Μακελειο στη Μοσχα: Επιθεση σε συναυλιακο χωρο με νεκρους και τραυματιες

Το λουτρό αίματος σημειώθηκε στο Crocus Hall, στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας - Τουλάχιστον 40 νεκροί και πάνω από 100 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης

Μακελειό στη Μόσχα έπειτα από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο, με τα ρωσικά μέσα αλλά και τα επίσημα πλέον στοιχεία να μιλούν για πάνω από 40 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Το λουτρό αίματος σημειώθηκε στο Crocus Hall, στα βορειοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας. Το Crocus Hall είναι ένας μεγάλος συναυλιακός και εκθεσιακός πολυχώρος, με εστιατόρια και θέατρα, και την στιγμή της επίθεσης πολλές χιλιάδες άτομα βρίσκονταν μέσα στους χώρους του εμπορικού κέντρου και σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό που μεταδίδει στο έκτκατο δελτίο του OPEN, φαίνεται πως οι τρομοκράτες επιτέθηκαν και στους διαδρόμους, όπου επίσης σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, εκτός από τον χώρο του θεάτρου.

Όπως προκύπτει από τις αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ, ένοπλοι εισέβαλλαν στο θέατρο, άνοιξαν πυρ εν ψυχρώ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν αδιακρίτως στο πλήθος, ενώ μέσα στο θέατρο ξέσπασε πυρκαγιά. Αναφορές ρωσικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για «περισσότερα από 70 πληρώματα ασθενοφόρων που βρίσκονται στο φλεγόμενο κτίριο με ομήρους στη Μόσχα». Πάνω από 100 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο κτίριο, αναφέρουν ρωσικά μέσα. Φαίνεται μάλιστα πως έχει καταρρεύσει ένα μέρος της στέγης. 

Περίπου 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το υπόγειο του Crocus Hall, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς προσπάθησαν να προσεγγίσουν άλλους που βρίσκονταν καταφύγιο στην οροφή. Ο Δήμος της Μόσχας έχει ακυρώσει όλες τις εκδηλώσεις. 

Για τη συγκεκριμένη συναυλία, πάντως, είχαν πωληθεί 6.200 εισιτήρια. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου κάνει λόγο για ένα φρικτό γεγονός, που δεν μπορεί να σχετίζεται με την Ουκρανία  και τους Ουκρανούς και απευθύνει τα συλληπητήριά στη Μόσχα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα κάνει λόγο για ένα «φρικιαστικό έγκλημα εναντίον αμάχων πολιτών» και εγκαλεί, από την πλευρά της, τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία για το γεγονός πως πριν μερικές εβδομάδες υπήρξαν ανακοινώσεις δυτικών πρεσβειών για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά ουδέποτε παρέδωσαν οποιαδήποτε πληροφορία για οποιοδήποτε τρομοκρατικό χτύπημα στην ρωσική πλευρά.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχεται διαρκώς ενημερώσεις για την εξέλιξη της υπόθεσης αναφέρει το Κρεμλίνο. Οι εμπνευστές θα πρέπει να εξοντωθούν λέει ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. «Κανένα έλεος αν αποδειχθεί ότι φταίει το Κιέβο», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας. 

Στο φλεγόμενο θέατρο βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση από ειδικές δυνάμεις της ρωσικής εθνοφρουράς και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, επιχείρηση αντιτρομοκρατικού χαρακτήρα στο εσωτερικό του κτιρίου, όπως μεταδίδει ο Θανάσης Αυγερινός από τη Μόσχα στο OPEN. Φαίνεται πως οι δράστες παραμένουν ένοπλοι και δεν αποκλείεται να κρατούν ομήρους. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές για πάνω από 100 εγκλωβισμένους στο θέατρο.

Μύνημα έστειλε και η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, λέγοντας πως όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτό το απαίσιο έγκλημα πρέπει να βρεθούν να συλληφθούν και να πάνε στα δικαστήρια. 

Σε μια πρώτη αντίδραση από την Ουκρανία ο Μιχαίλο Ποντόλιακ τόνισε ότι η συγκεκριμένη επίθεση δεν σχετίζεται με το Κιέβο. Ένα βήμα παρακάτω, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έκαναν λόγο για μια «σκόπιμη πρόκληση του καθεστώτος του Πούτιν» δείχνοντας προς την πλευράς της ίδιας της Μόσχας για την ευθύνη της επίθεσης.  

Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο και το γερμανικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως οι εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα είναι τρομακτικές και «πρέπει να ερευνηθεί το συντομότερο το παρασκήνιο αυτής της επίθεσης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων».  

Το βίντεο που κυκλοφόρησε με τους ενόπλους να μπαίνουν στον συναυλιακό χώρο είναι σοκαριστικό:  

Τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη εικόνες για μεταφορές σωρών 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, τρια άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, εισέβαλαν στο χώρο, και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αυτόματα όπλα. Άλλα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι δράστες ήταν τουλάχιστον πέντε, ενώ οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στο κτίριο μια ώρα μετά τους πυροβολισμούς.

Περίπου 100 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το υπόγειο του Crocus Hall, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, καθώς προσπάθησαν να προσεγγίσουν άλλους που βρίσκονταν καταφύγιο στην οροφή. Δείτε εδώ ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν: 

Οι τηλεπικοινωνίες στη Μόσχα δεν λειτουργούν καλά. Ελικόπτερα έχουν σταλεί για να σβήσει η φωτιά, ενώ έχει αναφερθεί πως έπεσε και το Telegram, βασικό μέσο επικοινωνίας στη Ρωσία. 

Μάλιστα, σύμφωνα με αναφορές, οι ένοπλοι έριξαν και χειροβομβίδα, από την οποία προκλήθηκε η πυρκαγιά. 

Το πρακτορείο TASS μεταδίδει ότι σημειώθηκε έκρηξη και ξέσπασε φωτιά στο κτίριο όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τους πυροβολισμούς. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από δυνάμεις ασφαλείας που έχουν φτάσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.