Προταση για πιστοποιημενα προιοντα

Το γάλα θεωρείται βασικό διατροφικό προϊόν για όλες τις ηλικίες, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη γκάμα επιλογής, από ετικέτες, βαθμό λιπαρών, επιπλέον συστατικά όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος. Αυτή είναι η πλευρά που ενδιαφέρει τον καταναλωτή, παράλληλα με την τιμή και την ποιότητα, μια και δειλά – δειλά κάποιοι αναζητούν βιολογικό γάλα. Η άλλη άποψη είναι αυτή των παραγωγών, των κτηνοτρόφων που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις μια και οι τιμές δεν είναι φιλικές για τους ίδιους. Ο κτηνοτρόφος, πρόεδρος της Φυλής Holstein Ελλάδος (οι γαλακτοφόρες ασπρόμαυρες αγελάδες) Τατιανός Γεωργακούδης μίλησε στον ΠτΘ για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας όπως και τη σωστή ενημέρωση των αρμόδιων φορέων από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ναι στο ελληνικό γάλα

Η αύξηση των ποσοστώσεων γάλακτος των κρατών – μελών κατά 1%, με στόχο τη διευκόλυνση της κατάργησής τους το 2015 ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θυμόμαστε τις παλιές ιστορίες που έκαναν λόγο για βουνά από βούτυρα και το γάλα υπήρχε σε πλεονάζουσα κατάσταση σε όλη την Ευρώπη και δημιουργούσε πολλά προβλήματα στους παραγωγούς. Οι τιμές διαμορφωνόταν ανάλογα λόγω της παραγωγής. Αυτός ήταν ο λόγος που εφαρμόστηκε το σύστημα των ποσοστώσεων, προκειμένου να μπει φραγμός στην παραγωγή. Όλα αυτά τα χρόνια που λειτούργησε ομαλοποίησε την κατάσταση σε κάποιο βαθμό, αλλά σήμερα με το 1% που δόθηκε στην Ε.Ε., ειδικά σε χώρες που είχαν μεγάλες ποσοστώσεις και πήραν το 1% και το έκαναν γάλα, πιέζεται μια κατάσταση και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στις τιμές.

Η πίεση έρχεται από το Βορά, εκεί που έχουν ανεπτυγμένες κτηνοτροφικές μονάδες οι οποίες πιέζουν κι εμάς και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Κι εκεί οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Στη Γερμανία, έκαναν συλλαλητήρια πριν λίγο καιρό και ανάγκασαν ν’ αλλάξουν τιμολογιακή πολιτική τα σούπερ μάρκετ, τα οποία διαμορφώνουν τις τιμές στο ράφι.

Η θέση των ελλήνων παραγωγών είναι να μην καταργηθεί η ποσόστωση, γιατί διαφορετικά θα γίνει μια μεγάλη αναστάτωση. Θέλουμε το υπουργείο να μας στηρίξει και να διατηρήσει την ποσόστωση εκεί που είναι. Αυτή θα ήταν μια καλή ρύθμιση»
σχολίασε ο κ. Γεωργακούδης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το γάλα μπορεί να διαμορφωθεί σε καλές τιμές για τον καταναλωτή, ο οποίος «θα πρέπει να στηρίζει το ελληνικό γάλα και να το ζητάει. Αλίμονο αν μια χώρα δε μπορεί να παράγει και να στηρίξει τους πολίτες της» είπε. Θέλησε να τονίσει ότι τα ελληνικά προϊόντα είναι απόλυτα ασφαλή και υγιεινά, αλλά μετέφερε το παράπονό του προς το αρμόδιο υπουργείο. «Δεν είμαστε πολλοί για να μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα και να μας αντιληφθούν οι πολιτικοί. Τα καταλαβαίνουν λάθος, μας καταστρέφουν γιατί παίρνουν πληροφορίες από αναρμόδιους ανθρώπους» μετέφερε.

Προσφορά – ζήτηση

Η αγορά βέβαια διαμορφώνει και διαμορφώνεται από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. «Όταν ένα προϊόν πλεονάζει στην αγορά δεν είναι το θέμα ότι θα πάει φθηνό στην αγορά αλλά καταστρέφεται και μια ολόκληρη τάξη. Δεν γίνεται να παράγει ο αγρότης κάτω του κόστους. Όταν φτάνουμε στα επίπεδα αυτά είναι κατανοητό τι είδους προβλήματα θα δημιουργηθούν. Μια χώρα που δεν έχει ιδιαίτερη παράδοση και μπορεί να καλλιεργήσει κάτι άλλο, μια και δεν έχει οργανώσει τόσο δυναμικά την κτηνοτροφία της, μοιραία θα σταματήσει να παράγει.

Η Ελλάδα διασφαλιζόταν από την ποσόστωση για να παράγει γάλα. Αντίθετα, ακούμε από το υπουργείο ότι η Ελλάδα συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια να σταματήσουν οι ποσοστώσεις για να παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα γάλατος. Δεν υπάρχει, όμως, λογική σ’ αυτό. Η εισαγωγή γάλατος από το εξωτερικό θα μας αναγκάσει να σταματήσουμε την δουλειά που κάνουμε. Δηλαδή, θα είναι πιο φθηνό και θα είναι αδύνατον -από ένα σημείο και μετά- να ρίξουμε περισσότερο τα κοστολόγια με κίνδυνο να εγκαταλείψουν κάποιοι το επάγγελμα.

Ευτυχώς, έχουμε κάνει μια επιχειρηματικής μορφής κτηνοτροφία στην Ελλάδα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο της Ολλανδίας. Όταν σ’ έναν τόπο δεν ακμάζουν οι βιομηχανίες που έχουν σχέση με τα κτηνοτροφικά προϊόντα καταλαβαίνετε τι μπορεί να συμβεί από κει και πέρα»
σχολίασε ο κ. Γεωργακούδης.

Πιστοποιημένα αντί βιολογικών

Η ποιότητα είναι το αντίπαλο δέος των αδιεξόδων της αγροτικής οικονομίας και η ποιότητα ταυτίζεται με τα βιολογικά προϊόντα. Βέβαια, σε πόλεις όπως η Κομοτηνή δεν είναι εύκολο να βρει ο καταναλωτής βιολογικό γάλα, αλλά η πρόταση του κ. Γεωργακούδη είναι συγκεκριμένη και χρήσιμη για παραγωγό και καταναλωτή. «Δεν είναι εύκολο να παράγεις βιολογικό γάλα διότι χρειάζεται πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσαρμογής. Δεν πιστεύω ότι τα εισαγόμενα προϊόντα είναι βιολογικά. Πιστεύω προσωπικά όχι τόσο στο βιολογικό προϊόν, όσο στο πιστοποιημένο. Θα μπορούσαν οι ελληνικές βιομηχανίες να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους. Είναι μια διαδικασία στην οποία θα μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει πώς σπέρνεται και πώς καλλιεργείται το καλαμπόκι, πώς παράγεται το γάλα. Όλα αυτά μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης θα δώσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην παραγωγή. Εμείς που παράγουμε εκτιμάμε ότι στα χρόνια που ζούμε το βιολογικό προϊόν είναι δύσκολο να παραχθεί. Από την άλλη, το πιστοποιημένο είναι καλό για τον καταναλωτή και μάλιστα διατίθεται με προσιτή τιμή».

Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν σαν πελάτες κύρια τις μεγάλες βιομηχανίες, καθώς τοπικές είναι μόνο αυτές της Εβροφάρμα και της Ροδόπη. Όλες οι μεγάλες παίρνουν γάλα από εδώ, η Νουνού, η Δέλτα και όλες οι γνωστές. «Προσπαθούν να προσδώσουν μια πιο επιχειρηματική μορφή, να υπάρχει μεγάλη παραγωγή, ν’ αποφεύγουν τους σταθμούς συγκέντρωσης, να παίρνουν γάλα από μια μεγάλη μονάδα και το βυτίο να μεταφέρει το γάλα. Αυτό είναι καλύτερο για την ποιότητα κι επιπλέον πιο οικονομικό, γι’ αυτό και οι μεγάλες μονάδες είναι πιο βιώσιμες από τις μικρές».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.