Στα ορια τους εφτασαν οι αγροτες της Ροδοπης

Κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή ζητώντας λύσεις σε τοπικά ζητήματα, όπως τα εγγειοβελτιωτικά και οι αναδασμοί, και γενικότερα όπως το κόστος παραγωγή και η νέα ΚΑΠ

Με δεκάδες τρακτέρ γέμισε η Κομοτηνή το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου, με αγρότες και κτηνοτρόφους να πραγματοποιούν κινητοποίηση και διαμαρτυρία ζητώντας από τους κυβερνώντες να σκύψουν επάνω στα προβλήματα που έχουν τόσο τοπικά, σε ζητήματα εγγειοβελτιωτικών έργων και αναδασμών, όσο και γενικότερα, που έχουν να κάνουν με την νέα ΚΑΠ και το κόστος παραγωγής.

Τα τρακτέρ συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από την Κομοτηνή, και στις 12 το μεσημέρι προχώρησαν προς την πόλη, με τη συμμετοχή και 9 φορτηγών, με τους οδηγούς να συμπαρίστανται στον αγώνα των αγροτών.

Τα οχήματα πέρασαν από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν έξω από το κτίριο της περιφέρειας, όπου τους υποδέχτηκε ο Περιφερειάρχης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, μαζί με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη κ. Νίκο Ευκαρπίδη και τον εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Παναγιώτη Χαλβατζή.

Παράλληλα στον χώρο βρέθηκαν και ο Βουλευτής της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Απόστολος Ιωάννου, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Φάνης Κωφίδης και ο Γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ κ. Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος.

Δεν δρομολογούνται λύσεις

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής «Σπάρτακος» κ. Νίκος Μποτρότσος, συγκεντρώθηκαν αγρότες από όλη τη Ροδόπη, ανταποκρινόμενοι στο πανελλήνιο κάλεσμα που έγινε, για να καταθέσουν τα προβλήματά τους, αλλά και να πιέσουν για τη δρομολόγηση λύσεων, γιατί τα προβλήματα, τόνισε, τα γνωρίζουν όλοι όμως δεν βλέπουν να δρομολογείται κάποια λύση.

Ο σχεδιασμός τους ήταν να πάνε μετά την περιφέρεια στην πλατεία της Κομοτηνής, όπου θα έμεναν όλο το Σαββατοκύριακο, όμως στη συνέχεια φαίνεται πως θα μείνουν στον χώρο της Περιφέρειας, με νέες δράσεις να ακολουθούν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αυτό που θέλουν είναι να καταλάβει η κυβέρνηση, και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις για αυτούς χωρίς αυτούς, πως πρέπει κάποια στιγμή να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και όχι να τα περιγράφουν.

«Τα προβλήματά μας είναι γνωστά σε όλους: το μπάχαλο με τη νέα ΚΑΠ, το κόστος παραγωγής, και συγκεκριμένα στην περιοχή μας η έλλειψη υποδομών» ανέφερε, ιδιαίτερα όταν στην περιοχή μας έχουμε μικρή και κατακερματισμένη ιδιοκτησία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ροδόπης κ. Σάκης Κοσουτζής τόνισε πως όταν οι γραβατωμένοι θέλουν να βγάλουν το κοστολόγιο για όλο τον πρωτογενή τομέα και όλοι οι Έλληνες να πάνε εργατικοί μετανάστες.

Κάθε περιοχή, έχει προβλήματα με την νέα ΚΑΠ τόνισε και υπογράμμισε πως «πρέπει να το καταλάβει το ΥΠΑΑΤ και οι υπουργοί πως η Ελλάδα θα πρέπει να λογίζεται ως μια περιφέρεια, ώστε να σωθεί όλος ο τόπος».

Προτεραιότητα για την Περιφέρεια εγγειοβελτιωτικά και αναδασμοί

Από την πλευρά του ο κ. Τοψίδης τόνισε πως στηρίζουν την ειρηνική αυτή κινητοποίηση των αγροτών, που διεκδικούν τα δίκια τους, και όσο αφορά τα ζητήματα τα οποία αγγίζουν την Περιφέρεια, θα προσπαθήσουν να φέρουν λύσεις το συντομότερο,

Τόνισε δε πως μέσα στο Φεβρουάριο περιμένουν την έλευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή, στον οποίο θα θέσουν τα ζητήματα που έχουν οι αγρότες. Τόνισε πάντως πως πριν να έρθει ο Υπουργός, θα προηγηθεί συνάντηση της διοίκησης με τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, ώστε να ιεραρχήσουν τα ζητήματα που υπάρχουν και να συντονίσουν τις διεκδικήσεις τους για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ειδικά για τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια, τόνισε πως προτεραιότητα είναι το αρδευτικό του Ιασίου και θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για το φράγμα Ιάσμου, ενώ για το θέμα των αναδασμών, που στη Ροδόπη έχουν καθυστερήσει σημαντικά, τόνισε πως ολοκληρώνουν αυτούς που τρέχουν αυτή την περίοδο στην ΑΜΘ, και θα προχωρήσουν σε καινούριους στη συνέχεια.

«Θα μας έχετε συμμάχους, είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και να προωθήσουμε τα προβλήματά σας στην Κεντρική κυβέρνηση, εσάς εκπροσωπούμε και θα κάνουμε το καθήκον μας» σημείωσε, αναγνωρίζοντας πως ο αγροτικός κλάδος αποτελεί σημαντικό τομέα απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα τόνισε πως μέριμνα της Περιφέρειας είναι χρησιμοποιώντας το νέο ΕΣΠΑ να συνδέσει την παραγωγή με την μεταποίηση, δίνοντας υπεραξία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Ποια τα αιτήματα των αγροτών

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στον περιφερειάρχη, τονίζεται η ανάγκη για εγγειοβελτιωτικά έργα, μας και η έλλειψη αρδευτικού νερού στη Ροδόπη έχει αποτέλεσμα από τα 850.000 καλλιεργούμενα στρέμματα, σχεδόν τα μισά να είναι ξερικά και άλλα πολλά ποτιστικά με κακής ποιότητας νερό από άποψη αλατότητας ή νιτρικών, για αυτό και πρότειναν την κατασκευή φραγμάτων (Ίασμος, Ιάσιο) και δικτύων μεταφοράς νερού προς τα αγροτεμάχια.

Μια επιπλέον ανάγκη είναι οι αναδασμοί, μιας και ο τεράστιος κατακερματισμός της αγροτικής γης δημιουργεί μια αλυσίδα προβλημάτων στους αγρότες της Ροδόπης.

Ένα από τα αιτήματα είναι και η στήριξη των μικρών καπνοκαλλιεργητών, με την επιδότηση στον καπνό να έχει κοπεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ ο μικρός κλήρος κάνει δύσκολη τη βελτίωση της καλλιέργειας, για αυτό και προτείνουν να μπορούν να ενταχθούν σε ένα σχέδιο βελτίωσης με 50% επιδότηση για αγορά μηχανολογικού κ.α. εξοπλισμού, έτσι και οι καπνοπαραγωγοί να εισπράττουν ενίσχυση για την προσωπική τους εργασία για τον λόγο ότι όλη η καλλιέργεια γίνεται χειρονακτικά.

Στα γενικότερα ζητήματα, ζητούν να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση του κόστους παραγωγής με την μόνιμη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, και αν δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να τοποθετήσουν κατά προτεραιότητα φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το κόστος άρδευσης.

Αγκάθι όμως, και τις περισσότερες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η νέα ΚΑΠ, με προβλήματα λόγω των οικολογικών σχημάτων, της ελλιπούς ενημέρωσης από το Υπουργείο, αλλά και διατάξεις που απαγορεύουν το όργωμα την χειμερινή περίοδο.

Τέλος ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, η επίλυση των προβλημάτων σε Δημόσιες Αγροτικές υπηρεσίες όπως ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ, η εντατικοποίηση των ελέγχων σε εισαγωγές προϊόντων που καλλιεργούνται με απαγορευμένα σκευάσματα στην ΕΕ, αλλά και την ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων στις επιδοτήσεις προσωπικού του ΟΑΕΔ που θα έχει ως αποτέλεσμα την ευκολότερη εύρεση προσωπικού.

Τέλος ένα πρόβλημα που μάλλον δεν είναι γνωστό, αλλά στην περιοχή μας είναι πολύ έντονο λόγω του ότι η παράκτια ζώνη είναι γεμάτη με λιμνοθάλασσες, είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες των παρακείμενων αγροτεμαχίων είναι αρκετά υψηλότερες της πραγματικής τους αξίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων ιδιωτών με χρέος προς το κράτος γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιτρέπει την πώληση με ποσό κάτω από την αντικειμενική, ζητώντας αυτά να εξαιρεθούν από την υψηλή αντικειμενική αξία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.