Δεν θα κατασκευαστει τροφοδοτικος αγωγος για το Υδραγωγειο Κομοτηνης απο το Φραγμα Γρατινης

Το έργο, προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, προσέκρουσε στην άρνηση της ΔΕΗ να διαθέσει νερό από το φράγμα για την ύδρευση της πόλης

Εγκαταλείπεται η δημιουργία του τροφοδοτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το Φράγμα Γρατινής, μιας και η πρόθεση του Δήμου να τον κατασκευάσει ώστε να αποτελεί μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας του Υδραγωγείου, φαίνεται να προσέκρουσε στην άρνηση της διοίκησης της ΔΕΗ να διαθέσει τις ποσότητες νερού.

Η δημιουργία του αγωγού από το Φράγμα της Γρατινής στο υδραγωγείο είχε προταθεί εδώ και αρκετά χρόνια από τη διοίκηση Πετρίδη, ώστε να αποτελέσει εναλλακτική της κατασκευής του φράγματος Συμβόλων, αλλά να βοηθήσει και στην τροφοδοσία του υδραγωγείου κατά την διάρκεια της κατασκευής του.

Και αυτό γιατί οι αναβαθμοί που βρίσκονται εκεί σήμερα χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της Κομοτηνής κατά τους χειμερινούς μήνες (το καλοκαίρι χρησιμοποιούνται γεωτρήσεις) και θα αχρηστευτούν κατά την κατασκευή του Φράγματος.

Μάλιστα ο τροφοδοτικός αγωγός είχε ενταχθεί το 2019 στο ΠΕΠ ΑΜΘ, με χρηματοδότηση 6 εκ. ευρώ, με πρόβλεψη για την παροχή συνολικά 2,5 εκ. κυβικά νερού το έτος, ενώ οι Περιβαλλοντικοί όροι του έργου έχουν εγκριθεί από τον Νοέμβριο του 2018.

Όμως η υλοποίηση του έργου, παρά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, δεν προχώρησε, προσκρούοντας στην άρνηση της διοίκησης της ΔΕΗ για να επιτρέψει την χρήση αυτής της ποσότητας.

Η εταιρεία, παρά την αντίθετη γνώμη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τόνισε πως δεν μπορούσε νομικά να υπογράψει την απαιτούμενη σύμβαση με τον Δήμο Κομοτηνής, τονίζοντας πως οι καθορισμένες χρήσεις νερού αφορούν αποκλειστικά στη βιομηχανία και άρδευση αλλά και εκφράζοντας επιφύλαξη για την επάρκεια του νερού στον ταμιευτήρα για αυτή τη χρήση.

Όσο για την ύδρευση της πόλης της Κομοτηνής, για να αντικατασταθεί η παροχή από τους υφιστάμενους αναβαθμούς, πριν την κατασκευή του φράγματος θα δημιουργηθεί ένας προσωρινός βορειότερα των υφιστάμενων, για να μην υπάρχει πρόβλημα κατά την κατασκευή του φράγματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.