπήρξαν αντιδράσεις κατά κύριο λόγο από τις παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της Πανσπουδαστικής. Ακόμη και σήμερα ψάχνω το αιτιολογικό της αντίδρασης, εφόσον κατά τη διάρκεια της συνέλευσης οι συγκεκριμένες παρατάξεις αναλώθηκαν στην ανάλυση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης και όχι τόσο στο θέμα της μετονομασίας. Με λυπεί το γεγονός γιατί θα έπρεπε όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά και εξυπηρετεί την πρόοδο του τμήματος και πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί θα πρέπει να παραμερίζονται».

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των φοιτητών τονίζονται τα εξής:

«Ο Σ.Φ. «Ηρόδοτος» του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας, διαπιστώνοντας ότι η Θράκη είναι σημαντική περιοχή της Ελλάδας με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους θεωρεί πως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη μελέτη και την ανάδειξή τους αλλά και στην μελέτη των αρχαιολογικών χώρων της ευρύτερης περιοχής. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση και βασική υποδομή για τέτοιες δραστηριότητες είναι η δημιουργία ενός τμήματος Ιστορίας, Εθνολογίας και Αρχαιολογίας. Πρόκειται για ένα σχήμα δοκιμασμένο επί πολλά έτη και στα άλλα πανεπιστήμια της χώρας: (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, αιγαίου και Κύπρου) και ιδιαίτερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ονομάζεται ιστορίας, αρχαιολογίας, Κοινωνικής ανθρωπολογίας.

Με την νέα φυσιογνωμία του τμήματος οι φοιτητές παράλληλα με τις γνώσεις της Ιστορίας θα λαμβάνουν και τις σχετικές γνώσεις για τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των αντίστοιχων περιόδων ( Προϊστορική Αρχαιολογία, κλασσική Αρχαιολογία, Βυζαντινή Αρχαιολογία).Αν και ήδη εξετάζεται στο τμήμα αρχαιολογικός τομέας, με την τροποποίηση αυτή θα υπάρξει πλουσιότερη επιστημονική κατάρτιση καθώς το πρόγραμμα σπουδών θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί λαμβάνοντας υπόψη ότι η Αρχαιολογία είναι η κυριότερη βοηθητική επιστήμη της Ιστορίας. Έτσι όσοι από αυτούς εργασθούν ως καθηγητές στην Μέση Εκπαίδευση θα προσέρχονται με περισσότερα εφόδια για την διδασκαλία της Ιστορίας αλλά και για να συνοδεύουν τους μαθητές σε επισκέψεις αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και γενικότερα σε εκπαιδευτικές εκδρομές,. Επιπλέον, με τη νέα αυτή μορφή του τμήματος, θα διασφαλίζεται για τους αποφοίτους του ένας ευρύτερος ορίζοντας επαγγελματικές αποκατάστασής τους, καθόσον πέραν της Μέσης Εκπαίδευσης, θα μπορούν να διεκδικήσουν και μία θέση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη αρχαιολογική νομοθεσία.

Ήδη πολλοί φοιτητές του τμήματός μας έχουν εκφράσει έκδηλο ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους σε ανασκαφές και για το ενδεχόμενο απασχόλησής τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, μία προοπτική που με την παρούσα μορφή του τμήματος αποκλείεται εκ των πραγμάτων.

Επίσης ως περιφερειακό πανεπιστήμιο πιστεύουμε ότι μια τέτοια μετονομασία θα κάνει το τμήμα πιο ελκυστικό και θα προσελκύσει άτομα που δεν πέρασαν σε κάποια αντίστοιχη σχολή και που θα έφευγαν για σπουδές στο εξωτερικό. Επιπλέον οι απόφοιτοι του τμήματος θα μπορούν επιτέλους να γίνονται δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα και των άλλων συναφών τμημάτων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει σήμερα. Δεδομένου ότι το Δ.Π.Θ. πέρα από την επιστήμη εξυπηρετεί και εθνικούς στόχους η περαιτέρω ανάδειξη της Αρχαιολογίας και συνάμα των αρχαιολογικών χώρων, πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει τέτοιους εθνικούς στόχους.

Ακόμα αξίζει να σημειώσουμε ότι η αναβάθμιση της αξίας του πτυχίου μας καθώς και η αναβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών θα επιτευχθεί με την δημιουργία Τομέων Διδασκαλίας. Μία τέτοια προσθήκη θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Για τους παραπάνω λόγους και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την επιθυμία του συνόλου φοιτητών οι οποίοι υπερψήφισαν το παρόν ψήφισμα.

Προτείνουμε: την μετονομασία του τμήματος σε Ιστορίας – Εθνολογίας και Αρχαιολογίας.

Επίσης οι φοιτητές που ήδη φοιτούν στο τμήμα, με ειδικές διατάξεις: οι του 3ου και 4ου έτους να λάβουν ενιαίο τίτλο σπουδών Ιστορίας –Εθνολογίας και Αρχαιολογίας καθώς και οι του 1ου και 2ου , οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατεύθυνση Αρχαιολογίας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.