Επιτιμη Διδακτορας του Τμηματος Ελληνικης Φιλολογιας η Μαχη Παιζη-Αποστολοπουλου

Τιμήθηκε για το έργο της στην έρευνα ιδιαίτερα στον τομέα της ιστορίας της νεοελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της τουρκοκρατίας

Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακηρύχθηκε η κ. Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών του Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης.

Στον πολυσχιδή της ερευνητικό βίο, η τιμώμενη επικεντρώθηκε στην έρευνα, από πρωτογενείς πηγές, της ιστορίας της νεοελληνικής κοινωνίας στην περίοδο της τουρκοκρατίας, καθώς και στον εντοπισμό, τη μελέτη και την έκδοση των πράξεων του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ως πομπού ιδεολογίας και επίσημης «πολιτικής» εξουσίας για την ελληνική κοινωνία της περιόδου εκείνης, αλλά και στους θεσμούς και την πνευματική παραγωγή των Ελλήνων στην περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας (15ος–19ος αι.).

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τονίζοντας πως το ΔΠΘ πλουτίζει σε γνώσεις αλλά και πρόσωπα, θεράποντες της επιστήμης των γραμμάτων, τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο και η κοινωνία της περιοχής αποκτούν μια φίλη.

Την τιμώμενη προσφώνησε ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας κ. Γεώργιος Μπρούφας, τονίζοντας πως πρόκειται για μια λαμπρή επιστήμονα ερευνήτρια που έχει τιμήσει και προάγει το έργο της Φιλολογίας, καλωσορίζοντάς την στις τάξεις των μελών του.

Την τελετή χαιρέτισε μέσω επιστολής ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Καθηγητής κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο της κ. Παΐζη-Αποστολοπούλου, αλλά δεν παρέλειψε να αφήσεις αιχμές και για την επικείμενη συγχώνευση των τμημάτων της Σχολής, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον των Ανθρωπιστικών σπουδών.

Στη συνέχεια ο Προέδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Καθηγητής κ. Γρηγόρης Παπαγιάννης εξέφρασε την χαρά του τμήματος που τιμά μια «φτασμένη επιστήμονα». Αναφέρθηκε δε και αυτός στην επικείμενη συγχώνευση, θεωρώντας πως το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας υποβαθμίζεται, και απεύθυνε έκκληση για πνευματική συστράτευση για να έχει η Ελληνική Φιλολογία τη θέση και την επιστημονική αυτοτέλεια που της αξίζει.

Τον Έπαινο της κ. Μάχης Παΐζη-Αποστολοπούλου έκανε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Στέλλα Χελιδώνη, που εξήρε το έργο και την σταδιοδρομία της, η οποία αφιερώθηκε στην έρευνα.

Ακολούθησε περιένδυση της τιμώμενης με την τήβεννο της Σχολής και επίδοση των μεμβρανών.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κ. Παΐζη-Αποστολοπούλου να πραγματοποιεί ομιλία με θέμα «Φιλολογικά αινίγματα και παλαιογραφικές λύσεις», μεταφέροντας στους παρευρισκόμενους επεισόδια από την ερευνητική της πορεία, με τα ευρήματα και τους τρόπους που αυτά αποκάλυψαν τα μυστικά του, ή έφεραν στο φως καινούριες γνώσεις, που μέχρι τότε είχαν χαθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.